Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2014 08:03

Φτηνότερο το ταξί στο Δήμο Καλαμάτας

Φτηνότερο το ταξί στο Δήμο Καλαμάτας

Πιο οικονομική θα είναι στο εξής η μεταφορά με ταξί στην Καλαμάτα, καθώς επεκτείνονται χιλιομετρικά τα όρια της μονής ταρίφας, ενώ και μετά από τηλεφωνική κλήση το ταξίμετρο θα ξεκινά να μετρά με την επιβίβαση του επιβάτη. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το Σωματείο Ιδιοκτητών Ταξί Καλαμάτας αναφέρθηκε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι, πλέον, με την επέκταση των ορίων αλλαγής από μονή σε διπλή ταρίφα, από το κέντρο της Καλαμάτας μέχρι το νοσοκομείο το ταξίμετρο θα γράφει περίπου 1,5 ευρώ λιγότερο. 

Στην ίδια συνέντευξη επισημάνθηκε ακόμη η ανάγκη οι πελάτες να ζητούν την απόδειξη που εκδίδεται στο ταξί, καθώς και να καταγγέλλουν οποιαδήποτε τυχόν παρατυπία σε βάρος τους από επαγγελματία οδηγό. 

Ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Παπαδέας ανακοίνωσε πως η νέα διευρυμένη έδρα των ταξί Καλαμάτας περιλαμβάνει την Καλαμάτα, τη Μικρή Μαντίνεια, τη Βέργα, το Ασπρόχωμα, τον Αντικάλαμο, τη Σπερχογεία και τα Λέικα. Τα νέα όρια της μονής ταρίφας επεκτείνονται ως εξής: Προς νοσοκομείο και Μεσσήνη, η αλλαγή θα γίνεται στα φανάρια Ασπροχώματος - Μεσσήνης (αντί για τις διασταυρώσεις Καρέλια και Διασποράς που ίσχυαν μέχρι πρότινος). Προς Βέργα, στη διασταύρωση της Λακωνικής με τη Ναυαρίνου (αντί για τις διασταυρώσεις Ναυαρίνου και Αύρας, Λακωνικής και Αύρας). Και προς Λέικα, στον νέο κόμβο Λεΐκων (αντί για την ταβέρνα Πολίτη).

Την ταχύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη και την εξοικονόμηση χρημάτων για επιβάτες κι επαγγελματίες έχει στόχο και το αίτημα που έχει υποβληθεί για να αυξηθούν οι πιάτσες. Ηδη έχει εγκριθεί η δημιουργία πιάτσας στο Πάρκο Αλμυρού και είναι σε εξέλιξη η διαβούλευση για πιάτσες στον ΟΑΕΔ και στα Λέικα. 

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι πλέον, σε όλες τις περιπτώσεις, ο επιβάτης χρεώνεται μόνο από την ώρα που επιβιβάζεται εντός των ορίων - ενώ για επιβάτες που καλούν εκτός ορίων, το ταξίμετρο αρχίζει να μετρά από τα νέα όρια της διπλής ταρίφας. 

Η διπλή ταρίφα ισχύει πάντως κανονικά για τις νυχτερινές ώρες, από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 τα ξημερώματα και για όλες τις διαδρομές. 

Στις ενέργειες που γίνονται για να εξυπηρετούνται οι επιβάτες πιο γρήγορα και πιο οικονομικά από όλα τα ταξί και ραδιοταξί, μίλησαν πέρα από τον πρόεδρο Γ. Παπαδέα και οι Ηλίας Φλώρος (ταμίας), Ηλίας Σγουράκης (αντιπρόεδρος), Γιάννης Κουφός (γραμματέας), Δημήτρης Καπακλής (μέλος). Τονίστηκε ωστόσο πως δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνουν παρεμβάσεις στο τιμολόγιο, καθώς είναι κρατικό, όμως γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για να μειωθεί το κόστος τόσο για τον πελάτη όσο και για τους επαγγελματίες.

Οσον αφορά τις τηλεφωνικές κλήσεις προς πιάτσες και ραδιοταξί, (επικόμιστρο), αυτές για την περιοχή μας είναι δωρεάν εδώ και καιρό, καθώς το ραδιοταξί της Καλαμάτας εφάρμοσε πρώτο στην Ελλάδα τη μηδενική τους χρέωση. Στο νέο τιμολόγιο που αναμένεται -χωρίς σημαντικές αλλαγές γενικά- υπάρχει σχετική ρύθμιση για το επικόμιστρο, σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα χρέωσης από 0,01 ευρώ έως 1,70 ευρώ πλέον της αξίας της διαδρομής, για κάθε τέτοια κλήση. Ομως η γενική απόφαση για την περιοχή μας, πέρα από ενδεχόμενες μεμονωμένες εξαιρέσεις, είναι να μη χρεώνονται εξτρά οι κλήσεις, ώστε να μην επιβαρύνονται οι επιβάτες. 

Για ενδεχόμενες καταγγελίες που έχουν να κάνουν με μη τήρηση των ορίων της μονής ταρίφας και οποιαδήποτε άλλη παρατυπία, οι επιβάτες μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 6947 599350 και 6938525400. Σημειώνεται μάλιστα πως οι επιβάτες είναι υποχρεωμένοι να ζητούν την απόδειξη η οποία ούτως ή άλλως εκδίδεται από το ταξίμετρο και περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία. Χωρίς την απόδειξη -όπως τονίζεται από το Σωματείο- δεν γίνονται δεκτές καταγγελίες.

Κ.Δ.