Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014 16:24

Πρόστιμα Τατούλη σε πυρηνελαιουργεία


Πρόστιμα από 2.000 έως 9.500 ευρώ επέβαλε σε δύο πυρηνελαιουργεία της ΒΙΠΕ Μελιγαλά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που διαπιστώθηκαν σε ελέγχους των αρμοδίων υπηρεσιών τον φετινό Ιανουάριο.

Οπως αναφέρεται στις αποφάσεις του περιφερειάρχη, οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν μετά από παραγγελία του εισαγγελέα Καλαμάτας. Υπενθυμίζουμε ότι οι κάτοικοι του Δήμου Οιχαλίας διαμαρτύρονται για τη μόλυνση που προκαλούν τα πυρηνελαιουργεία και μάλλον δεν θα μείνουν ικανοποιημένοι από τα πρόστιμα - αφού οι επιχειρήσεις μπορούν να καλύπτουν ετησίως μια τέτοια δαπάνη και να συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Τατούλης επέβαλε:
1. Πρόστιμο ύψους 9.700 ευρώ στην εταιρεία "Οιχαλία Επεξεργασία Βιομάζας ΕΠΕ", ιδιοκτήτη πυρηνελαιουργείου (πρώην ιδιοκτησίας της εταιρίας «Ελαιουργία - Πυρηνελαιουργία ΕΠΕ". Το πρόστιμο αναλύεται σε: Πρόστιμο 3.500 ευρώ, επειδή διαπιστώθηκε α) η ύπαρξη σωρού μίγματος ελαιοπυρήνα 2 φάσεων και 3 φάσεων σε τσιμεντοστρωμένο μη στεγασμένο χώρο, σε περίοδο μη αιχμής (όπως δηλώθηκε από τον παρόντα κατά την αυτοψία υπεύθυνο της δραστηριότητας), που αποτελεί παράβαση των όρων Δ7 και Δ10 της σχετ.(8) ΑΕΠΟ, και β) η αποθήκευση σημαντικών ποσοτήτων ελαιοπυρήνα 3 φάσεων σε υπαίθριο χώρο στο πίσω μέρος του γηπέδου της εγκατάστασης, σε περίοδο μη αιχμής. Πρόστιμο 4.500 ευρώ, επειδή διαπιστώθηκε, α) η ύπαρξη ενδείξεων διαρροών υγρών σκούρου χρώματος και ελαιώδους μορφής (στο δυτικό και βόρειο όριο του γηπέδου της δραστηριότητας)
εκτός του χώρου της μονάδας, β) η ύπαρξη υγρών σκούρων χρώματος και ελαιώδους μορφής που προέρχονται από το χώρο της μονάδας (διαμέσου οπής στο τοιχίο της δραστηριότητας), τα οποία κατέληγαν στο παρακείμενο φρεάτιο ομβρίων της ΒΙΠΕ Μελιγαλά, και γ) η διαρροή υγρών σκούρου χρώματος ελαιώδους μορφής από την
είσοδο της νέας μονάδας της δραστηριότητας εκτός των ορίων της ιδιοκτησίας αυτής, τα οποία κατέληγαν στο παρακείμενο φρεάτιο ομβρίων της ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά. Πρόστιμο 500 ευρώ, επειδή
κατά τον έλεγχο της παλαιάς μονάδας, το σύστημα απόσμησης δεν ήταν σε λειτουργία κατά παράβαση του όρου Δ20 της σχετ.(8) ΑΕΠΟ. Πρόστιμο 200 ευρώ, επειδή το υποβληθέν (με την σχετ.(16) αίτηση για την υποβολή των απόψεων της "Οιχαλία Ε.Π.Ε.") αντίγραφο του βιβλίου, που αναγράφεται στον όρο Δ5 της σχετ.(8) ΑΕΠΟ, δεν ήταν θεωρημένο. Πρόστιμο 1000 ευρώ, επειδή η εταιρεία δεν προσκόμισε την άδεια χρήσης νερού της υφιστάμενης γεώτρησης που βρίσκεται εντός του γηπέδου της μονάδας. H υφισταμένη γεώτρηση ήταν σε λειτουργική κατάσταση, καθώς δεν είχε γίνει σφράγιση και απεγκατάσταση του εξοπλισμού άντλησης (όπως προβλέπεται, εφόσον δεν χρησιμοποιείται στον όρο Δ45 της σχετ.(8) ΑΕΠΟ).
2) Πρόστιμο ύψους 2.500 ευρώ στην εταιρία "Οικοενέργεια Α.Ε.",  ιδιοκτήτη της δραστηριότητας "Ξηραντήριο ελαιοπυρήνα και λοιπών προϊόντων από βιομάζα, εκχυλιστηρίου ξηρών ελαιοπυρήνων (πυρηνελαιουργείου)". Αυτό αναλύεται: Πρόστιμο 2.000 ευρώ, επειδή διαπιστώθηκε η ύπαρξη δύο φρεατίων - δεξαμενών (στο βορειοδυτικό και βορειοανατολικό άκρο της μονάδας) όπου καταλήγουν οι πάσης φύσης απορροές της εγκατάστασης και οι οποίες είναι συνδεδεμένες μέσω αγωγών με το δίκτυο ομβρίων της ΒΙΠΕ Μελιγαλά, με συνέπεια οι απορροές πάσης φύσεως όμβρια, στραγγίδια ελαιοπυρήνα) από τους χώρους της εγκατάστασης της μονάδας να καταλήγουν στο δίκτυο ομβρίων της ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά. Πρόστιμο 500 ευρώ, επειδή διαπιστώθηκε η ύπαρξη, σε τσιμεντοστρωμένο υπαίθριο χώρο, μικρής ποσότητας ξηρού πυρήνα (εκχυλισμένου).