Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2023 21:03

Ξεκίνησαν σήμερα οι εγγραφές στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών

 

Ξεκίνησαν σήμερα οι εγγραφές στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών της Μεσσηνίας.

Με την εκμάθηση ξένων γλωσσών να αποτελεί επιτακτική ανάγκη στη σημερινή εποχή, ιδιαίτερα με την εξάλειψη αποστάσεων αλλά και με τη χρήση νέων τεχνολογιών, η επαφή των παιδιών με αυτές έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, με τους γονείς να γνωρίζουν πως η γλωσσομάθεια αποτελεί στόχο ζωής της νέας γενιάς, η οποία πρέπει να ανταποκριθεί στις όποιες προκλήσεις.

Με αφορμή την έναρξη των εγγραφών, η “Ε” ήρθε σε επικοινωνία με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Palso νομού Μεσσηνίας, ούτως ώστε να λυθούν οι όποιες απορίες γονέων και μαθητών αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι σε αυτό το νέο κεφάλαιο της ζωής της.

Αρχικά, υπενθυμίστηκε πως ο Σύλλογος, ο οποίος είναι ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτήτων Κέντρων Ξένων Γλωσσών Palso, αριθμεί 75 μέλη, εκ των οποίων τα μισά περίπου βρίσκονται στην Καλαμάτα και τα υπόλοιπα σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας.

Στο βασικότερο ερώτημα “Γιατί να επιλέξουν οι γονείς τα ΚΞΓ Palso”, αναλύθηκαν οι κύριοι λόγοι ως εξής: «Είμαστε νόμιμα αδειοδοτημένες επιχειρήσεις από τον ΕΟΠΠΕΠ, που είναι ο αρμόδιος κρατικός φορέας. Ολοι οι ιδιοκτήτες - μέλη μας είναι και οι ίδιοι αδειοδοτημένοι καθηγητές ξένων γλωσσών, δεν είναι απλά επιχειρηματίες που έχουν αναθέσει σε έναν καθηγητή να λειτουργεί την επιχείρησή τους. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε επιλέξει τη δουλειά μας και την κάνουμε με αγάπη. Οι χώροι μας είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι και εξοπλισμένοι με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα που διευκολύνουν την εκμάθηση των ξένων γλωσσών. Για να λειτουργήσουμε το Κέντρο μας, οι εγκαταστάσεις μας έχουν ελεγχθεί και αδειοδοτηθεί από την Πολεοδομία και την Πυροσβεστική, ενώ οι ίδιοι έχουμε πάρει γνωματεύσεις από γιατρούς.

Τέλος, προσφέρουμε εργασία σε αδειοδοτημένους καθηγητές και φορολογούμαστε από το κράτος. Εκτός από αυτά τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά όμως, θα λέγαμε πως το ίδιο σημαντικοί -αν όχι σημαντικότεροι- είναι και οι ακόλουθοι λόγοι. Οι μαθητές μέσα σε ένα ΚΞΓ του συλλόγου Palso Μεσσηνίας θα βρουν ένα ευχάριστο περιβάλλον μάθησης, μια σοβαρή, υπεύθυνη, οργανωμένη δομή με σταθερό πρόγραμμα σπουδών, με συγκεκριμένη ύλη και μεθοδολογία.

Και το σπουδαιότερο, η γλώσσα είναι επικοινωνία. Ολες οι μελέτες και οι έρευνες αποδεικνύουν ότι τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες μαθαίνουν καλύτερα μέσα σε ομάδες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι μαθητές αναπτύσσουν και εξελίσσουν δεξιότητες όπως την αποτελεσματική επικοινωνία, τη συνεργασία, την ομαδικότητα, την υπομονή, το σεβασμό στη διαφορετικότητα, την προσαρμοστικότητα, τη διαχείριση του χρόνου, την ευγενή άμιλλα, ακόμα και την κριτική σκέψη και τη συναισθηματική νοημοσύνη. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και οι δεξιότητες θα βοηθήσουν τους μαθητές να ενταχθούν πιο ομαλά και αποτελεσματικά στην κοινωνία αλλά και την αγορά εργασίας μεγαλώνοντας».

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Σχετικά με το τί πρέπει να προσέξουν οι γονείς αναζητώντας το ιδανικό Κέντρο Ξένων Γλωσσών για τα παιδιά τους, επισημάνθηκε πως θα πρέπει να υπολογίσουν και να σκεφτούν πολύ καλά σε ποιους θα εμπιστευθούν την ξενόγλωσση εκπαίδευση των παιδιών τους. Να αναζητήσουν το ΚΞΓ που θα προσφέρει την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση στα παιδιά τους. Σίγουρα θα βρουν ένα κοντά τους. Να μην παρασύρονται από διαφημίσεις και προσφορές χαμηλών ή και δωρεάν διδάκτρων (που αποτελεί πράξη αθέμιτου ανταγωνισμού), αλλά να εστιάζουν στη μεθοδολογία και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

 

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ

Οπως ανέφεραν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, υπάρχει πιθανότητα κάποιοι μαθητές να χρειαστούν την ατομική διδασκαλία για διάφορους λόγους όπως λόγους υγείας, μαθησιακών δυσκολιών ή άλλους, για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. «Αυτό μπορούν να το προσφέρουν και τα ΚΞΓ αν και όπως αναφέραμε δεν είναι ο ιδανικός τρόπος εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας» εξήγησαν. «Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει μια τάση η οποία βασίζεται στην ψευδαίσθηση ότι οι μαθητές θα ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους σε συντομότερο χρονικό διάστημα και με μικρότερο κόστος για τους γονείς. Μαθαίνουμε πολύ συχνά πως κάποιοι γονείς δεν έχουν καν αναζητήσει την άδεια διδασκαλίας, που δυστυχώς πολλές φορές δεν υπάρχει, του ανθρώπου που εμπιστεύονται να διδάξει τα παιδιά.

Στις περιπτώσεις των παράνομων ιδιαίτερων μαθημάτων ειδικά, αυτών δηλαδή που γίνονται από άτομα που δεν έχουν τα απαιτούμενα προσόντα, παρατηρείται δυστυχώς συχνά το φαινόμενο οι μαθητές μετά από κάποιο διάστημα να διαπιστώσουν ότι κάτι δεν πηγαίνει όπως επιθυμούν. Τότε λοιπόν απευθύνονται στο οργανωμένο περιβάλλον των ΚΞΓ, έχοντας φυσικά χάσει και χρόνο και χρήμα τελικά αλλά και έχοντας αποκτήσει μια όχι και τόσο καλή σχέση με την εκάστοτε γλώσσα. Συχνά δε, όταν έρθουν στα ΚΞΓ οι μαθητές έχουν ελλείψεις στις γνώσεις. Θέλουμε οι γονείς να είναι πάρα πολύ προσεχτικοί σε αυτόν τον τομέα» διευκρίνισαν.

 

Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΗΛΙΚΙΑ

Για το ποιά είναι η κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσουν τα παιδιά την εκμάθηση ξένων γλωσσών, ενημέρωσαν πως τα περισσότερα ξεκινούν την ξενόγλωσση εκπαίδευση για τα Αγγλικά τους στη Β΄ ή Γ’ Δημοτικού και για τις άλλες γλώσσες συνήθως δύο χρόνια αργότερα, έτσι ώστε να μπουν κάποιες βάσεις. «Δεδομένου πως είμαστε αδειοδοτημένοι μόνο για παιδιά σχολικής ηλικίας και όχι προσχολικής, αν κάποιο παιδί θελήσει να μπει νωρίτερα στον “κόσμο της ξένης γλώσσας”, προσφέρουμε προγράμματα για παιδιά 1ης Δημοτικού, για να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τη γλώσσα» συμπλήρωσαν. Ως προς τη διάρκεια σπουδών και απόκτηση πιστοποιητικού γλωσσομάθειας, σημείωσαν πως είναι έξι χρόνια η βασική μάθηση και μετά ξεκινά η προετοιμασία για την απόκτηση πιστοποιητικών. Σχετικά με την περίπτωση κάποιο παιδί να θέλει να “κόψει” χρονιά, κάνοντας μαθήματα κάποιο καλοκαίρι, έγινε σαφές πως μπορεί να τελεσφορήσει το ενδεχόμενο αυτό, μόνο σε παιδιά με ειδικές δεξιότητες πάνω στις ξένες γλώσσες, καθώς πρόκειται για ένα πολύ πιεστικό πρόγραμμα. «Τέλος αυτό που πρέπει να προσέξουν οι γονείς είναι πως δεν έχει σημασία μόνο η απόκτηση πιστοποιητικού γλωσσομάθειας που αναγνωρίζεται από το ελληνικό δημόσιο από τα παιδιά τους αλλά το εύρος των γνώσεων και η ικανότητα να χρησιμοποιούν την ξένη γλώσσα με ευχέρεια και σε βάθος χρόνου» παρατήρησαν, συμπληρώνοντας πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις στο οικονομικό σκέλος σε σχέση με πέρυσι. «Σε κάθε περίπτωση, καλούμε όλους τους γονείς να έρθουν από κοντά να κουβεντιάσουμε οτιδήποτε μπορεί να τους προβληματίζει. Η εκμάθηση των ξένων γλωσσών είναι επένδυση για τα παιδιά και όχι ένα έξοδο» υπογράμμισαν. Υπενθυμίζεται πως τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

*Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Palso νομού Μεσσηνίας είναι τα εξής: Κατερίνα Μπάμπαλη (Πρόεδρος), Ελένη Αθανασοπούλου (Γ. Γραμματέας), Ανδριάννα Κοζομπόλη (Αντιπρόεδρος), Κωνσταντίνα Φετσή (Ταμίας), Μαρία Βασιλοπούλου (Έφορος εξετάσεων), Λεωνίδας Τριανταφυλλόπουλος (Έφορος τύπου και εκδηλώσεων), Πάττυ Μάλαμα (Έφορος περιουσίας).

Tα γραφεία του Συλλόγου βρίσκονται στην οδό Βασ. Σοφίας 22.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2721020728.