Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2023 21:30

Σωματείο “Ελίζα”: Καμπάνια για τη σεξουαλική βία κατά των παιδιών

Σωματείο “Ελίζα”: Καμπάνια για τη σεξουαλική βία κατά των παιδιών

Με στόχο έναν κόσμο όπου τα παιδιά είναι ασφαλή και μπορούν να εξελίσσονται στο διαδίκτυο, το Σωματείο “Ελίζα” ηγείται καμπάνιας στην Ελλάδα για τη συλλογή υπογραφών, που θα “απαιτήσουν” να μπει τέλος στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών στην Ευρώπη, ψηφίζοντας νόμους που καθιστούν δύσκολη ή αδύνατη την κακοποίησή τους στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, η διάχυση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο αυξήθηκε εκθετικά την τελευταία δεκαετία: από 1 εκατομμύριο το 2010, ανήλθαν σε 32 εκατομμύρια το 2022, αποκαλύπτοντας 88 εκατομμύρια εικόνες και βίντεο. Οι αναφορές δείχνουν ότι εταιρείες με διακομιστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν γίνει πλέον οι μεγαλύτεροι υποδοχείς τέτοιου είδους υλικού σε παγκόσμιο επίπεδο (85% του υλικού το 2020). Το ποσοστό αυτό δείχνει μια ανησυχητική ανοδική τάση· η Ευρώπη μετατρέπεται σε κόμβο διάδοσης εικόνων σεξουαλικής βίας στο διαδίκτυο και ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί αυτό είναι να ανακοπεί η ροή από την πηγή, δηλαδή τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου.

Επιμέλεια Νικολέττα Κολυβάρη

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ #SAFEFORKIDS

Στις 21 Φεβρουαρίου, κατά την επίσημη Ευρωπαϊκή Ημέρα Θυμάτων Εγκλήματος, ομάδες επιζώντων κακοποίησης και οργανώσεις παιδικής προστασίας από όλη την Ευρώπη ξεκίνησαν μια καμπάνια συλλογής υπογραφών για τη βελτίωση των μηχανισμών προστασίας παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δράση αυτή αποσκοπεί κυρίως, στην ενίσχυση της νομοθεσίας στον τομέα της σεξουαλικής βίας στο διαδίκτυο. Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 9.100 άνθρωποι έχουν υπογράψει για τον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση -ενώ 500.000 υπογραφές πρόκειται να συγκεντρωθούν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες τους επόμενους μήνες. Η συλλογή υπογραφών ξεκίνησε από την “Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης”, του Ιδρύματος Guido Fluri, το οποίο είναι αφιερωμένο στον αγώνα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών σε όλη την Ευρώπη.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 17 ΧΩΡΕΣ

Η Ελλάδα είναι μία από τις 17 χώρες της Ε.Ε. που συμμετέχουν στην καμπάνια. Το Σωματείο “Ελίζα” ηγείται της πρωτοβουλίας στη χώρα μας και, σε συνεργασία με την “Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης”, θα συμβάλλει στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια συλλογής υπογραφών προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει ηγετική στάση παγκοσμίως και να ψηφίσει υπέρ της νομοθετικής πρότασης CSAM (σ.σ. τον κανονισμό για την πρόληψη και την καταπολέμηση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, που προτάθηκε από την Επιτροπή στις 11 Μαΐου 2022) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να προστατευθούν όλα τα παιδιά και οι έφηβοι που έχουν επιβιώσει από κακοποίηση. 

Για τον σκοπό αυτό:

Η νομοθεσία θα ανοίξει το δρόμο για τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, ώστε να αποτρέψουν τη διακίνηση εικόνων και βίντεο παιδιών που κακοποιούνται σεξουαλικά, καθώς και άλλων θυμάτων και επιζώντων, και να αποτρέψουν ενήλικες από το να προσεγγίζουν παιδιά στο διαδίκτυο με σκοπό να τα κακοποιήσουν σεξουαλικά. Όταν είναι αναγκαίο, η νομοθεσία θα απαιτεί από τις εταιρείες να εντοπίζουν, να αναφέρουν και να αφαιρούν τέτοιες εικόνες και βίντεο. Επιπλέον, η νομοθεσία θα δημιουργήσει ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, το οποίο θα διασφαλίσει τη διαφάνεια αυτής της διαδικασίας και θα διευκολύνει τις προσπάθειες για την παροχή βοήθειας στους επιζώντες σε ολόκληρη την Ε.Ε.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ 2011

Επίσης, το κίνημα “Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης”, με τη συλλογή των υπογραφών, καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμπεριλάβει στη μελλοντική αναθεώρηση της Οδηγίας του 2011 για την καταπολέμηση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, τις υποχρεώσεις των κρατών μελών, προκειμένου:

  •  • Να διασφαλίσουν ότι έχουν θεσπιστεί αποτελεσματικοί μηχανισμοί για την αναφορά περιστατικών με υποψία σεξουαλικής κακοποίησης σε παιδιά και ότι χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά εργαλεία έρευνας για τον εντοπισμό των θυμάτων και τη διάσωσή τους από συνεχιζόμενη κακοποίηση, το συντομότερο δυνατόν.
  •  • Να διασφαλίσουν την επέκταση παραγραφής του ποινικού καθεστώτος, σε περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης.
  •  • Να αναγνωρίσουν επισήμως τους επιβιώσαντες, που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης ή εκμετάλλευσης.
  •  • Να συμμορφώνονται με τα βέλτιστα διεθνή πρότυπα και καλές πρακτικές, σε σχέση με την αναγνώριση, την επανεκτίμηση και τη συγνώμη για τις κακοποιήσεις που έχουν συμβεί καθώς και τους τρόπους αποκατάστασης.

* Υπογράψτε την πρόταση εδώ