Πέμπτη, 23 Μαϊος 2024 18:15

3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας: Εκπαιδευτική εκδρομή στην Πορτογαλία

3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας: Εκπαιδευτική εκδρομή στην Πορτογαλία

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus Mavie, τέσσερις μαθήτριες και δύο εκπαιδευτικοί από το 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας ταξίδεψαν στην Πορτογαλία για ένα τετραήερο, από τις 12 έως τις 18 Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, επισκέφθηκαν το Escola Profissional de Desenvolvimento Rural do Rodo, ένα Επαγγελματικό Λύκειο στο Peso da Régua της Πορτογαλίας. Οι μαθήτριες που συμμετείχαν ήταν η Ζωή Παναγιωτοπούλου, η Σταυρούλα-Ευαγγελία Πετροπούλου, η Παναγιώτα Φαββατά και η Δανάη Χατζηβασιλείου, ενώ οι εκπαιδευτικοί που συνόδευαν ήταν η Χριστίνα Γρουσουζάκου και η Ουρανία Σκλήκα.

Την πρώτη μέρα της επίσκεψης, μετά την τελετή καλωσορίσματος, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τη διαδικασία παραγωγής κρασιού από μαθητές του πορτογαλικού σχολείου. Επίσης, ξεναγήθηκαν στο μουσείο-οινοποιείο που υπάρχει στον χώρο του σχολείου. Συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες και παρουσίασαν τον Δεκάλογο της βιώσιμης ανάπτυξης στα Γαλλικά. Ακολούθησε επίσκεψη στο Δημαρχείο της περιοχής, γνωριμία με τον δήμαρχο και ξενάγηση στη Δημόσια Βιβλιοθήκη.

Τη δεύτερη μέρα της επίσκεψης, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν μία ομιλία από την κυρία Edna Cabecinha για την αειφόρο ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο UTAD της Vila Real, συμμετείχαν σε δραστηριότητα για τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, περιηγήθηκαν στους χώρους πράσινου της πόλης και επισκέφθηκαν το Sao Leonardo, περιοχή που αποτελεί μνημείο της Unesco.

Την τρίτη μέρα της επίσκεψης έγινε παρουσίαση από καθηγήτρια του επαγγελματικού λυκείου των προϊόντων περιποίησης που δημιουργούνται στο εργαστήριο του σχολείου με βιολογικό τρόπο από τα υπολείμματα του σταφυλιού μετά την έκθλιψη και την πίεσή του. Στη συνέχεια ακολούθησε η δοκιμή των προϊόντων ομορφιάς που παρασκευάζονται στο σχολείο με τη βοήθεια των μαθητών της τελευταίας τάξης.

Την τέταρτη μέρα πραγματοποιήθηκε εκδρομή στο Pinhᾶo, επίσκεψη στον αμπελώνα Quinta dos Carvalhais, ενημέρωση για τον τρόπο καλλιέργειας και τις ποικιλίες της αμπέλου καθώς και γευσιγνωσία του οίνου. Επιστρέφοντας στο σχολείο οι μαθητές συμμετείχαν σε εργαστήριο κατασκευής αφίσας για τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης που διεξήγε ο κ. Dominique Lefevre, ιδρυτής της ΜΚΟ, Terralbastra.

Την τελευταία μέρα πριν την αναχώρησή τους οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στο μουσείο Douro, με εκθέματα από την τοπική οινοπαραγωγή ανά τα χρόνια.

Οι μαθήτριες του 3ου Γυμνασίου εκτός από γνώσεις και εμπειρίες που απέκτησαν κατά τη μετακίνησή τους αυτή, ήρθαν σε επαφή με τους μαθητές των άλλων χωρών, ανέπτυξαν φιλίες, αλλά και εξασκήθηκαν και στη γαλλική γλώσσα που είναι η γλώσσα εργασίας του προγράμματος.

Την περιγραφή της επίσκεψης έκανε η Ιωάννα Χατζηβασιλείου, μαθήτρια της Β’ Τάξης του 3ου Γυμνασίου Καλαμάτας.