Τετάρτη, 04 Ιουνίου 2014 08:05

Φοιτητές της Αρχιτεκτονικής μελέτησαν την Παλιά Πόλη Κυπαρισσίας

Φοιτητές της Αρχιτεκτονικής μελέτησαν την Παλιά Πόλη Κυπαρισσίας

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Κυπαρισσία, την οποία επισκέφθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματός τους «Ειδικά Θέματα Οικοδομικής 8ου Εξαμήνου. Κατασκευαστική ανάλυση και επέμβαση σε παραδοσιακά κτίσματα». Η Παλιά Πόλη και τα όμορφα κτίσματά της βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Οι 70 φοιτητές και οι 10 καθηγητές της σχολής αρχιτεκτόνων ολοκλήρωσαν ενθουσιασμένοι το εκπαιδευτικό τους τριήμερο στην Κυπαρισσία, αφού η Παλιά Πόλη, με την ιστορία της και με τους πολλούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς στα κτήρια που σώζονται, αποτελεί ένα ιδανικό πλαίσιο για το συγκεκριμένο μάθημα. 

Οι φοιτητές με την επίβλεψη των διδασκόντων καθηγητών αποτύπωσαν μια ανέλυσαν  τις κατασκευαστικές τεχνικές σε επιλεγμένα σπίτια κυρίως του 19ου αιώνα  και της Β΄ Ενετοκρατίας. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η υλοποίηση αυτού του εκπαιδευτικού τριημέρου ήταν μια ακόμη πρωτοβουλία του Νίκου και της Τζίμας Ιμιρζιάδη, που με φορέα το «Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» και με διαρκείς και ποικίλες δράσεις αγωνίζονται για τη σωτηρία αυτού του μνημείου που είναι η Παλιά Πόλη. Σημαντικό είναι πως το μάθημα θα ολοκληρωθεί με την παράδοση των εργασιών των φοιτητών, και ακολούθως θα γίνουν για το κοινό εκθέσεις παρουσίασης αυτών των εργασιών, οι οποίες θα πλαισιωθούν με διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις και ομιλίες.

Επίσης στο πλαίσιο της πολλαπλής βοήθειας που πρόσφερε το «Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» για να γίνει το μάθημα της σχολής αρχιτεκτόνων το 3ήμερο που πέρασε, καθάρισε και κλάδεψε το τέμενος (τζαμί) της Αγοράς που είναι ενσωματωμένο στο κτήριο Κάμπρα, όπως και τη βρύση της Πισωρούγας που ήταν καλυμμένη με πολλά φυτά και θάμνους.

Κ.Μπ.