Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024 11:31

Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων Καλαμάτας: Συμμετοχή σε εκπαιδευτικό σεμινάριο στη Ρουμανία

Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων Καλαμάτας: Συμμετοχή σε εκπαιδευτικό σεμινάριο στη Ρουμανία

Σε τριήμερο σεμινάριο δημιουργικής γραφής στην Κωστάντζα της Ρουμανίας συμμετείχαν από τις 12-14 Ιουνίου σύμβουλοι νέων από την Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων Καλαμάτας μαζί με τα μέλη των Παιδαγωγικών Ομάδων των Κέντρων Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Καλαμάτας, Μολάων και Σικυωνιών 2024.

Το σεμινάριο διοργανώθηκε από το Centrul Cultural Județean Constanța Teodor T. Burada σε συνεργασία με το House of Education and Innovation - HEI και το Universitatea "Ovidius" din Constanța στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Tell Youth.

Οι συμμετέχοντες είχαν μια σύντομη εισαγωγή σε τεχνικές δημιουργικής γραφής, ακολουθούμενη από πρακτικές δραστηριότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μαθητές και νέους γενικότερα, όπως εργαστήρια συγγραφής flash fiction και ποιημάτων tanka καθώς και ασκήσεις αυτοσχεδιασμού.

Παράλληλα, ανακάλυψαν, επίσης, την τοπική περιοχή, κάνοντας αρχικά μια περιήγηση στην παλιά πόλη της Κωστάντζας, όπου έπρεπε να βρουν συγκεκριμένα σημεία της πόλης και να γράψουν ιστορίες αξιοποιώντας τις τεχνικές δημιουργικής γραφής που διδάχτηκαν.

Καθώς το ευρωπαϊκό έργο αφοσιώνεται στην καταγραφή ενδημικών φυτών και δημιουργία ιστοριών με βάση τα φυτά, οι συμμετέχοντες έκαναν μια καθοδηγούμενη πεζοπορία με τον Δρ. Memedemin Daniyar (Facultatea de Stiinte ale Naturii si Stiinte Agricole-Agricultura) στην περιοχή Allah Bair Hill, όπου ανακάλυψαν τοπικά είδη φυτών, για τα οποία οι νέοι από τη Ρουμανία θα συλλέξουν λαϊκές ιστορίες και μύθους στο πλαίσιο του τοπικού εργαστηρίου νέων.

Στην Ελλάδα, τα αντίστοιχα πεδία μελέτης είναι η πόλη της Καλαμάτας, το Ανδρομονάστηρο και τα ορεινά χωριά του Ταϋγέτου. Εκτός από τις δραστηριότητες συγγραφής, οι συμμετέχοντες γνώρισαν τα ρουμανικά έθιμα και τις παραδόσεις, γνώρισαν τοπικούς χορούς με το Ansamblul Folcloric Profesionist "Brâulețul", και επισκέφτηκαν  ένα τοπικό χωριό, το "Pantelimon".

Τα επόμενα βήματα του έργου αφορούν σεμινάριο εκπαιδευτικών στην Μεσσηνία και εργαστήρια δημιουργικής γραφής σε σχολικές μονάδες Β/θμιας Εκπαίδευσης που ήδη συνεργάζονται στο έργο και έχουν καταγράψει ενδημικά φυτά της Μεσσηνίας δημιουργώντας ένα φυτολόγιο. Τα τελικά αποτελέσματα του προγράμματος Tell Youth θα δημοσιευτούν το καλοκαίρι του 2025.