Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2024 07:45

Κινητοποίηση για φοιτητική εστία στην Καλαμάτα (βίντεο)

Κινητοποίηση για φοιτητική εστία στην Καλαμάτα (βίντεο)

Κινητοποίηση φοιτητών για το ζήτημα της φοιτητικής στέγης και το “χαράτσι” - εγγύηση των 50 ευρώ που ζητείται από τους εστιακούς φοιτητές, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στη Φοιτητική Εστία Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο Ανατολικό Κέντρο της πόλης.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε με αφορμή το γεγονός ότι πρωτοετής φοιτήτρια που δικαιούται δωμάτιο στην Φοιτητική Εστία, δεν έγινε δεκτή, επειδή δεν είχε να πληρώσει τα 50 ευρώ.
Οι φοιτητές ζήτησαν δωρεάν στέγη για όλους και οι υπεύθυνοι να πάρουν μέτρα για τη φοιτητική στέγη τώρα, γιατί δεν πάει άλλο.

Η φοιτήτρια - εκπρόσωπος της Διοικούσας Επιτροπής του Συλλόγου Οικοτρόφων Κατερίνα Αγγελακοπούλου δήλωσε ότι “επειδή δεν είχε να δώσει τα 50 ευρώ, της απαγόρευσαν να πάρει κλειδί, την πέταξαν στον δρόμο”. Για το γενικότερο πρόβλημα σημείωσε πως “παιδιά δεν θα έρθουν να σπουδάσουν, γιατί δεν έχουν να δώσουν το 50άρικο είτε είναι επιλαχόντες. Είναι κρατική η Εστία, είναι για να στεγάζει τους φιτητές, δεν θα έπρεπε να είναι εμπόρευμα”.
Για τα προβλήματα της Φοιτητικής Εστίας η εκπρόσωπος του Συλλόγου Οικοτρόφων παρατήρησε ότι “δεν έχουμε πόσιμο νερό, δεν υπάρχει θέρμανση. Μας λένε για ενεργειακή αναβάθμιση, ενώ μαζεύουμε νερά που μπαίνουν στην Εστία”.

Καταλήγοντας, ζήτησε “οι επιλαχόντες να πάρουν δωμάτιο, κανείς να μην δώσει τα 50 ευρώ”, επισημαίνοντας ότι “κάποιοι με 50 ευρώ περνούν τον μήνα”.

Φοιτητές μας είπαν ότι στην Εστία “το νερό βγάζει καφέ χρώμα και πίνουμε εμφιαλωμένο. Τα καλοριφέρ δεν ανάβουν τον χειμώνα. Εχει κλιματιστικά, αλλά όχι για όλους. Υπάρχουν δύο πλυντήρια και δύο στεγνωτήρια για 200 φοιτητές”

Στους φοιτητές - εκπροσώπους του Συλλόγου Οικοτρόφων που της έθεσαν το ζήτημα της πρωτοετούς φοιτήτριας, η υπεύθυνη της Φοιτητικής Εστίας απάντησε πως λειτουργεί βάσει κανονισμού. Αν το Πανεπιστήμιο πει να μείνει μέσα η κοπέλα, δεν υπάρχει πρόβλημα και τους συνέστησε να απευθυνθούν στους προϊσταμένους, στην Εφορεία, στη διοίκηση του Πανεπιστημίου.

Γ.Σ.