Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2024 15:35

Καλαμάτα: "Εφυγε" ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νίκος Ζαχαριάς

Καλαμάτα: "Εφυγε" ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νίκος Ζαχαριάς

Θλίψη σκόρπισε στην κοινότητα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ο θάνατος του καθηγητή Αρχαιομετρίας και πρώην κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νίκου Ζαχαριά.

Ο Νίκος Ζαχαριάς σπούδασε Χημικός-Μηχανικός στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο και στη συνέχεια εκπόνησε μεταπτυχιακή και διδακτορική έρευνα στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος ως υπότροφός του (Υπουργείο Έρευνας και Ανάπτυξης) στη θεματική της Φωταύγειας.

Εκπόνησε 2 μεταδιδακτορικές έρευνες: στο πρόγραμμα GEOPRO/FP5 στη Γερμανία (Πανεπιστήμιο Βόννης) και στον Δημόκριτο (υπότροφος ΙΚΥ). Το διάστημα 2004-2009 υπηρέτησε ως ερευνητής στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Δημόκριτου και ως ωρομίσθιος καθηγητής στα ΤΕΙ Πειραιά.

Από το 2009 υπηρετεί στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, Νοέμβριος 2015-). Ηταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας και της Διεθνούς Επιτροπής του International Symposium on Archaeometry. Δημοσίευσε πλέον των 140 άρθρων κατόπιν κρίσης, κεφαλαίων σε βιβλία και πρακτικά συμποσίων στα πεδία των απόλυτων χρονολογήσεων με τεχνικές Φωταύγειας και σε μελέτες χαρακτηρισμού και προέλευσης κεραμικής και γυαλιών.

Η κηδεία θα γίνει την Παρασκευή στην Καλαμάτα.