Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013 20:37

Νέα επιστολή για αλώνια και καλντερίμια Βέργας

Νέα επιστολή για αλώνια και καλντερίμια Βέργας

Νέα επιστολή με αποδέκτες τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς απέστειλαν προσφάτως κάτοικοι της Βέργας και της Καλαμάτας που δραστηριοποιούνται για τη διάσωση και την ανάδειξη των αλωνιών και των καλντεριμιών της Βέργας. 

 

Στην επιστολή για την αντιμετώπιση των καταστροφών σε καλντερίμια και πετράλωνα της Ανω Βέργας μεταξύ άλλων σημειώνεται:

“Η παλαιά κοινοτική οδός επί εκατονταετίες ήταν ο κύριος δρόμος που συνέδεε την παραλία με τους οικισμούς αρχικά της Ανω και στη συνέχεια και της Κάτω Βέργας, καθώς και τις λοιπές αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις των Σελιτσάνων στις πλαγιές του Καλαθίου και του Ταϋγέτου.  Σημειώνεται ότι ενώ ο σύγχρονος οικισμός της Κάτω Βέργας κτίστηκε μετά την απελευθέρωση (1835 - 1845), οι εποχικοί αγροτικοί οικίσκοι (Σελιτσάνικα Καλύβια) στη Ροβόλα προϋπήρχαν του 1800, ενώ η Ανω Βέργα κτίστηκε πολλά χρόνια πριν από τους κατοίκους του Παλαιοχωρίου, του οποίου οι ρίζες χάνονται στο χρόνο μέχρι τα μυκηναϊκά χρόνια. Επισημαίνεται ότι εντοπίστηκαν μυκηναϊκά ευρήματα στη δυτική πλαγιά του βραχόλοφου "Καστράκι" από τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή. Δεδομένου ότι δεν συνέβησαν γεωλογικές μεταβολές στην περιοχή, η διαδρομή της παλαιάς κοινοτικής οδού δεν πρέπει να έχει αλλάξει από τότε.

Αυτή λοιπόν η αρχαία οδός, μήκους πολλών χιλιομέτρων από την παραλία έως την Ανω Βέργα και τον Ταΰγετο, δεν είναι νοητό να "διακόπτεται" στο τμήμα της που διασχίζει το επίμαχο οικόπεδο και να συνεχίζεται κανονικά αμέσως πριν και μετά. Οι αεροφωτογραφίες από το 1945  έως το 2003 αποδεικνύουν την ιστορική και τη γεωγραφική συνέχεια της παλαιάς κοινοτικής οδού (ΠΚΟ).

Νεότερες αεροφωτογραφίες δείχνουν ότι το εντός της επίμαχης ιδιοκτησίας τμήμα της ΠΚΟ μπαζώθηκε το 2007 - 2008 κατά τις εκσκαφές σε παρακείμενη ιδιοκτησία των ιδίων μηχανικών. Οσοι κατοικούμε στην περιοχή θυμόμαστε τη συνεχή χρήση αυτού του τμήματος της οδού από τους κτηνοτρόφους και τα κοπάδια τους έως τότε. Βέβαια μετά το μπάζωμά του το 2007 προτιμούν -μέσω της στροφής της οδού Ευαγγελιστρίας- να παρακάμπτουν το μπαζωμένο και υπερυψωμένο τμήμα της οδού που διασχίζει το επίμαχο οικόπεδο. Είναι σαφές όμως ότι η τεχνητή παρεμπόδιση της κοινής χρήσης αυτού του τμήματος της παλαιάς κοινοτικής οδού στο διάστημα 2007 - 2013 δεν δημιουργεί ιδιωτικά δικαιώματα σε αυτό και δεν αναιρεί τον κοινόχρηστο - δημόσιο χαρακτήρα του επιχωματωμένου τμήματος”.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι σε τεχνικές εκθέσεις, που έχουν γίνει για τη συγκεκριμένη υπόθεση υπάρχουν ανακρίβειες, οι οποίες αποκαθίστανται από συνημμένα στην επιστολή στοιχεία, που παραθέτουν οι υπογράφοντες, ενώ υπογραμμίζεται ότι “καμιά σχέση δεν έχει το καλντερίμι της εκκλησίας "Ευαγγελίστρια" με την παλαιά κοινοτική οδό που διασχίζει τη θέση Ροβόλα. Αυτό προκύπτει και από όλους τους χάρτες που συνοδεύουν π.χ. τις αποφάσεις νομάρχη για τα όρια του οικισμού, την αναγνώριση τμημάτων της οδού Ευαγγελιστρίας και της παλαιάς κοινοτικής οδού ως κοινοτικών δρόμων, αλλά και από τις αεροφωτογραφίες όλων των ετών 1945 - 2012, όπου η Παλαιά Κοινοτική Οδός διασχίζει σαφέστατα τη συστάδα των 13 - 14 πετραλώνων και το επίμαχο οικόπεδο”. 

 

Την επιστολή υπογράφουν ο ηλεκτρολόγος – μηχανικός Κώστας Μαρκάκης, ο πολιτικός μηχανικός  και περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου Νίκος Πατσαρίνος, ο χημικός μηχανικός Γιάννης Θεοφιλόπουλος, ο τοπογράφος μηχανικός Αριστείδης Χασάπης, ο μηχανολόγος μηχανικός Δημήτρης Τροχάτος και ο γραμματέας Πελοποννήσου της Δημοκρατικής Αριστεράς Μπάμπης Βακαλόπουλος.