Σάββατο, 19 Απριλίου 2014 07:53

Κρατούν μικρό καλάθι για τους επισκέπτες του Πάσχα

Κρατούν μικρό καλάθι για τους επισκέπτες του Πάσχα

Πανέτοιμοι να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες του Πάσχα είναι οι επαγγελματίες της Μαρίνας και της Ανατολικής Παραλίας Καλαμάτας αλλά κρατούν... μικρό καλάθι αναφορικά με τα όσα ακούγονται για το πλήθος των  επισκεπτών που αναμένονται στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα τις γιορτινές ημέρες.

Οπως σχολιάζουν, δεν αρκεί μόνο να έρθει κόσμος, θα πρέπει να υπάρχει και ρευστό για να κινηθεί η αγορά. Οσο για τα ξενοδοχεία, τα οποία και φέτος είναι γεμάτα, σημειώνουν πως οι κλίνες είναι περιορισμένες και δεν επαρκούν για να φιλοξενήσουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών τόσο, ώστε να φανεί ουσιαστική διαφορά στην κίνηση. Αλλωστε όπως παρατηρούν, και τα προηγούμενα χρόνια τα ξενοδοχεία της Καλαμάτας γέμιζαν την περίοδο του Πάσχα. Σε κάθε περίπτωση ο καιρός είναι ο καθοριστικός παράγοντας για το αν θα κινηθούν περισσότερο ή όχι τα μαγαζιά της παραλιακής ζώνης. 

Να σημειωθεί ειδικά για την περιοχή της Μαρίνας ότι επαγγελματίες εξέφρασαν παράπονα ότι δεν υπάρχει σήμανση που να κατευθύνει τους επισκέπτες στην περιοχή όπου βρίσκονται τα καταστήματα εστίασης, με συνέπεια ο κόσμος συχνά να... χάνεται και να μη φτάνει ποτέ στα μαγαζιά τους. Μάλιστα έχουν υπάρξει αρκετές περιπτώσεις που επισκέπτες τηλεφωνούν σε καταστηματάρχες, οι οποίοι τους δίνουν οδηγίες για να φτάσουν στην περιοχή. 

Η Νικολίτσα Παναγιωτοπούλου από το "Αραγμα" ελπίζει να επικρατεί καλοκαιρία τις γιορτινές ημέρες, ώστε να βγει ο κόσμος στη Μαρίνα. Οπως λέει, ο καιρός θα καθορίσει τελικά την κίνηση, ενώ στο μαγαζί της όλα είναι έτοιμα για να εξυπηρετηθούν όλοι όσοι το προτιμήσουν.  

Ο Μιχάλης Καννάς επίσης έχει ετοιμαστεί για να εξυπηρετήσει όλους τους επισκέπτες κι ελπίζει ο καιρός να είναι καλός. "Υπολογίζουμε ότι θα έχουμε κίνηση διότι τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα. Αν όμως αρχίσει να βρέχει υπάρχει ζήτημα, αφού όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή περιμένουμε να δουλέψουμε 3 - 4 ημέρες". 

Ο Παντελής Δρούγας από "Το Απάγκιο" περιμένει πως και φέτος θα περάσουν το Πάσχα στην Καλαμάτα πολλοί καταγόμενοι από την περιοχή που ζουν στην Αθήνα. Φέτος περιμένει αύξηση της κίνησης συγκριτικά με πέρυσι και το μαγαζί του είναι έτοιμο να καλύψει τις ανάγκες όλων όσοι το προτιμήσουν. Εκτιμά μάλιστα πως η αύξηση μπορεί να φτάσει το 30% εφόσον φυσικά ο καιρός ευνοήσει.

Ο Νίκος Ζήσης από το "Ελιά και δυόσμος" ελπίζει να ευνοήσει ο καιρός την έξοδο των επισκεπτών στη Μαρίνα, ενώ και ο ίδιος δηλώνει πως το μαγαζί του είναι πανέτοιμο, απ' όλες τις πλευρές, για να εξυπηρετήσει όλους τους πελάτες του.

Ο Ανδρέας Ζαγάκος από "Το κύμα" θεωρεί δεδομένο πως η Καλαμάτα θα έχει αρκετό κόσμο στη διάρκεια των εορτών καθώς η πόλη αποτελεί πλέον προορισμό και τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα. Ομως, σχολιάζει πως "τα μεγέθη είναι σταθερά, καθώς τα ξενοδοχεία μας διέθεταν 2.000 κλίνες και αυτές διαθέτουν ακόμα. Ετσι, προφανώς το ζητούμενο είναι η επέκταση της εορταστικής περιόδου τουριστικά". Σχολιάζει δε πως ο καιρός δε φαίνεται να είναι και ο καλύτερος σύμμαχος των επαγγελματιών της Παραλίας, ενώ το οικονομικό παραμένει σημαντικό ζήτημα, καθώς βρισκόμαστε προς τα τέλη του μήνα, ο κόσμος δεν έχει πληρωθεί και δε δόθηκαν προκαταβολές των μισθών και των συντάξεων, καθώς τα δώρα έχουν κοπεί. Πάντως, τονίζει πως υπάρχει μια γενικότερη αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, αλλά παραμένει κυρίαρχο ζήτημα η έλλειψη κλινών στην περιοχή. 

Από το "Αρχιπέλαγος" ο Βασίλης Μαρτέας τονίζει πως το μαγαζί που διατηρεί μαζί με το Χ. Αλεξόπουλο είναι πανέτοιμο να εξυπηρετήσει αρκετό κόσμο, αλλά εκτιμά πως θα είναι συγκρατημένη η κίνηση καθώς δεν υπάρχει ρευστότητα. Αλλωστε, άλλες χρονιές η δουλειά φαινόταν από τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, παρατηρεί, αλλά η φετινή δεν ξεκίνησε με ιδιαίτερα θετικά μηνύματα. 

Η Μαρία Σωφρονά από τις "Αλκυονίδες" ελπίζει το φετινό Πάσχα να έχει τουλάχιστον την περσινή κίνηση των γιορτινών ημερών, καθώς όπως λέει πέρυσι για το μαγαζί της τα πράγματα πήγαν καλά: "Εμείς περιμένουμε να έρθει κόσμος για να δουλέψουμε. Μακάρι να έρθει και είμαστε πανέτοιμοι να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας και μακάρι να γεμίσει το μαγαζί μας, τόσο τις άλλες μέρες όσο και την Κυριακή του Πάσχα που θα έχουμε σούβλες. Μακάρι να έχουμε επισκέπτες και από διάθεση και καλό φαγητό, άλλο τίποτα...". 

Η Αθηνά Κοιλάκου περιμένει να υπάρξει δουλειά, αλλά η κίνηση ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένη από την αρχή της εβδομάδας. Εκφράζει δε το φόβο πως ακόμα και αρκετός κόσμος να κινηθεί στην περιοχή, λόγω της έλλειψης ρευστότητας πιθανότατα να μην κινηθεί ικανοποιητικά η αγορά. Παρατηρεί δε πως "η Ανατολική Παραλία δεν πρόκειται να δει άσπρη μέρα εάν δεν γίνει η ανάπλαση. Ετσι θα έχει κίνηση μόνο η πλατεία, το Ιστορικό Κέντρο και η περιοχή του λιμανιού από τις αποθήκες μέχρι το μόλο, όπου γίνονται οι εκδηλώσεις".

 

Η Αναστασία Ψαρρέα από το κατάστημα "Ταμπάκης" έχει προετοιμαστεί για να εξυπηρετηθεί όλος ο κόσμος που θα μπει στο μαγαζί. Αναρωτιέται όμως αφενός εάν ο κόσμος που θα έρθει στην Καλαμάτα θα έχει και χρήματα για να ξοδέψει και αφετέρου εάν ο καιρός θα είναι ευνοϊκός για να δουλέψει και η Παραλία.