Δευτέρα, 01 Απριλίου 2024 21:45

Μαθητές του 2ου ΓΕΛ Καλαμάτας στη Σλοβακία

Γράφτηκε από την

Την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας επισκέφτηκαν οκτώ μαθητές και δύο συνοδοί εκπαιδευτικοί από το 2ο ΓΕΛ Καλαμάτας, από τις 17 ως τις 23 Μαρτίου, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο Sustainability for a Better Future.

Το πρόγραμμα αποτελεί μια συνεργασία ανάμεσα στο 2ο Λύκειο Καλαμάτας και το Λύκειο Bilikova της Σλοβακίας, και έχει ως επίκεντρο την βιώσιμη ανάπτυξη. Οι τέσσερις μαθήτριες (Σταυρούλα Τσουλάκου, Στασινή Γιαννακέα, Δανάη Τσορμπατζόγλου, Αργυρούλα Μπάκα), οι τέσσερις μαθητές (Γιάννης Νταβέας, Χρήστος Καούνης, Χρήστος Κοκονίδης, Απόστολος Καρτσώνης) και οι καθηγήτριές τους, Νίκη Κυβελέα και Ιωάννα Λαμπροπούλου, συνεργάστηκαν για να μάθουν για την αειφορία και τα προγράμματα βιωσιμότητας της πόλης της Μπρατισλάβα ως συνέχεια της επίσκεψης του σλοβάκικου σχολείου στην Καλαμάτα τον περασμένο Νοέμβριο. Η εστίαση ήταν στις κοινές περιβαλλοντικές προκλήσεις και στο πώς η φτώχεια ενισχύει τις κλιματικές δυσαναλογίες.

Το κομβικό σημείο σε αυτή την κινητικότητα ήταν και πάλι όπως στην Καλαμάτα, οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών εστιάζοντας ωστόσο σε διαφορετικές πτυχές τους. Οι μαθητές συνεργάστηκαν για να μάθουν πώς να δημιουργούν τεκμηρίωση στην έρευνά τους και εντόπισαν και τεκμηρίωσαν τις περιβαλλοντικές προκλήσεις στο σχολικό τους περιβάλλον. Tο 2ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας είναι διαπιστευμένος φορέας και έχει λάβει έγκριση για την εκπόνηση σχεδίων ως το 2027 από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.