Σάββατο, 13 Απριλίου 2024 08:13

500 μαθητές στο 3ο Φεστιβάλ Ρομποτικής Καλαμάτας

 

Περισσότερες από 60 ομάδες και 550 μαθητές απ’ όλη τη χώρα θα συμμετάσχουν στο 3ο Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων του Δήμου Καλαμάτας, στις 18 Μαΐου, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Σχετική ενημέρωση δόθηκε χθες, σε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο, παρουσία του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου, του προϊσταμένου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Βασίλη Διονυσόπουλου και του υπεύθυνου για το φεστιβάλ, επιστημονικού συνεργάτη του δημάρχου Φώτη Ασημακόπουλου.

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου παραβρέθηκαν, επίσης, μαθητές και μαθήτριες από 10 από τα 11 σχολεία της πόλης, οι ομάδες των οποίων θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ, μαζί με εκπαιδευτικούς τους και παρέλαβαν τα πακέτα με τα υλικά Ρομποτικής, προκειμένου να ετοιμάσουν ή να ολοκληρώσουν τις εφευρέσεις τους.

Όπως επεσήμανε ο δήμαρχος, το Φεστιβάλ Ρομποτικής του δήμου είναι το μοναδικό στη χώρα που διοργανώνεται από δήμο, καθώς τα υπόλοιπα τα διοργανώνουν ιδιωτικοί φορείς. Ο δήμος έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια δύο Φεστιβάλ Ρομποτικής και για το 1ο Φεστιβάλ διακρίθηκε λαμβάνοντας το Χρυσό Βραβείο στα Best City Awards 2023 στην κατηγορία “Κουλτούρα και Βιώσιμη Ανάπτυξη”.

Στο φετινό φεστιβάλ έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 60 ομάδες παιδιών, συνολικά μέχρι στιγμής 550 μαθητές και μαθήτριες από σχολεία της χώρας μας, καθώς και θα συμμετέχουν διαδικτυακά 2 ομάδες του Ελληνικού Σχολείου από το Μαϊάμι των ΗΠΑ.

Ο κ. Βασιλόπουλος παρέδωσε τα κιτ ρομποτικής στις ομάδες των παιδιών, ρωτώντας τους για τις εφευρέσεις τους και τις ιδέες τους που πρόκειται να υλοποιήσουν, δίνοντάς τους συγχαρητήρια για την προσπάθειά τους και ευχόμενος σε όλους καλή επιτυχία.

 

“Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ”

“Η Καλαμάτα έχει υψηλό δυναμικό σε στελέχη και επιστήμονες και ισχυρό επιχειρηματικό στοιχείο και θέτει υψηλούς στόχους”, δήλωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Β. Διονυσόπουλος, διεκδικώντας, όπως είπε, τον τίτλο της πόλης της καινοτομίας, των ιδεών και των νέων τεχνολογιών, της κλιματικής ουδετερότητας για τα επόμενα χρόνια. “Η Καλαμάτα να γίνει πόλη-φάρος της καινοτομίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη”, είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι το Φεστιβάλ Ρομποτικής, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς μέσα από τέτοιες δράσεις του δήμου στόχος είναι “να ξεκινήσουμε από τα παιδιά. Να τα εμπνεύσουμε,  να τους δώσουμε δημιουργικές διεξόδους, να δουν πώς τα ίδια μπορούν να διαμορφώσουν τα πράγματα”.

Ο επιστημονικός συνεργάτης του δημάρχου και υπεύθυνος οργανωτικής επιτροπής Φ. Ασημακόπουλος παρότρυνε τα παιδιά να υποστηρίξουν τις ιδέες του, να μη διστάσουν όπως είπε να υποστηρίζουν ακόμα και μικρά project, καθώς πολλές φορές αυτά είναι που κάνουν τη διαφορά. “Δείξτε μας πώς φαντάζεστε την Καλαμάτας μας τα επόμενα χρόνια”, τους είπε χαρακτηριστικά.

Τα σχολεία του Δήμου Καλαμάτας που παρέλαβαν εκπαιδευτικό υλικό για τα project τους είναι: Δημοτικά Ασπροχώματος, Βέργας, Αρφαρών, Βέργας, 10ο και 16ο Δημοτικά Καλαμάτας, 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, Γυμνάσιο Παραλίας, Λύκειο Θουρίας, 1ο και 2ο ΕΠΑΛ και το 4ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας.