Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2024 18:07

Κάνουν σχέδια για τους ορίζοντες που ανοίγονται μπροστά τους - Μεσσήνιοι μαθητές με υψηλές επιδόσεις μιλούν στην "Ε"

Κάνουν σχέδια για τους ορίζοντες που ανοίγονται μπροστά τους - Μεσσήνιοι μαθητές με υψηλές επιδόσεις μιλούν στην "Ε"

Σχέδια για τη νέα τους φοιτητική ζωή και τους ορίζοντες που ανοίγονται μπροστά τους κάνουν ήδη οι απόφοιτοι των λυκείων της Μεσσηνίας όπου μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων κατάφεραν να εξασφαλίσουν καλές βαθμολογίες.

Μιλώντας στην "Ε", τα παιδιά εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τους μέσους όρους που συγκέντρωσαν, έχοντας πλέον μπροστά τους το υπόλοιπο του καλοκαιριού ώστε να φορτίσουν τις… μπαταρίες τους, πριν ξεκινήσει το νέο κεφάλαιο της ζωής τους, αναμένοντας με αγωνία τα αποτελέσματα των βάσεων.

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

1 ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Με 18.780 μόρια ο Χαράλαμπος Θωμαΐδης εξέφρασε την πρόθεση του να δηλώσει ως πρώτη σχολή την Οδοντιατρική της Αθήνας, επιλογή που φαίνεται δεδομένη σε σχέση με τα περσινά μόρια. Ο ίδιος παρατήρησε πως για να ανταπεξέλθει στη χρονιά χρειαζόταν πρόγραμμα το οποίο έπρεπε να τηρηθεί, ενώ αναφορικά με τις Πανελλαδικές είπε πως τον δυσκόλεψε σχετικά η Φυσική. Από εδώ και πέρα, ο Χαράλαμπος θέλει να επιστρέψει στη γυμναστική, απολαμβάνοντας παράλληλα τις διακοπές του. «Από την πλευρά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω τους γονείς μου γιατί με στήριξαν στις δύσκολες στιγμές, κάνοντας με να νιώθω αισιόδοξος» συμπλήρωσε.

Ο Αριστείδης Μωραγιάννης συγκέντρωσε 18.250 μόρια και τείνει προς τη Σχολή Αξιωματικών στην Πυροσβεστική, έχοντας ως εναλλακτικές τον Προγραμματισμό και το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. «Η χρονιά είχε κάποιες δυσκολίες, αλλά δεν ήταν ακριβώς όπως μου την είχαν περιγράψει, καθώς υπήρχαν και στιγμές που χαλαρώναμε» παρατήρησε, λέγοντας σχετικά με τις Πανελλαδικές πως τα Μαθηματικά τον δυσκόλεψαν περισσότερο, συνεχίζοντας πως από του χρόνου ίσως ασχοληθεί εκ νέου με το ποδόσφαιρο, καθώς το καλοκαίρι εργάζεται. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καθηγητές του σχολείου και του φροντιστηρίου μου, και φυσικά τους γονείς μου για τη στήριξη» κατέληξε.

1 ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Εχοντας συγκεντρώσει 18.900 μόρια, η Γρηγορία Σαλπαδήμου ενημέρωσε πως το ενδιαφέρον της τείνει στις Υγειονομικές σχολές, ξεχωρίζοντας το Τμήμα Φυσικοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Η ίδια έκανε λόγο για μια χρονιά με αρκετή πίεση, ωστόσο, έχοντας μάθει να διαβάζει συστηματικά από τα πρώτα της σχολικά χρόνια, δεν συνάντησε ιδιαίτερες δυσκολίες. Η ίδια, υποστήριξε πως πλέον θα αρχίσει και πάλι την ενασχόληση της με το πιάνο, θέλοντας το υπόλοιπο του καλοκαιριού να χαρεί τις βόλτες με τους φίλους της, βρίσκοντας παράλληλα λίγο χρόνο για τον εαυτό της. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καθηγητές μου και στο σχολείο και στο φροντιστήριο και φυσικά τους γονείς μου για τη στήριξη» συμπλήρωσε.

Με 18.675 μόρια η Αφροδίτη Καράγιωργα δήλωσε πως θέλει να εισαχθεί στην Αρχιτεκτονική. «Η χρονιά ειδικά προς το τέλος είχε τις δυσκολίες της. Προσωπικά είχα ορίσει ένα πρόγραμμα το οποίο ακολουθούσα» πρόσθεσε, τονίζοντας πως το αποτέλεσμα την δικαίωσε και με το παραπάνω. Σε σχέση με τις Πανελλαδικές, η Αφροδίτη σημείωσε πως τη δυσκόλεψε η Οικοδομική, κάνοντας λόγο για ένα έτσι και αλλιώς απαιτητικό μάθημα. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καθηγητές μου και τους γονείς μου που με στήριξαν» πρόσθεσε.

Ο Παναγιώτης Μαζαράκης 17.130 σχόλια επιθυμεί να δηλώσει το Τμήμα Φυσικοθεραπείας στη Θεσσαλονίκη ως πρώτη του επιλογή, με το πλάνο του στη συνέχεια να περιλαμβάνει τη Νοσηλευτική και την Εργοθεραπεία. Ο ίδιος, σχετικά με τις δυσκολίες που συνάντησε στις Πανελλαδικές στάθηκε στη Γλώσσα, λέγοντας πως από εδώ και πέρα θέλει να ξεκουραστεί, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του τον χορό που πήγαινε και παλιότερα. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους γονείς μου κυρίως για αυτή τη χρονιά, αλλά και ευρύτερα τους συγγενείς μου για τη στήριξη» πρόσθεσε.

2 ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Με 18.500 μόρια ο Γιώργος Λημνιός θα δηλώσει το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Αιγάλεω. «Η χρονιά όπως την βίωσα κύλησε ομαλά, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα» ανέφερε, παρατηρώντας πως δεν τον δυσκόλεψε κάποιο από τα μαθήματα των Πανελλαδικών. Ο Γιώργος, πλέον εργάζεται πάνω στο αντικείμενο που θέλει να σπουδάσει μαζί με τον θείο του. «Θα ήθελα να πως ένα ευχαριστώ στους γονείς μου, στους συγγενείς μου και στους καθηγητές μου για τη βοήθεια».

Εχοντας συγκεντρώσει 18.200 μόρια ο Δημήτρης Καψαμπέλης γνωστοποίησε πως θα ήθελε να εισαχθεί στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επιθυμία που είναι εφικτή σε σχέση με τις περσινές βάσεις. Ο ίδιος έκανε λόγο για μια βατή χρονιά, φέρνοντας εις πέρας το πρόγραμμα που είχε θέσει. «Πλέον, με περισσότερο ελεύθερο χρόνο θα ήθελα να αρχίσω και πάλι το ποδόσφαιρο» υπογράμμισε, ευχαριστώντας όπως είπε τους γονείς τους, τους φίλους και τη κοπέλα του για τη χρονιά αυτή.

Με 18.100 μόρια ο Γιάννης Κονταξής σκέφτεται να δηλώσει τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών στην Κρήτη. «Η χρονιά σίγουρα είχε κάποιες δυσκολίες αλλά κύλησε καλά, έχοντας στο πλευρό μας καλούς καθηγητές» σημείωσε, παρατηρώντας σχετικά με τις Πανελλαδικές πως συνάντησε περισσότερα εμπόδια στην Εκθεση. «Από εδώ και πέρα θα ήθελα να αρχίσω και πάλι γυμναστήριο» συμπλήρωσε, ευχαριστώντας όπως είπε τους καθηγητές του για τη βοήθεια.

ΓΕΛ ΘΟΥΡΙΑΣ

Ο Αντζελίνο Πάπα συγκέντρωσε 17.750 μόρια, θέλοντας όπως είπε να εισαχθεί στην Ιατρική. Ο ίδιος έκανε λόγο για μια φυσιολογική χρονιά, ενώ σχετικά με τις Πανελλαδικές στάθηκε στη Φυσική, λόγω του χρόνου που δεν έφτασε σε συνάρτηση με τα θέματα. «Προσωπικά είχα χωρίσει τις ώρες σε καθημερινή βάση, διαβάζοντας ανάλογα» επισήμανε, συμπληρώνοντας πως θα ήθελε πλέον να κάνει και πάλι γυμναστήριο αλλά και να επιστρέψει στο ποδόσφαιρο. «Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καθηγητές μου, τους γονείς μου και τους φίλους μου που ήταν δίπλα μου και με ενθάρρυναν» πρόσθεσε.

ΓΕΛ ΑΡΦΑΡΩΝ

Ο Γιώργος Ταχταμπάς συγκέντρωσε 15.370 μόρια δίνοντας για δεύτερη φορά εξετάσεις. Ο ίδιος στάθηκε άτυχος μιας και δεν πέρασε τα αθλήματα για να εισαχθεί στην Αστυνομία, ενώ πέρυσι που πέρασε τα αθλήματα δεν κατάφερε τη βαθμολογία που έπρεπε. Πλέον, προσανατολίζεται να πάει με το 10% για την επόμενη χρονιά, βασιζόμενος στη φράση “Ο επιμένων νικά”. O ίδιος είπε πως δεν είχε το ίδιο άγχος της πρώτης χρονιάς, ενώ παράλληλα εργαζόταν με τον πατέρα του, δεδομένου πως δεν είχε υποχρεώσεις με το σχολείο. Σχετικά με τις Πανελλαδικές, παρατήρησε πως τα Μαθηματικά τον δυσκόλεψαν περισσότερο, ευχαριστώντας όπως είπε την οικογένεια του για τη στήριξη.

Η Χριστίνα Ταχταμπά, αδερφή του Γιώργου, φαίνεται πως θα κάνει το όνειρο της πραγματικότητα, καθώς θα εισαχθεί -έχοντας συγκεντρώσει 13.969 μόρια- στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία στην Πάτρα, εφόσον δεν τροποποιηθούν πολύ οι βάσεις. «Ηταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για μένα με αρκετό άγχος, κατέβαλα όμως μεγάλη προσπάθεια για να φτάσω το στόχο μου, νιώθοντας ευχαριστημένη από το τελικό αποτέλεσμα, τόσο εγώ όσο και η οικογένεια μου που με στήριξε. Στήριξη βέβαια είχα και από τους καθηγητές του φροντιστηρίου και του σχολείου» πρόσθεσε. Η ίδια είπε πως πλέον θέλει να ξεκουραστεί καθώς δεν ήταν λίγα τα ξενύχτια της λόγω διαβάσματος, αλλά και να χαρεί την οικογένεια της και τους φίλους της μέχρι να κάνει τη νέα της αρχή.

ΓΕΛ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗΣ

Ο Αντριάν Μπουλλάρι στοχεύει να εισαχθεί στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, έχοντας συγκεντρώσει 15.540 μόρια. Ο ίδιος δήλωσε χαρούμενος για τη βαθμολογία του, καθώς σε σχέση με τις περσινές βάσεις έχει τις πιθανότητες με το μέρος του. Ο ίδιος, έχοντας πολλές διακρίσεις σε Σχολικούς αγώνες και Πανελλήνια πρωταθλήματα στο στίβο, περιόρισε τον αθλητισμό λόγω διαβάσματος, τηρώντας το πρόγραμμα που είχε θέσει όσο μπορούσε. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την καθηγήτρια μου της Εκθεσης, γιατί ήταν αυτή που με βοήθησε να διαλέξω τη σχολή μου» επισήμανε.

ΓΕΛ ΜΕΘΩΝΗΣ

H Ηλιάνα Κοτσοβού συγκέντρωσε 17.250 μόρια, θέλοντας όπως είπε να εισαχθεί στην Ιατρική. Αν αυτό το σενάριο δεν καταστεί δυνατό, η επόμενη επιλογή της θα είναι η Φαρμακευτική. «Η χρονιά ήταν απαιτητική, καθώς ήταν αρκετός ο χρόνος που χρειαζόταν για διάβασμα, ωστόσο υπήρχαν και μέρες που θέλαμε να ξεσκάσουμε και να χαλαρώσουμε από την πίεση» δήλωσε, λέγοντας πως από τα μαθήματα των Πανελλαδικών τη δυσκόλεψε περισσότερο η Φυσική. Η ίδια πλέον έχει ξεκινήσει εποχιακή εργασία, περνώντας παράλληλα χρόνο με τους φίλους της και την οικογένεια της, την οποία ευχαριστεί όπως και τους καθηγητές της που ήταν δίπλα της.

ΓΕΛ ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ

Με 17.130 μόρια η Βασιλική Οικονόμου στοχεύει στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο ΕΚΠΑ. «Διαβάζοντας από μικρή ηλικία και όντας αφοσιωμένη στην μαθητική μου πορεία, δεν μπορώ να πω πως φέτος αντιμετώπισα ιδιαίτερο πρόβλημα με το διάβασμα, κάνοντας ότι έκανα και τα προηγούμενα χρόνια. Προφανώς υπήρχε η πίεση της τελευταίας χρονιάς λόγω των Πανελλαδικών, ωστόσο προσπάθησα να μείνω χαλαρή» δήλωσε, λέγοντας πως προσπάθησε να είναι το ίδιο συγκεντρωμένη σε όλα τα μαθήματα των Πανελληνίων. «Πλέον, έχω τον χρόνο να διαβάζω βιβλία, και να πάω γυμναστήριο συνδυάζοντας αυτές τις δύο ασχολίες παράλληλα με την εργασία μου» πρόσθεσε, λέγοντας πως θέλει να ευχαριστήσει τους γονείς της για την υποστήριξη τους, την μεγαλύτερη αδερφή της η οποία είχε δώσει και στο παρελθόν Πανελλαδικές, συμβουλεύοντας τη ανάλογα και τους καθηγητές της.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Με 18.280 μόρια η Ερμοφίλη-Μιχαέλα Παπουτσόγλου τείνει να δηλώσει τη Νομική Σχολή Αθηνών. Η ίδια έκανε λόγο για μια αρκετά δύσκολη χρονιά, ενώ από πλευράς Πανελλαδικών παρατήρησε πως η Ιστορία είχε πιο πολλές παγίδες. «Προσωπικά προσπαθούσα να διαβάζω όσο μου το επέτρεπε ο οργανισμός μου και να μην αγχώνομαι» πρόσθεσε, λέγοντας πως με περισσότερο ελεύθερο χρόνο πλέον θέλει να ασχοληθεί με τη ζωγραφική, το πιάνο και το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων. Για τη Γ’ Λυκείου επισήμανε πως τα μουσικά μαθήματα δεν είναι τόσο απαιτητικά όσο άλλες χρονιές, βοηθώντας αυτή η εξέλιξη ώστε ένας μαθητής να έχει περισσότερο χρόνο για διάβασμα. «Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένεια μου όπως και τους καθηγητές του σχολείου και του φροντιστηρίου» κατέληξε.

Η Μαρίνα Σπίνου συγκέντρωσε 17.800 μόρια και επιθυμεί να εισαχθεί στο Τμήμα Ψυχολογίας, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. «Η φετινή χρονιά είχε αρκετές δυσκολίες, όμως με πρόγραμμα και υπομονή ολοκληρώθηκε καλά» ανέφερε, τονίζοντας πως τα Αρχαία στις Πανελλαδικές την δυσκόλεψαν αρκετά. Η ίδια θέλει από εδώ και πέρα να συνεχίσει το χορό μετά τις υποχρεώσεις του διαβάσματος, ενώ σχετικά με τη μουσική έκανε λόγο για ένα ευχάριστο διάλλειμα εν μέσω των μαθημάτων. «Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τους γονείς μου που μου στάθηκαν εν μέσω της πίεσης που ένιωθα και όλους τους καθηγητές μου» υπογράμμισε.

Η Ευγενία Αποστολοπούλου με 16.900 μόρια στοχεύει στο Τμήμα Ψυχολογίας, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στη συνέχεια θα δηλώσει το ίδιο τμήμα και σε άλλες πόλεις, ενώ στις επιλογές της βρίσκεται και η Ανθρωπολογία. Η ίδια παρατήρησε πως υπό τη γενικότερη πίεση της χρονιάς ότι και να γινόταν στην καθημερινότητα φαινόταν ακόμα πιο έντονο. Σχετικά με το σχολείο, πρόσθεσε πως λόγω προβών και παραπάνω ωραρίου το πρόγραμμα ήταν πιο δύσκολο, αλλά στο πιο καλλιτεχνικό σκέλος η μουσική βοηθούσε ώστε να ξεχαστεί για λίγο το μυαλό από την πίεση. «Πλέον θέλω να ασχοληθώ με τη μουσική περισσότερο αλλά και να διαβάσω λογοτεχνικά βιβλία που δεν προλάβαινα» δήλωσε, ευχαριστώντας τους καθηγητές της που τη βοήθησαν και τη μητέρα της.