Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 17:07

Πρώτο βραβείο Γαλλοφωνίας στο 17ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Πρώτο βραβείο Γαλλοφωνίας στο 17ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας (φωτογραφίες)

Με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Α1 βραβεύτηκε η ΣΤ’ τάξη του 17ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας που διοργανώνει κάθε χρόνο η Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας, που γιορτάστηκε την περασμένη Δευτέρα 20 Μαρτίου.

Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα και η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, με πάνω από 7.000 παιδιά από 435 σχολεία να λαμβάνουν μέρος.
Στον φετινό διαγωνισμό με θέμα “Δωμάτιο αξιοπερίεργων εκθεμάτων” τα παιδιά της ΣΤ’ τάξης, με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού γαλλικής γλώσσας Νινέτας Σωτηράκη, επέλεξαν και αποτύπωσαν εικαστικά τα σύμβολα της Γαλλίας που τους αντιπροσωπεύουν.

Με φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά όπως το χαρτί, τον πηλό και το ξύλο, οι μαθητές έδωσαν σχήμα στη φαντασία τους και διέξοδο στη δημιουργικότητά τους, δούλεψαν ομαδικά και κατασκεύασαν το δικό τους “εικονικό δωμάτιο” αξιοπερίεργων εκθεμάτων.

Από τα σύμβολα που επέλεξαν, έφτιαξαν ακροστιχίδα με το σύνθημα “Vive la France - Ζήτω η Γαλλία”, δουλεύοντας παράλληλα και τις γλωσσικές τους δεξιότητες. Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους αποτυπώθηκε σε ένα βίντεο διάρκειας ενάμιση λεπτού, που έκλεψε τις εντυπώσεις των κριτών και των δύο επιτροπών χάρη στην πρωτοτυπία του.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 17ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας κέρδισε την πρώτη θέση μεταξύ εκατοντάδων δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων από όλη την Ελλάδα, έχοντας να ανταγωνιστεί όχι μόνο Δημοτικά Σχολεία, αλλά και Γυμνάσια και Λύκεια. Είναι μάλιστα το μοναδικό σχολείο σε ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου που βραβεύτηκε.
Για την επιτυχία τους αυτή, τα παιδιά θα λάβουν από τη Γαλλική Πρεσβεία πλούσια δώρα, ενώ το σχολείο ετοιμάζει μια γαλλόφωνη γιορτή για την απονομή των βραβείων.

* 500 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν στις 20 Μαρτίου τους δεσμούς τους με τη Γαλλία, μέσω της γαλλικής γλώσσας, ανάμεσά τους και η χώρα μας. Η Ελλάδα αποτελεί άλλωστε μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Γαλλοφωνίας από το 2004, ενώ η γαλλική γλώσσα αποτελεί σταθερά την πρώτη επιλογή των μαθητών Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων ως δεύτερη γλώσσα.


Ν.Κ


NEWSLETTER