Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2024 15:50

Μαθητές από τη Ρουμανία στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Δώδεκα μαθητές και δύο καθηγήτριες από τη Ρουμανία φιλοξένησε από τη Δευτέρα 19/2 έως την Παρασκευή 23/2 το 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning με τίτλο "From Past to Future".

Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές να εξερευνήσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής. Οι μαθητές από το σχολείο Petru Cercel της πόλης Targoviste με τις καθηγήτριες τους, Catalina Voicu και Maria Luiza Niculaescu, μαζί με μαθητές του 1ου Γυμνασίου Καλαμάτας συμμετείχαν σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώθηκε από το ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας από την Ιωάννα Ραβάνη και τον Γιώργο Αργυροηλιόπουλου. Μέσω της ψηφιακής εφαρμογής Actionbound, οι επισκέπτες εξερεύνησαν την πόλη της Καλαμάτας, γνωρίζοντας την ιστορία, τα αξιοθέατα και τον πολιτισμό της. Ακόμα, οι μαθητές παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καλαμάτας με τίτλο "Τα εκθέματα έχασαν την ταυτότητά τους". Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν την αρχαία Μεσσήνη, όπου ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο, την πόλη της Μεσσήνης, την Κορώνη, καθώς και την Πύλο, όπου ξεναγήθηκαν στο σπίτι του Τσικλητήρα από την Μαρία Μαρκοπούλου, υπάλληλο του Δήμου Πύλου που προθυμοποιήθηκε να δείξει το έκθεμα για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου και να μιλήσει στους μαθητές για τον σπουδαίο αθλητή.

Οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Μεθώνης υποδέχτηκαν τους μαθητές από τη Ρουμανία στο σχολείο τους μαζί με τους διευθυντές Κατερίνα Πλακούδα και Δημήτρη Γιαννούτσο, προσφέροντάς τους μια εμπειρία επικοινωνίας και ανταλλαγής πολιτισμικών απόψεων. Τους ξενάγησαν στο κάστρο της Μεθώνης και τους ενημέρωσαν για την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής. Στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας οι μαθητές από τη Ρουμανία, αφού παρουσίασαν την πόλη τους, την ιστορία τους και το σχολείο τους, παρακολούθησαν μαθήματα Γερμανικών και Γαλλικών με τις καθηγήτριες Ανδριάνα Ζορμπά και Δήμητρα Μανιάτη και πήραν μέρος σε διάφορες ομαδικές δραστηριότητες στο εργαστήριο Πληροφορικής με τον Γιώργο Βασιλόπουλο, στο εργαστήριο Καλλιτεχνικών με τον Αντώνη Δεμπεγιώτη και έλαβαν μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες με την Μαρία Γιαννίτσα. Στο τέλος του προγράμματος οι μαθητές τραγούδησαν όλοι μαζί το τραγούδι που τους δίδαξε η Βασιλική Βουτέλη μαζί τον όμιλο χορωδίας του σχολείου, δοκίμασαν παραδοσιακά εδέσματα τα οποία προσέφερε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου και αξιολόγησαν το πρόγραμμα αποχαιρετώντας τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου σε κλίμα συγκίνησης.

Το πρόγραμμα οργάνωσε η διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Μαρία Σταματοπούλου και υλοποίησε η καθηγήτρια Βασιλική Κορακά.