Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2023 18:41

Πρόγραμμα στο Γυμνάσιο Παραλίας: «Συνομήλικοι Μεσολαβητές»

Πρόγραμμα στο Γυμνάσιο Παραλίας: «Συνομήλικοι  Μεσολαβητές»

 

Tο πρόγραμμα «Συνομήλικοι Μεσολαβητές» υλοποιείται τη φετινή σχολική χρονιά στο Γυμνάσιο Παραλίας. Πρόκειται για μια ομάδα 15 μαθητών της Α΄ Γυμνασίου που από τον Οκτώβριο ως τον Ιανουάριο εκπαιδεύτηκαν, με σκοπό να προσφέρουν βοήθεια στους συμμαθητές τους.

Την Τετάρτη 22-2 η ομάδα αυτή του σχολείου συνοδευόμενη από τους υπεύθυνους καθηγητές του προγράμματος Αθανάσιο Κούλη, Αντωνία Λεβέντη και Παναγιώτα Μανού βρέθηκαν στον χώρο του 2ου Γυμνασίου Καλαμάτας, με σκοπό να συναντήσουν την αντίστοιχη ομάδα σχολικής διαμεσολάβησης που έχει δημιουργηθεί εκεί με συντονιστές του προγράμματος τον Σταύρο Αράπογλου και την Πέρσα Κοτσονούρη.

«Οι μαθητές και οι καθηγητές του 2ου Γυμνασίου μάς υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά και με όμορφα κεράσματα. Ακολούθησαν παιχνίδια γνωριμίας, προκειμένου να γνωριστούν μεταξύ τους οι δύο ομάδες και να εξοικειωθούν οι μεν με τους δε» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Γυμνασίου Παραλίας, σημειώνοντας στη συνέχεια τα εξής: «Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου είχαν ετοιμάσει μια υποθετική περίπτωση μεσολάβησης την οποία κλήθηκαν να διαχειριστούν οι δικοί μας μαθητές, υποδυόμενοι τους ρόλους των μεσολαβητών και του θύματος. Ακολούθησε συζήτηση στην οποία τα μέλη και των δύο ομάδων διατύπωσαν σχόλια για τη συγκεκριμένη διαμεσολάβηση και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με το πρόγραμμα.

Επιπλέον, τέθηκαν ερωτήματα και εκφράστηκαν απορίες που είχαν δημιουργηθεί στα παιδιά από την εμπειρία τους και από τις περιπτώσεις διαμεσολάβησης που έχει χρειαστεί να διαχειριστούν ως τώρα. Έγινε ένας πολύ όμορφος διάλογος με σοβαρότητα και ωριμότητα και από τις δύο ομάδες που έλυσε απορίες και τόνωσε ηθικά τα παιδιά, ώστε να συνεχίσουν με περισσότερη δύναμη το δύσκολο έργο τους. Πραγματικά, όταν στα παιδιά δίνεται η ευκαιρία μάς εκπλήσσουν επιδεικνύοντας πνεύμα συνεργασίας και αίσθημα υπευθυνότητας».

Στο επόμενο διάστημα η ομάδα διαμεσολάβησης του Γυμνασίου Παραλίας θα υποδεχτεί στον δικό της χώρο τους μαθητές και τους καθηγητές του 2ου Γυμνασίου και οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν τη συνεργασία που έχει ξεκινήσει μεταξύ τους.