Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024 20:00

Αργει κι άλλο το νέο κτήριο για το Γυμνάσιο – Λύκειο Χώρας

Αργει κι άλλο το νέο κτήριο για το Γυμνάσιο – Λύκειο Χώρας

Το σοβαρό ζήτημα της σχολικής στέγης, του Γυμνασίου - Λυκείου Χώρας που από τον Ιανουάριο του 2022 στεγάζεται σε κοντέινερ και την ανάγκη να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο σχολικό κτήριο, συζήτησαν γονείς μαθητών με τον δήμαρχο Πύλου - Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα και δημοτικούς συμβούλους, σε συνάντηση στις 8 Ιουλίου.

Μετά την ευρύτερη ενημέρωση σε άλλους γονείς για τα όσα συζητήθηκαν, μέλη των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του Γυμνασίου - Λυκείου και των Δημοτικών Σχολείων της Χώρας τονίζουν πως πρέπει να πάει ο δήμαρχος στη Χώρα και τον καλούν, για να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν ως προς την ασφάλεια και την ομαλή λειτουργία του νέου σχολικού έτους.

Αναλυτικά, ενημερώνοντας για τη συνάντηση της 8ης Ιουλίου, μέλη των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του Γυμνασίου - Λυκείου και των Δημοτικών Σχολείων της Χώρας αναφέρουν ότι ο δήμαρχος Π. Καρβέλας “απάντησε σε πολλά ερωτήματα που εύλογα απασχολούσαν τους γονείς, που εκπροσωπούσαν οι σύλλογοι, καθώς και τους εκπαιδευτικούς. Επίσης, κατέθεσε τις προτάσεις του για την επόμενη μέρα, καθώς και τις ενέργειες που έχουν γίνει και θα γίνουν στο εξής”.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, για τα όσα είπε ο δήμαρχος:

“Πρώτον:
Επειδή το υπάρχον κτηριακό συγκρότημα είναι στατικά ανεπαρκές και πλέον αφού εδώ και 3 χρόνια δεν έχει γίνει καμιά παρέμβαση, κρίνεται και επικίνδυνο, θα σφραγιστεί όλο το παλιό κτήριο και η είσοδος θα γίνει από την νότια πλευρά του οικοπέδου. Η συνέχεια της διδασκαλίας θα γίνει, για όσο διάστημα χρειαστεί, στους προκατασκευασμένους οικίσκους (κοντέινερ), όπως γίνεται από τον Ιανουάριο του 2022. Επιπροσθέτως, λόγω της σφράγισης του κτηρίου, θα μεταφερθούν σε κοντέινερ και τα γραφεία των καθηγητών. Αν και ο κ. Καρβέλας μας είπε ότι οι οικίσκοι, 13 τον αριθμό, εκ των οποίων ο ένας είναι το κυλικείο και ο δεύτερος η αίθουσα των υπολογιστών, επαρκούν και για τους καθηγητές, ενώ ήδη δεν επαρκούσαν την περασμένη σχολική χρονιά. Ύστερα όμως από τις δικές μας πιέσεις δεσμεύτηκε ότι θα κανονίσει συνάντηση με τους διευθυντές Γυμνασίου - Λυκείου και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για να δουν αν κρίνεται σκόπιμη η τοποθέτηση και άλλων οικίσκων.

Δεύτερον:
Ενημερωθήκαμε πως είναι έτοιμη η μελέτη κατασκευής του νέου συγκροτήματος στο ίδιο οικόπεδο, έχουν λάβει κάποιες από τις εγκρίσεις των αρχαιολογικών υπηρεσιών (νεωτέρων μνημείων), εκκρεμεί μία ακόμα (προϊστορικών), η οποία είναι θέμα ημερών να ολοκληρωθεί και ακόμα εκκρεμεί η έγκριση από το συμβούλιο αρχιτεκτονικής. Διαβεβαιωθήκαμε πως δεν υπάρχει κίνδυνος να μην εγκριθεί από την Περιφέρεια το έργο, λόγω του αυξομειωμένου μαθητικού δυναμικού, οπότε αφού ολοκληρωθούν οι παραπάνω εγκρίσεις, εκκρεμεί η οικοδομική άδεια και το βασικότερο η χρηματοδότηση. Θα γίνει προσπάθεια να ενταχθεί σε κάποιο πακέτο χρηματοδότησης, το οποίο στην παρούσα φάση δεν μπόρεσε να απαντήσει κανείς από τους παρευρισκόμενους αιρετούς, ούτε το ποιο, ούτε το πότε θα είναι. Τέλος, σαν χρόνος αποπεράτωσης δόθηκε το εύρος των 2,5 με 5 χρόνια, μετά φυσικά της εξασφάλισης όλων των παραπάνω”.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ

“Τρίτον:
Μετά την αποχώρηση του δημάρχου από την συνάντηση λόγω υποχρεώσεων, αναφέρθηκαν διάφορα θέματα της καθημερινότητας της λειτουργίας του σχολείου με την μορφή και τον τρόπο που λειτουργεί τώρα. Οι αποδέκτες των θεμάτων ήταν οι κύριοι Δημήτριος Σιψάς (πρόεδρος Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής), Κωνσταντίνος Ρομπάκης (πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου) και Δημήτριος Γαϊτάνης (αντιδήμαρχος Δ.Ε. Νέστορος), οι οποίοι αφού άκουσαν προσεκτικά, σε άλλα έκαναν τις ενστάσεις τους, άλλα τα δέχθηκαν και σε κάποια άλλα δόθηκαν απαντήσεις. Δεσμεύθηκαν πως θα λύσουν το πολύ σημαντικό θέμα της καθαριότητας, έχοντας και εμείς στο Γυμνάσιο - Λύκειο μόνιμη καθαρίστρια και εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, κάτι που δεν κατέστη εφικτό την περασμένη σχολική χρονιά. Επίσης, θα είναι έτοιμο προς λειτουργία το κυλικείο, το οποίο έχει τοποθετηθεί από την αρχή του χρόνου αλλά δεν ήταν λειτουργικό, γιατί δεν είχε ρεύμα και νερό. Ένα άλλο πολύ σημαντικό που δεσμεύθηκαν ότι θα έχουν τακτοποιήσει, είναι οι τουαλέτες των αγοριών, στις οποίες έχει φουσκώσει το πάτωμα και πλημμυρίζει νερά. Η πόρτα που χωρίζει το σχολείο με το 5×5 θα επισκευαστεί για να μην είναι επικίνδυνη, αφού πλέον η είσοδος θα είναι από εκείνη την πλευρά, όπως και τα κάγκελα της μάντρας, που είναι πεσμένα από την ώρα που ήρθαν τα κοντέινερ, αφού τα πέρασαν από εκεί. Ομοίως θα φτιαχτεί και το μονοπάτι από την είσοδο μέχρι μέσα το σχολείο, γιατί τον χειμώνα με τις βροχές πλημμυρίζει. Ακόμη θα επισκευαστούν και θα αλλάξουν θέση, για να μπουν στο προαύλιο του σχολείου, οι μονάδες των κλιματιστικών, γιατί έχουν βεβηλωθεί”.

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

“Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε πως το θέμα της ασφάλειας (σοβάδες και κομμάτια μπετόν), εντός του καλοκαιριού θα λήξει με την σφράγιση του συγκροτήματος, ενώ το θέμα του νέου σχολείου είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, αφού το μόνο που υπάρχει είναι η μελέτη και ορισμένες από τις εγκρίσεις. Αυτή την στιγμή, το σημαντικότερο είναι η χρηματοδότηση η οποία δεν υπάρχει, ούτε υπάρχει υπεύθυνος που να μπορεί να μας διαβεβαιώσει πότε θα βρεθεί. Εν κατακλείδι, θέλουμε με την βοήθειά σας, να κερδίσουμε σαν Τ.Κ. Χώρας τα αυτονόητα. Την ύπαρξη ενός σχολείου που ταιριάζει με την δυναμική του τόπου μας, ενός συγκροτήματος Γυμνασίου - Λυκείου που θα εξυπηρετεί την Δ.Ε. Νέστορος. Η ιστορία μας και ο πληθυσμός μας, δεν δικαιολογεί σχολικό συγκρότημα από κοντέινερ για χρονικό διάστημα πέραν του αναγκαίου και ήδη έχουν περάσει 3 χρόνια. Σας προτείναμε να εξετάσετε κι άλλες λύσεις (άλλα δημόσια κτήρια για παράδειγμα), αν τα περιθώρια της χρηματοδότησης στενέψουν. Όσο συνεχίζεται η λειτουργία του συγκροτήματος με αυτό τον τρόπο, η συγκεκριμένη εικόνα υποβαθμίζει την ευρύτερη έννοια της παιδείας. Με όλη την περιοχή να αναβαθμίζεται, δεν νοείται να υποβαθμίζεται η παιδεία, η βάση για την δημιουργία πολιτισμού. Εσείς που είστε οι τοπικοί άρχοντες, που γνωρίζετε τον τρόπο, ποιους ανθρώπους να προσεγγίσετε και να πιέσετε, τι να ζητήσετε, κάντε κάτι επειγόντως…

Το οφείλουμε στους προγόνους μας, σε εμάς και στα παιδιά μας. Τέλος, ύστερα από την συνάντηση αυτή που είχαμε με τον δήμαρχο και το συμβούλιο του, καλέσαμε γονείς Γυμνασίου - Λυκείου και Δημοτικών την Πέμπτη 11 Ιουλίου, ώστε να τους ενημερώσουμε με την σειρά μας τι μέλλει γενέσθαι. Εκεί ομόφωνα κρίναμε απαραίτητο πως πρέπει να έρθει ο ίδιος ο δήμαρχος με το συμβούλιο του και το τοπικό συμβούλιο, να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν ως προς την ασφάλεια και την ομαλή λειτουργία του νέου σχολικού έτους. Έχουμε ήδη έρθει σε τηλεφωνική επικοινωνία και έχουμε καλέσει τον δήμαρχο και το επιτελείο του, και εντός των ημερών θα κάνουμε και γραπτό κάλεσμα με υπογραφές γονέων”.