Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2024 16:14

Μαθητές από 3 ευρωπαϊκές χώρες στο 3ο Λύκειο Καλαμάτας

Μαθητές από 3 ευρωπαϊκές χώρες στο 3ο Λύκειο Καλαμάτας

Εικοσιεννέα μαθητές και έξι εκπαιδευτικούς από τρεις ευρωπαϊκές χώρες φιλοξένησε το 3ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας την τρέχουσα σχολική χρονιά. Οι δράσεις υλοποιήθηκαν στo πλαίσιo των εγκεκριμένων προγραμμάτων Erasmus + KA210-SCH000153780 “Active Students - Active Citizens” και KA120-SCH accreditation in school education (2022-2027).

Η πρώτη αποστολή των Γάλλων και Ιταλών εταίρων επισκέφθηκε την Καλαμάτα την εβδομάδα 10-15 Μαρτίου.

Δεκαοκτώ μαθητές της Α΄και Β΄ Λυκείου του σχολείου συμμετείχαν από κοινού με δέκα μαθητές από το ιδιωτικό σχολείο της Τουλούζης Ogec Sainte Marie Des Champs και οκτώ μαθητές από το I.I.S.S. "S. Trinchese" του Μαρτάνο της ευρύτερης περιοχής του Λέτσε στη Ν. Ιταλία, σε βιωματικές δράσεις προώθησης της δημοκρατίας, συλλογικής λήψης αποφάσεων και συμμετοχής στα κοινά. Οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν και ενημερώθηκαν από το Κέντρο Νεότητας ΚΑΝΕ για τον τρόπο που οι κοινότητες νέων συμμετέχουν ενεργά στο τοπικό «γίγνεσθαι». Επίσης επισκέφτηκαν το ιστορικό δημαρχείο και συμμετείχαν σε συζήτηση με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αναστάσιο Ηλιόπουλο για τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις στον δήμο, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν από τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο Βασίλη Παπαευσταθίου για την Ευρωπαϊκή αποστολή των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων και το σχέδιο δράσης της Καλαμάτας. Σε συνέχεια των δράσεων, την εβδομάδα 22-26 Απριλίου δώδεκα μαθητές και δύο συνοδοί καθηγητές από το Ισπανικό σχολείο Salesianos Estrecho - San Juan Batista με έδρα την Μαδρίτη, φιλοξενήθηκαν επίσης από δώδεκα μαθητές - οικογένειες του σχολείου.

Υλοποιώντας τη θεματική του προγράμματος “Be the change you want to see in the world”, μεταξύ άλλων οι μαθητές δημιούργησαν και παρουσίασαν στην κεντρική πλατεία το δικό τους μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης (22/4), γνώρισαν το κοινωνικό έργο του “Κήπου της Λυσούς”, ενημερώθηκαν για την ύψιστη αξία του εθελοντισμού και έγιναν δότες της παγκόσμιας τράπεζας του μυελού των οστών. Τέλος, παρουσίασαν ιστορικά στοιχεία και μαρτυρίες για τις περιόδους των δικτατορικών καθεστώτων στην Ελλάδα και την Ισπανία και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στις δύο χώρες 50 χρόνια πριν, αναγνωρίζοντας βιωματικά την ανάγκη υπεράσπισης της δημοκρατίας.