Κυριακή, 07 Απριλίου 2024 21:16

Πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης για μαθητές στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Κυπαρισσίας

Το πρόγραμμα κολύμβησης για μαθητές της Γ’ τάξης των δημοτικών σχολείων της Τριφυλίας ξεκίνησε στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Κυπαρισσίας και την Τετάρτη βρέθηκαν εκεί μαθητές από το 2ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα γίνεται στο πλαίσιο του μαθήματος Φυσικής Αγωγής, αφορά μαθητές της Γ’ και κατ’ εξαίρεση μαθητές της Δ’ τάξης και για πρώτη φορά εφαρμόζεται στα δημοτικά σχολεία της Τριφυλίας που απέχουν μέχρι 25 χιλιόμετρα από το κολυμβητήριο.
Την Τετάρτη εκτός από τους υπεύθυνους καθηγητές, τη συντονίστρια, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Κυριακή Χριστοπούλου και τον υπεύθυνο προπονητή, καθηγητή Φυσικής Αγωγής Νίκο Λυμπέρη, στο κολυμβητήριο βρέθηκε και η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Θεοφανία Σιούτη.
Σε δηλώσεις της η κ. Σιούτη τόνισε: «Το γ’ τρίμηνο ξεκινήσαμε το πρόγραμμα της κολύμβησης. Το πρόγραμμα αυτό προβλέπεται από το διαθεματικό ενιαίο πλαίσιο σπουδών και απ’ το αναλυτικό πρόγραμμα. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο πραγματοποιείται στους μαθητές της Γ’ δημοτικού και κατ’ εξαίρεση της Δ’ δημοτικού και σκοπός του είναι ν’ αποκτήσουν τα παιδιά κολυμβητική παιδεία, επάρκεια κολυμβητική. Φυσικά, τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν διαθέσιμο το κολυμβητήριο, οπότε δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Τριφυλίας. Έχουμε ξεκινήσει το πρόγραμμα και τα παιδιά που συμμετέχουν είναι χαρούμενα. Συμμετέχουν τα σχολεία της Κυπαρισσίας και των Φιλιατρών. Υπήρχε η πρόθεση και για το Κοπανάκι.
Σαν Διεύθυνση, από τις αρχές Σεπτεμβρίου είχαμε κανονίσει με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας τα της μετακίνησης των μαθητών αλλά επειδή πραγματοποιήθηκε στο Γ’ τρίμηνο και όχι από τότε που είχαμε προγραμματίσει είχε ως αποτέλεσμα να μην συμμετάσχουν δύο σχολεία, καθώς θεώρησαν πως δεν θα μπορούσαν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα. Θεωρώ ότι από την επόμενη σχολική χρονιά, το Σεπτέμβριο, θα είμαστε έτοιμοι για όλα τα σχολεία της περιοχής που μπορούν να λάβουν μέρος και είναι σε απόσταση έως 25 χλμ. από το κολυμβητήριο σύμφωνα με το πρόγραμμα, δηλαδή Δωρίου, Κοπανακίου, Κυπαρισσίας και Φιλιατρών. Στόχος μας είναι να εντάξουμε όσο περισσότερα σχολεία στο πρόγραμμα αυτό. Σε αυτή τη φάση, τώρα, επειδή έχουμε έναν συντονιστή και έναν υπεύθυνο προπονητή, μπορούμε να έχουμε τμήματα έως 20 μαθητών. Ευχαριστώ τους δύο καθηγητές Φυσικής Αγωγής και τις διευθύνσεις και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων που συμμετέχουν και φυσικά τον Δήμο Τριφυλίας για την ευγενή παραχώρηση του Κολυμβητηρίου Κυπαρισσίας για την υλοποίηση του προγράμματος».
Από την πλευρά της η συντονίστρια, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Κυριακή Χριστοπούλου επεσήμανε: «Είμαστε εδώ δύο καθηγητές Φυσικής Αγωγής οι οποίοι αποσπαστήκαμε από τη Δευτεροβάθμια και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση επειδή έχουμε ειδικότητα Κολύμβηση, για να κάνουμε αυτό το μάθημα στο πλαίσιο της Γυμναστικής των παιδιών. Από το 3ωρο, δηλαδή, της γυμναστικής οι 2 ώρες αφιερώνονται εδώ πέρα, στην κολύμβηση. Στο Νομό Μεσσηνίας πριν πολλά χρόνια το πρόγραμμα είχε εφαρμοστεί στην Καλαμάτα και μετά από χρόνια εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην περιοχή της Τριφυλίας. Συμμετέχει η Γ’ ή και η Δ’ τάξη δημοτικού σχολείου ανάλογα και με τον αριθμό των μαθητών. Δεν μπορούμε να πάρουμε πάνω από 20 παιδιά. Πρώτα-πρώτα κοιτάμε να μάθουν να κολυμπάνε τα παιδιά γιατί τα περισσότερα δεν ξέρουν. Αυτό μας ενδιαφέρει πρώτιστα, να μάθουν κολύμπι. Από κει και πέρα, όσα γνωρίζουν, μαθαίνουν σωστά και φυσικά τα βοηθάει σε πολλά πράγματα και στην προσωπική τους ζωή, μαθαίνουν να αυτοεξυπηρετούνται. Είναι πολλά τα οφέλη. Και μαθαίνουν και χαίρονται πάρα πολύ. Μακάρι να συνεχιστεί».

Κ.Μπ.