Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2024 16:27

Θερινό σχολείο για παιδιά Ρομά στα Φιλιατρά

Θερινό σχολείο για παιδιά Ρομά στα Φιλιατρά

 

Θερινό σχολείο για παιδιά Ρομά θα πραγματοποιηθεί στα Φιλιατρά από τις 8 έως τις 12 του μηνός στο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου, σε μια κοινή δράση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Τριφυλίας.

Η Συντονιστική Δομή Κοινωνικής Ένταξης της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Δημόσιας Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Τριφυλίας, πρόκειται να υλοποιήσει τη δράση ευαισθητοποίησης με θέμα «Εμψυχωτικές δραστηριότητες σε παιδιά Ρομά»  θερινό σχολείο) το χρονικό διάστημα από 8/7 έως 12/7 στο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών.

Σκοπός της δράσης είναι να εμφυσήσει στα παιδιά Ρομά την αγάπη για το σχολείο, να τα ενισχύσει μέσα από ένα πιο προσαρμοσμένο σε αυτά και στην πολιτισμική τους ταυτότητα εκπαιδευτικό πλαίσιο, να τα απασχολήσει δημιουργικά και να τους «ανοίξει» νέους ορίζοντες στη γνώση και στην προσπάθεια ενσωμάτωσής τους στην υπόλοιπη κοινωνία αγκαλιάζοντας και κατανοώντας τη διαφορετικότητα της κουλτούρας τους. Επιπρόσθετα η δράση έχει στόχο να εμφυσήσει στην τοπική κοινότητα το μήνυμα της αναγκαιότητας της συλλογικής δράσης και της δικτύωσης των φορέων, προκειμένου όλοι να φροντίσουν να τεθούν οι βάσεις για ευρύτερη συνεργασία όσον αφορά την ένταξη και την εκπαίδευση παιδιών Ρομά με την κατανόηση, το σεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας με την ανάπτυξη θετικών στάσεων, τη δημιουργία περιβάλλοντος στη σχολική τάξη, στο οποίο τα παιδιά Ρομά και οι γονείς τους να αισθάνονται ασφάλεια και ισοτιμία, την ανάπτυξη ενσυναίσθησης και το σεβασμό στις απόψεις, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των συμμαθητών τους, την καταπολέμηση προκαταλήψεων και την εξάλειψη του ρατσισμού και των διακρίσεων, την ανακάλυψη των πλεονεκτημάτων της διαφορετικότητας και την ενθάρρυνση προβολής της ταυτότητας, της γλώσσας και του πολιτισμού των παιδιών Ρομά.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Γνωριμία των παιδιών με τα ηχοχρώματα των κρουστών οργάνων. Εικαστικό εργαστήρι. Πρόγραμμα στοματικής υγιεινής. Παρουσίαση μιας ενότητας σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών, με τρόπο κατανοητό προσαρμοσμένη κατάλληλα στα παιδιά Ρομά με βάση την ηλικία και το γνωστικό επίπεδό τους. Φιλαναγνωσία. Δημιουργική σκέψη. Δημιουργική γραφή. Τραγούδια (χορωδία). Παραδοσιακούς χορούς.

Στη δράση συμμετέχει το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο.

Χορηγοί: Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, ΑΒ Super Market, Παν. Γ.  Αλεξανδρόπουλος ΙΚΕ, οπωροπαντοπωλείο «Ο Αποστόλης» - Βασιλική Μακρή - Φιλιατρά, αρτοποιείο Τασουλή, Αθανασία Χαραλαμποπούλου - Φιλιατρά, φαρμακείο Αθηνά Χαϊδεμένου - Φιλιατρά.

Κ.Μπ.

 

(Φωτογραφία αρχείου)