Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023 20:48

Ενωση Συλλόγου Γονέων Δήμου Καλαμάτας: Συνάντηση με Βασιλόπουλο για σχολικές κτηριακές υποδομές

Ενωση Συλλόγου Γονέων Δήμου Καλαμάτας: Συνάντηση με Βασιλόπουλο για σχολικές κτηριακές υποδομές

Ενημερωτική ανακοίνωση για την συνάντηση με το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο εξέδωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Καλαμάτας.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται λεπτομερώς όσα συζητήθηκαν στην συνάντηση και το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι εξελίξεις για τα τρέχοντα ζητήματα των σχολείων και της εκπαίδευσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Την Τρίτη 7.11.2023 πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων του Δήμου Καλαμάτας συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Αθανάσιο Βασιλόπουλο. Τα θέματα που θέσαμε και οι απαντήσεις που λάβαμε είναι οι ακόλουθες:

 1. Κατασκευή νέου σχολείου για το ειδικό σχολείο : υπάρχουν έτοιμες μελέτες και το έργο αυτό θεωρείται ¨ώριμο¨, ο φάκελος για χρηματοδότηση έχει κατατεθεί από τον 3ο του 2021, ακόμα αναμένει ο δήμος την ένταξη του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

 

 1. Κατασκευή νέου σχολείου για το ειδικό γυμνάσιο : υπάρχει οικόπεδο στο ανατολικό κέντρο (ανατολικά της τέντας), πρέπει να γίνουν κάποιες εργασίες με το κτηματολόγιο καθώς και να γίνει τοπογραφική μελέτη. Οι μελέτες θα γίνουν από τις κτηριακές υποδομές (ΚΤΥΠ).

 

 1. Κατασκευή νέου σχολείου για το 4ο νηπιαγωγείο : Προτίθεται να κατασκευάσει το νέο σχολείο μέσα στον μεγάλο χώρο του προαυλίου του 6ου δημοτικού σχολείου (εκεί δηλαδή που βρίσκεται σήμερα). Εκκρεμεί η νομιμοποίηση του, η επίλυση του ιδιοκτησιακού με το κτηματολόγιο και η τοπογραφική μελέτη, και μετά από τα παραπάνω θα προχωρήσει με την ΚΤΥΠ (κτηριακές υπόδομές) στην εκπόνηση της μελέτης του.

 

 1. Κατασκευή νέου σχολείου για το 5ο και 17ο δημοτικό : υπάρχει οικόπεδο πίσω από τα ΚΤΕΛ. Οι μελέτες θα γίνουν από τις κτηριακές υποδομές.

 

 1. Κατασκευή νέου σχολείου για το 15ο νηπιαγωγείο : Ο δήμος δεν έχει ασχοληθεί με το σχολείο αυτό, μας δεσμεύτηκε ότι το επόμενο διάστημα θα πάρει κατάλληλες πρωτοβουλίες.

 

Γενικά η σχολική στέγη είναι ένα από τα θέματα που απασχολεί τους συλλόγους γονέων. Στην πόλη μας έχει πολλά χρόνια να κατασκευαστεί κάποιο καινούργιο σχολείο και δυστυχώς βλέπουμε πως θα περάσουν και ακόμα περισσότερα. Ο κ. Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι ο δήμος απευθύνεται στην ΚΤΥΠ (κτηριακές υποδομές), όπου είναι πιο ¨ευέλικτες¨ στο να εξασφαλίζουν χρηματοδοτήσεις.

 

 1. Κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου σε χώρο σχολείου : Τον ρωτήσαμε να μας ενημερώσει για τα τελευταία δημοσιεύματα. Μας ενημέρωσε ότι ο χώρος αυτός θα κατασκευαστεί είτε στο 1ο σχολικό συγκρότημα (2ο, 3ο γυμνάσιο & 2ο, 5ο λύκειο), είτε στα ΕΠΑΛ που βρίσκονται στην οδό Κρήτης.

 

 1. Κατάργηση των σχολικών επιτροπών : Θα δημιουργήσει προβλήματα στην ¨ευελιξία¨ που είχαν οι σχολικές επιτροπές για την αντιμετώπιση καθημερινών θεμάτων που προέκυπταν, αλλά από την άλλη θα δοθεί δυνατότητα στον δήμο να χρηματοδοτεί πιο εύκολα και χωρίς γραφειοκρατικά προβλήματα τα σχολεία.

 

 1. Πυρασφάλεια σχολείων : Πριν από λίγο καιρό δημοπρατήθηκε η πυρασφάλεια κάποιων παιδικών σταθμών, για τα σχολεία δεν υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση και με τα χρήματα που έχουν θα δημοπρατήσουν μόνο τα νηπιαγωγεία. Για το υπόλοιπο ποσό (2.000.000,00 € περίπου) θα αναζητήσει κάποιο χρηματοδοτικό ¨εργαλείο¨.

 

 1. Ανελκυστήρας στα ΕΠΑΛ στην οδός Κρήτης : Εκκρεμεί μόνο η πιστοποίηση, όπου αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες που αφορούν την πυραντίσταση της κατασκευής. Δηλαδή δεν δίνει την πιστοποίηση ο φορέας ελέγχουν γιατί η κατασκευή δεν πληρεί τις προϋποθέσεις πυρασφάλειας. Μας ενημέρωσε ότι οι υπηρεσίες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το θέμα αυτό.

 

 1. Ολοκλήρωση στατικής επάρκειας σε όλα τα σχολεία : Του επισημάναμε την ανάγκη αφού ολοκληρώθηκε ο πρωτοβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος, να πιέσει ο δήμος για την κατάταξη που πρέπει να γίνει, έτσι ώστε να ξεκινήσει άμεσα και ο δευτεροβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος.

 

 1. Ολοκλήρωση στατικής επάρκειας του 18ου δημοτικού : Τον ενημερώσαμε πως η συγκεκριμένη εργασία έχει ξεκινήσει περισσότερο από 6 χρόνια και δυστυχώς δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα. Μάλιστα τον τελευταίο χρόνο όπου υπήρχε εξιδεικευμένος εργαζόμενος στον δήμο για τις εργασίες αυτές, έληξε η σύμβασή του και πλέον η μελέτη είναι για άλλη μια φορά στον αέρα. Ο κ. Δήμαρχος δεν είχε κάποια απάντηση, απλά αρκέστηκε να πει ότι πιθανόν οι συμβασιούχοι αυτοί να ανανεώσουν κάποια στιγμή την σύμβασή τους.

 

 1. Νέα μελέτη στατικής επάρκειας στο γυμνάσιο Παραλίας : Ο δήμος θα προχωρήσει στην εκπόνηση της στατικής μελέτης γιατί η ολοκλήρωση του πρωτοβάθμιου αντισεισμικού ελέγχουν έδειξε πως στο συγκεκριμένο κτήριο θα πρέπει να γίνει και δευτεροβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος.

 

 1. Προσωπικό καθαριότητας : Επαναλάβαμε την πάγια θέση μας για επαρκές μόνιμο προσωπικό καθαριότητας καθ’ όλη την διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και όσο χρειάζεται παραπάνω (2 καθαρίστριες σε κάθε σχολείο, με πλήρη ωράριο). Μας δεσμεύτηκε ότι αυτό που μπορεί να κάνει για φέτος είναι να μετατρέψει ακόμα δέκα (10) καθαρίστριες (ΙΔΟΧ), από τρίωρες σε πλήρους απασχόλησης (6,5 ώρες).

 

 1. Δημιουργία ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ στον χώρο του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. : Τον ενημερώσαμε για την ανάγκη δημιουργίας και άλλου ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ στον χώρο του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ (περιοχή Αγίας Κυριακής) που θα λειτουργεί μετά από το σχολικό ωράριο. Το υφιστάμενο ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, που βρίσκεται στο ανατολικό κέντρο εκτός ότι δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες των παιδιών, δεν έχει δυνατότητα διαχωρισμού ηλικιών (με αποτέλεσμα να υπάρχουν παιδία των 12 χρονών με ενήλικες των 25 χρονών), επιπλέον το καλοκαίρι δεν μπορεί να μετατρέψει το απογευματινό του ωράριο σε πρωινό. Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ότι οι περισσότεροι γονείς των παιδιών δεν μπορούν να εργαστούν. Του μεταφέραμε πως η άποψη μας για την δημιουργία του νέου ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ είναι και όλων των γονιών και του εκπαιδευτικού προσωπικού του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ο κ. Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να υλοποιήσει το αίτημα μας αυτό.

 

 1. Ανακατασκευή των w.c. του ειδικού σχολείου : Του υπενθυμίσαμε την υπόσχεσή του για το θέμα αυτό το καλοκαίρι, και μας δεσμεύτηκε ότι θα το υλοποιήσει.

 

 1. Παραχώρηση από τον δήμο αίθουσας συνεδριάσεων της Ένωσης : Μας ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη αίθουσα αυτήν την στιγμή, αλλά προσπαθεί να δημιουργήσει έναν νέο χώρο για τις θεατρικές ομάδες της πόλης και όταν θα γίνει αυτό τότε θα μας παραχωρήσει.

 

 1. Κυκλοφοριακή ασφάλεια στα σχολεία της πόλης μας : Αναφέραμε τα προβλήματα που υπάρχουν στην ασφάλεια για την πρόσβαση και αναχώρηση των μαθητών από τα σχολεία τους. Και συγκεκριμένα την ανυπαρξία πεζοδρομίων, σήμανσης και διευθέτησης των οχημάτων στο 1ο σχολικό συγκρότημα της πόλης (Γιαννιτσάνικα) και την κακή κατάσταση – ανυπαρξία πεζοδρομίων στο 3ο & 23ο νηπιαγωγείο.

Γνωρίζουμε πως τα θέματα που απασχολούν τα σχολεία μας είναι πάρα πολλά, αλλά δεν ήταν δυνατόν να συζητηθούν όλα στα πλαίσια μιας συνάντησης με περιορισμένο χρόνο. Ο κ. δήμαρχος μας δεσμεύτηκε ότι μπορούμε να επαναλάβουμε τις συναντήσεις μας αυτές ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οπότε θα μας δοθεί η ευκαιρία στο επόμενο διάστημα είτε να επανερχόμαστε στα παραπάνω θέματα είτε να αναδεικνύουμε και νέα».