Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2024 20:00

Εκπαιδευτήρια Μπουγά: Συνεχίζεται το "Messy Play"

Εκπαιδευτήρια Μπουγά: Συνεχίζεται το "Messy Play"

Τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά συνεχίζουν δυναμικά το αγαπημένο "Messy Play" – το παιχνίδι που λερώνει, το παιχνίδι των παιδιών.

Οι ομάδες "Messy Play" για τη νέα σχολική χρονιά ξεκινούν σήμερα (2/10), με νέες συναντήσεις που υπόσχονται διασκέδαση και δημιουργικότητα. Για συμμετοχή, είναι απαραίτητη η δήλωση μέσω του συνδέσμου: https://forms.office.com/e/SrrwkngEAP με περιορισμένο αριθμό θέσεων. Στο τέλος κάθε μήνα, μέσω του ίδιου συνδέσμου, θα αναρτώνται οι νέες ημερομηνίες συναντήσεων για τον επόμενο μήνα. Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, τις ημέρες και ώρες συναντήσεων, καθώς και το κόστος, καλέστε στα τηλέφωνα 2721092122, 92022 (εσωτ. 3) ή στο 6936600303. Μπορείτε επίσης να σκανάρετε το QR code για περισσότερα.

Τι είναι το «Messy Play»;

Είναι ο έμφυτος τρόπος παιχνιδιού των παιδιών. Είναι μέρος της φυσικής τους τάσης για εξερεύνηση μέσα από τις αισθήσεις. Μια τάση πολύτιμη και αναγκαία για την ομαλή ανάπτυξή τους. Στο Messy Play, τα παιδιά χρησιμοποιούν υλικά που ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις όπως πηλό, χώμα, ρύζι, άμμο, χρώματα κ.α . Είναι παιχνίδι ανοιχτό και ελεύθερο που δεν έχει περιορισμούς και δεν επιβάλλει κανόνες. Αφήνει τα παιδιά να εξερευνήσουν τα υλικά με τον δικό τους τρόπο και να πειραματιστούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον, στον δικό τους χρόνο, χωρίς να τα καθοδηγεί κανείς άλλος εκτός από τον εαυτό τους.

Γιατί το «Messy Play» είναι σημαντικό;

Αυτό το ελεύθερο παιχνίδι, που μπορεί να λερώνει ή να προκαλεί ένα μικρό «χάος», είναι απαραίτητο στη ζωή των παιδιών. Κινείται γύρω από την ανακάλυψη και την αποκόμιση δεξιοτήτων εμπειρικά. Τα παιδιά το έχουν ανάγκη για την έκφραση, την εκτόνωση, τη χαρά που τους χαρίζει, την κοινωνικοποίηση και φυσικά τη δημιουργικότητα! Προσφέρει αισθητηριακή ολοκλήρωση και ενισχύει την κινητική ανάπτυξη και τη συναισθηματική έκφραση. Τα ερεθίσματα που προσφέρει το Messy Play και οι εμπειρίες που αποκομίζουν τα παιδιά είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουν τον κόσμο, με τον πιο κατάλληλο τρόπο.

Πού βασίζεται το «Messy Play»;

Το Messy Play βασίζεται στη φυσική περιέργεια των παιδιών και την τάση τους για εξερεύνηση. Δεν υπάρχει «σωστός» και «λάθος» τρόπος να παίξει κάποιος με τα υλικά του. Δε χρειάζεται να υπάρχει κανένα άλλο τελικό αποτέλεσμα εκτός από τη διασκέδαση του παιδιού. Αυτό σημαίνει ότι οι ενήλικοι πρέπει να αποδεχτούμε το «λέρωμα» ή το «χάος» που προκαλεί, να εστιάσουμε στη χαρά που βιώνουν τα παιδιά όταν παίζουν και να τα αφήσουμε να μας παρασύρουν στους δικούς τους δρόμους παιχνιδιού.

Το «Messy Play» στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά

Κατανοώντας την ανάγκη των παιδιών για αισθητηριακό παιχνίδι, το Messy Play έχει καταλάβει τη θέση που του αξίζει στο καθημερινό πρόγραμμα του Παιδικού Σταθμού και η χαρά των παιδιών είναι εμφανής!
Οι Παιδαγωγοί, μετά από μια ολοκληρωμένη επιμόρφωση στο “Sensory, Messy & Clay Play” από την ομάδα Hehe, Messy Play art and therapy, εφαρμόζουν οργανωμένα στο παιδαγωγικό τους πρόγραμμα, εδώ και 3 χρόνια, το Αισθητηριακό παιχνίδι Messy Play σε όλα τα τμήματα του Παιδικού Σταθμού.

Απογευματινές ομάδες «Messy Play» για όλους

Εμείς, συμμεριζόμαστε την ανάγκη των γονιών να βρεθούν σε έναν χώρο κατάλληλο για τις όλες τις ηλικίες, όπου θα μπορούν να αλληλοεπιδράσουν και να παίζουν με τα παιδιά τους, σε συνθήκες που σίγουρα δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στο σπίτι αλλά έχουν απόλυτη ανάγκη τόσο τα παιδιά όσο και οι ίδιοι. Έτσι, από τον Νοέμβριο του 2023 έως τον Ιούλιο του 2024 υλοποιήθηκαν απογευματινές οργανωμένες Ομάδες Παιχνιδιού Messy Play, για παιδιά και γονείς, στον χώρο του Παιδικού Σταθμού, τις οποίες οργάνωσαν, εμψύχωσαν και υλοποίησαν η παιδαγωγός και Διευθύντρια του Παιδικού Σταθμού, Ιωάννα Σιαμαντζιούρα και η παιδαγωγός Κωνσταντίνα Δημοπούλου, πιστοποιημένα μέλη και Facilitator Messy Play Greece & Cyprus.

Μια δράση στην οποία γονείς και συνοδοί που δεν φοβούνται να λερωθούν και θέλουν να νιώσουν παιδιά, απολαμβάνουν το αληθινό παιχνίδι μαζί με τα παιδιά τους. Πραγματοποιείται σε προγραμματισμένες απογευματινές συναντήσεις, 2 φορές τον μήνα με συμμετοχή παιδιών κάθε ηλικίας, της πόλης και των γύρω περιοχών, που αγαπούν το ελεύθερο-ανοιχτό αισθητηριακό παιχνίδι. Κάθε συνάντηση πλαισιώνεται από διαφορετική θεματική, με επίκεντρο τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Η συμμετοχή σε όλες της συναντήσεις της χρονιάς που πέρασε ξεπέρασε κάθε προσδοκία και οι γονείς αγκάλιασαν το Messy Play με τον καλύτερο τρόπο.