Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+/Δράσης ΚΑ122, με τίτλο: «Ανοίγοντας παράθυρο στην Ευρώπη, χτίζουμε ένα συμπεριληπτικό και πιο φιλικό προς το περιβάλλον σχολείο», οι εκπαιδευτικοί Ευαγγελία Παπαδογιαννάκη και Ευσταθία Σπίνου συμμετείχαν, από τις 9 έως τις 14 Φεβρουαρίου, σε πρόγραμμα job shadowing στο Γυμνάσιο Σταυρού στη Λευκωσία, με στόχο την ανταλλαγή εκπαιδευτικών πρακτικών και την ανάπτυξη νέων διδακτικών μεθόδων.
Οι δύο εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διδασκαλίες, να συζητήσουν με Κύπριους συναδέλφους και να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Η κ. Παπαδογιαννάκη, εκπαιδευτικός του κλάδου Πολιτικών Μηχανικών – Αρχιτεκτόνων (ΠΕ81), εστίασε στη διδασκαλία της Τεχνολογίας και στις καινοτόμες παιδαγωγικές μεθόδους, ενώ η κ. Σπίνου, καθηγήτρια Κοινωνικών Επιστημών (ΠΕ78), επικεντρώθηκε στη διδασκαλία ιστορικών και κοινωνικών ζητημάτων.
Ως Σύμβουλοι Σχολικής Ζωής, οι δύο εκπαιδευτικοί συνεργάστηκαν με τη Σύμβουλο του κυπριακού σχολείου σε θέματα κοινωνικής ενσωμάτωσης και πρόληψης του σχολικού εκφοβισμού. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, γνώρισαν διαφορετικές διδακτικές προσεγγίσεις, συμμετείχαν σε επιμορφωτικά σεμινάρια και σε σχέδια δράσης για την ενίσχυση της σχολικής κοινότητας. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πολιτισμό και το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου, συγκρίνοντάς το με το ελληνικό.
Η εμπειρία αυτή δημιούργησε προοπτικές για μελλοντικές συνεργασίες μεταξύ των δύο σχολείων, με έμφαση στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα.
«Η υποστήριξη των Κύπριων συναδέλφων έκανε την εμπειρία των εκπαιδευτικών μας μοναδική, δημιουργώντας τις βάσεις για μια διαρκή εκπαιδευτική συνεργασία», τονίζει η διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Καλαμάτας, Μαρία Σταματοπούλου.