Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2023 14:13

Καλαμάτα: Διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών για συμμετοχή της Αμερικάνικης Πρεσβείας σε ημερίδα 4ου ΓΕΛ

Καλαμάτα: Διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών για συμμετοχή της Αμερικάνικης Πρεσβείας σε ημερίδα 4ου ΓΕΛ

 

“Η ημερίδα που διοργανώνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το 4ο ΓΕΛ μαζί με την Αμερικάνικη πρεσβεία, με θέμα <covid-19 και μαθητές: Πνευματική υγεία, αποκοινωνικοποίηση και άγχος> αποτελεί πρόκληση”, παρατηρεί ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Και απαιτεί “να αποκλειστεί από τη συγκεκριμένη ημερίδα η Αμερικάνικη πρεσβεία και κάθε εκπρόσωπός της”.

Ο σύλλογος των εκπαιδευτικών του νομού αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως “είναι πρόκληση, γιατί το κράτος των ΗΠΑ ειδικά στο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας έχει να επιδείξει εκατομμύρια νεκρούς από την πανδημία - covid-19, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εκτός συστήματος υγείας. Όσον αφορά στο ζήτημα των επιπτώσεων της πανδημίας στην εκπαίδευση έχει αρνητικό ρεκόρ στην ανεξέλεγκτη ενδοσχολική βία, με αποκορύφωμα όλες τις μαζικές δολοφονίες μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς η αμερικανική νομοθεσία επιτρέπει να πωλούνται μαζικά τα όπλα! Είναι πρόκληση, γιατί το 40% των ενήλικων Αμερικανών είναι αναλφάβητοι ή οριακά εγγράμματοι, ενώ γνωρίζουμε για τις υποβαθμισμένες εγκαταλελειμμένες φτωχογειτονιές , γκέτο, όπου το προδιαγεγραμμένο μέλλον των μαθητών είναι το περιθώριο. Είναι πρόκληση, γιατί δεν μπορεί να εκπροσωπείται μια χώρα που ευθύνεται για δεκάδες πολέμους παγκοσμίως με θύματα χιλιάδες παιδιά, που είτε χάνουν τη ζωή τους, είτε αναγκάζονται να γίνουν πρόσφυγες, στερούμενα στοιχειωδών όρων της ζωής, αλλά και μένοντας εκτός εκπαίδευσης για καιρό!”.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, αφού εκτιμά πως “το συγκεκριμένο θέμα που θίγει η εκδήλωση, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο”, επισημαίνει: “Όλη αυτή την περίοδο όμως, αποδείχτηκε η γύμνια του κράτους και στη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας στα σχολεία. Στα μορφωτικά κενά, στις επιπτώσεις στην ψυχολογία, στην επικοινωνία των παιδιών. Απέναντι σε αυτή την αρνητική κατάσταση δεν αρκεί μια απλή καταγραφή του προβλήματος, στο οποίο συμφωνούν άπαντες. Απαιτείται άμεσα και με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, συνολική επιστημονική μελέτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ταυτόχρονα είναι αναγκαία η πρόσληψη εκπαιδευτικών και η στελέχωση των σχολείων με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων”.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ 

Το Δ.Σ. της Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, κατά πλειοψηφία, καλεί τους συναδέλφους καθηγητές και τους συλλόγους διδασκόντων “να μην προχωρούν σε διοργανώσεις εκδηλώσεων με την Αμερικάνικη πρεσβεία” και προτείνει “τον αποκλεισμό της από οποιαδήποτε εκδήλωση έχει προγραμματιστεί μέχρι τώρα”.

Με αφορμή ημερίδα με θέμα “Covid-19 και μαθητές: Πνευματική υγεία, αποκοινωνικοποίηση και άγχος” που πραγματοποιείται στην Καλαμάτα, το Δ.Σ. της Α’ ΕΛΜΕ παρατηρεί ότι “παρά τις όποιες καλές προθέσεις των εκπαιδευτικών, παρά τη σοβαρότητα του θέματος, αποτελεί πρόκληση να συμπεριλαμβάνεται η Αμερικάνικη πρεσβεία στους διοργανωτές, ιδιαίτερα μιας τέτοιας ημερίδας”.

Αναφέρει πως “το ότι η Αμερικάνικη πρεσβεία ασχολείται με τα σχολεία στην Ελλάδα, εκτιμούμε πως έχει ως βαθύτερο στόχο να προπαγανδίσει τα «ιδανικά» και τις «αξίες» των αμερικανικών συμφερόντων στα μυαλά των νέων παιδιών” και προσθέτει: “Ιδιαίτερα σε μια εποχή που στη γειτονιά μας συγκρούονται αμερικάνικα, ευρωπαϊκά, ρώσικα κλπ συμφέροντα, δημιουργώντας στρατιές προσφύγων και χιλιάδες νεκρούς ανάμεσα τους και παιδιά, όπου το κάθε «στρατόπεδο» θέλει να εξασφαλίσει τους δικούς του υποστηρικτές. Ειδικά, όταν αυτή η σύγκρουση παίρνει χαρακτηριστικά πολεμικής σύρραξης με τον κίνδυνο να γενικευτεί ανεξέλεγκτα”.