Τρίτη, 09 Μαϊος 2023 16:15

Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας: Φιλοξενία καθηγητών και μαθητών από Γαλλία, Γερμανία

Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας: Φιλοξενία καθηγητών και μαθητών από Γαλλία, Γερμανία

Εξι καθηγητές και δεκαοκτώ μαθητές από Γαλλία (Saintes) και Γερμανία (Braunschweig) ταξίδεψαν το Μάρτιο στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA1 με τίτλο «Maintaining national cultural traditions in a united Europe», στο οποίο το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας συμμετέχει ως εταίρος.

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου μαζί με τους γονείς τους ανέλαβαν τη φιλοξενία των μαθητών, γνωρίζοντας τους από προηγούμενα ταξίδια. Τη Δευτέρα 13/3 ξεκίνησαν οι προγραμματισμένες δράσεις στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας στο χώρο της Βιβλιοθήκης του σχολείου. Αφού προηγήθηκε ξενάγηση, ακολούθησαν παιχνίδια γνωριμίας στην παραλία. Κατόπιν, πραγματοποιήθηκαν σε μορφή ppt από μικρές ομάδες μαθητών όπως είχε προγραμματιστεί, οι παρουσιάσεις παραδοσιακών οργάνων και των τριών χωρών. Η επόμενη μέρα, ξεκίνησε με το βιωματικό παιχνίδι «Action Bound», με στόχο τη γνωριμία της πόλης.

Οι μαθητές, αλλά και οι καθηγητές τους, χωρισμένοι σε ομάδες αποτελούμενες από μέλη και των τριών χωρών, ξεκίνησαν από το λιμάνι της πόλης και με βάση τις εντολές που έπαιρναν από το κινητό τους ξεκίνησαν να κινούνται, απαντώντας ταυτόχρονα σε σχετικές ερωτήσεις γνώσεων ή αντλώντας τις πληροφορίες που ζητούνταν από μαγαζιά και καφέ ή από επιγραφές από διάφορα χαρακτηριστικά σημεία της πόλης. Η πρώτη ομάδα που έφτασε στον προορισμό της (που ήταν ο ναός της Υπαπαντής), ήταν και η νικήτρια. Η Τετάρτη ήταν η μέρα της μεγάλης εκδρομής που είχε προγραμματιστεί στην Επίδαυρο και στο Ναύπλιο. Κατά τη διαδρομή οι Γάλλοι και οι Γερμανοί μαθητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τους Έλληνες συμμαθητές τους πληροφορίες για το θέατρο της Επιδαύρου ενώ εντυπωσιάστηκαν από το αρχαίο θέατρο και την ιστορία του. Η επόμενη μέρα, βρήκε τους μαθητές να εργάζονται ανά ομάδες στην Βιβλιοθήκη του ΜΣΚ για να τη δημιουργία του «logo» του προγράμματος με χαρτόνια, μαρκαδόρους, μπογιές και κυρίως ιδέες που έβαλαν όλοι στο τραπέζι και δούλεψαν πάνω σε αυτές. Στη συνέχεια μία ακόμη δράση μπήκε σε εφαρμογή: η δημιουργία του μουσικού κομματιού του οποίου οι στίχοι γράφτηκαν σε όλες τις γλώσσες.

Η τελευταία μέρα βρήκε τους μαθητές να εργάζονται πυρετωδώς ώστε να ολοκληρώσουν τα logo τους τα οποία αργότερα αναρτήθηκαν στον τοίχο για να ψηφιστούν από όλους και έτσι να καταλήξουν στο αντιπροσωπευτικότερο για το πρόγραμμα. Η βραδιά της Παρασκευής, γνωστή ως βραδιά «κλεισίματος» περιλάμβανε την απονομή των επαίνων σε όλους τους συμμετέχοντες, την απονομή μικρών δώρων στις ομάδες που πρώτευσαν στους δύο «διαγωνισμούς» και μία εξαιρετική προβολή φωτογραφιών από όλες τις δράσεις της εβδομάδας που συγκίνησε όλους τους συμμετέχοντες.