Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023 14:28

Μαθητές του 1ου Γυμνασίου Καλαμάτας καθάρισαν τον σπηλαιώδη Αγιο Ιωάννη

Γράφτηκε από την

Την «κατάσταση στα χέρια» τους πήραν πριν λίγες οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του 1ου Γυμνασίου Καλαμάτας, καθαρίζοντας το σπηλαιώδη ναό του Αγίου Ιωάννη ο οποίος όπως είναι γνωστό έχει αφεθεί στην τύχη του.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Το Κάστρο της Καλαμάτας: αφουγκράζομαι την ιστορία του» οι μαθητές επισκέφθηκαν το Κάστρο και ξεναγηθήκαν σ’ αυτό και στη γύρω περιοχή, αντικρίζοντας έναν ιστορικό χώρο για τον οποίο η “Ε” έχει αναφερθεί πολλές φορές σχετικά με την τραγική του εικόνα τα τελευταία χρόνια.

«Η κατάσταση την οποία βρισκόταν ο ναός, επιεικώς μπορεί να χαρακτηριστεί απαράδεκτη. Κάθε λογής σκουπίδια ήταν πεταμένα στο εσωτερικό του και επειδή είχαν χρόνια να μαζευτούν, σχημάτιζαν έναν μεγάλο σωρό. Πέτρες και κλαδιά δέντρων είχαν πέσει μέσα. Στους τοίχους γραμμένα συνθήματα. Τοιχογραφίες κατεστραμμένες. Με δυο λόγια εικόνα ερήμωσης και εγκατάλειψης. Αναλάβαμε δράση, φορέσαμε γάντια, πήραμε σακούλες και προχωρήσαμε στον καθαρισμό του ναού. Τα σκουπίδια που μαζεύτηκαν μέσα από τον ναό, αλλά και από τον περιβάλλοντα χώρο ήταν πάρα πολλά. Νιώσαμε μεγάλη απογοήτευση για την εικόνα που παρουσίαζε το μοναδικό αυτό μνημείο της πόλης, ένα ιστορικό και εκκλησιαστικό κόσμημα. Αναρωτηθήκαμε γιατί ο χώρος αυτός δεν έχει περίφραξη για να μην μπορεί να εισέρχεται τα βράδια κανείς. Γιατί δε γίνεται ένα στέγαστρο για να προφυλάξει τον ναό από φερτά υλικά και από τα καιρικά φαινόμενα που τον καταστρέφουν; Γιατί τέλος δε συντηρείται το εσωτερικό του ναού και οι τοιχογραφίες που βρίσκονται εκεί;» αναρωτιέται εύλογα μέσω ανακοίνωσής της η περιβαλλοντική ομάδα του 1ου Γυμνασίου, ελπίζοντας όπως τονίζει οι αρμόδιοι να ακούσουν τη φωνή της και να αναλάβουν κι εκείνοι δράση για την προστασία και την ανάδειξη του μνημείου. Την ανακοίνωση έγραψε εκ μέρους της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 1ου Γυμνασίου Καλαμάτας ο Άγγελος Μπάλλας (μαθητής του τμήματος Β1).