Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013 08:25

Δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα CoderDojo

Δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα CoderDojo

Το διεθνές, δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα CoderDojo έρχεται για πρώτη φορά στην Καλαμάτα και τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά αυτό το Σάββατο για να εκπαιδεύσει παιδιά 8 έως 12 ετών, καθώς και τους γονείς τους, πάνω στον προγραμματισμό και τους υπολογιστές.

Το νεοσύστατο μη-κερδοσκοπικό εργαστήρι επιχειρηματικού πολιτισμού "Mataroa", φέρνει στην Καλαμάτα την καινοτόμα πρόταση για την τεχνολογική εκπαίδευση παιδιών, που γίνεται σε όλο τον κόσμο.

Αυτό το Σάββατο, από τις 3 το μεσημέρι ως τις 6 το απόγευμα, στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά θα φιλοξενηθεί το πρώτο CoderDojo. Tο πρόγραμμα θα δείξει στα παιδιά, αλλά και τους γονείς τους, πως να χρησιμοποιούν τους υπολογιστές με ένα δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο, να γράφουν κώδικα, να δημιουργούν παιχνίδια, ιστοσελίδες, εφαρμογές και άλλα πολλά. Θα καλυφθούν οι βασικές αρχές του προγραμματισμού χρησιμοποιώντας ως εργαλείο εκμάθησης την γλώσσα προγραμματισμού Scratch του MIT. Ιδρύθηκε από τους James Whelton (μαθητή από το Cork της Ιρλανδίας) και Bill Liao (επιχειρηματία και φιλάνθρωπο) στις αρχές του 2011. Στα πρώτα CoderDojo ήταν πολλοί εκείνοι που ταξίδευαν μέχρι το Cork περισσότερα από 250 χλμ. για να συμμετάσχουν, έτσι πολύ σύντομα οργανώθηκε το πρώτο CoderDojo στο Δουβλίνο, στα κεντρικά γραφεία της Google, και από εκεί σε ολόκληρη την Ιρλανδία και το κόσμο.

Το πρόγραμμα θα γίνεται στον ίδιο χώρο κάθε δεύτερο Σάββατο. Οι μόνες υποχρεώσεις όσων ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην κοινότητα του CoderDojo είναι οι εξής: να γραφούν στο www.mataroa.org ή να δηλώσουν συμμετοχή στο 6985-693393, οι γονείς να συνοδεύσουν το νεαρό επίδοξο ...χάκερ, να έχoυν μαζί τους ένα laptop (εάν κάποιος δεν έχει, μπορεί να επικοινωνήσει με το παραπάνω σάιτ ή τηλέφωνο και να το φροντίσουν οι υπεύθυνοι). Τέλος, να έχουν μαζί τους φαγητό για το διάλειμμα.

Στο σεμινάριο διδάσκει ένας εθελοντής εκπαιδευτικός. Αυτό το Σάββατο καλεσμένος θα είναι ο συντονιστής για όλη την Ελλάδα, Κώστας Μεσσήνης. 

Το CoderDojo Kalamata, διοργανώνεται από το "Mataroa", με την υποστήριξη των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, των βιβλιοπωλείων "Παπασωτηρίου" και του Συλλόγου Γονέων Τριών Τέκνων Μεσσηνίας, ενώ χορηγός των κερασμάτων είναι το κατάστημα "Meli melo".

Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στο mataroa.org/coderdojo.

Για το θέμα έδωσαν χθες συνέντευξη τύπου στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά ο υπεύθυνος από το "Mataroa" και τα βιβλιοπωλεία "Παπασωτηρίου" Δημήτρης Κωνστάντος, ο οποίος εξήγησε περισσότερα για το CoderDojo, ο Φώτης Μπουγάς και ο πρόεδρος των Τριτέκνων Χρήστος Κορομηλάς. Ο κ. Κορομηλάς είπε πως είναι μια καλή ευκαιρία για να δεθούν ακόμη περισσότερο τα παιδιά με τους γονείς, αλλά και να μάθουν χρήσιμα στοιχεία για τους υπολογιστές, δωρεάν. Ο Φώτης Μπουγάς εκπρόσωπος των Εκπαιδευτηρίων σχολίασε πως έτσι τα παιδιά θα καταλάβουν πως το ίντερνετ μπορεί να είναι και χρήσιμο εργαλείο, εκτός από παιχνίδι και πως μπορεί να τα βοηθήσει στο διάβασμα.

Γ. Σαρ.