Τρίτη, 06 Ιανουαρίου 2015 08:07

4 Μεσσήνιοι έφηβοι βουλευτές συνυπογράφουν διαμαρτυρία

Γράφτηκε από την
4 Μεσσήνιοι έφηβοι βουλευτές συνυπογράφουν διαμαρτυρία

Ανοιχτή επιστολή έστειλε η ΙΘ' Σύνοδος της Βουλής των Εφήβων στα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας και στους αρμόδιους υπουργούς, εκφράζοντας έτσι τη διαμαρτυρία της για το ότι δε θα μπορέσουν να ψηφίσουν πολλοί νέοι της χώρας στις προσεχείς εκλογές.

Την επιστολή συνυπογράφουν και οι 4 έφηβοι βουλευτές από τη Μεσσηνία Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος, Σοφία Σταθοπούλου, Αμαλία Κουτουμά και Σταυρούλα Ψώνη.
Αναλυτικά η επιστολή:

«Προς κ.κ. υπουργούς Εσωτερικών Μιχάλη Θεοχαρίδη, Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο
Το σώμα της ΙΘ' Συνόδου της Βουλής των Εφήβων με μεγάλη έκπληξη παρατηρεί από την Πέμπτη 1 Ιανουαρίου τις εξελίξεις σχετικά με τα εκλογικά δικαιώματα των μαθητών-πολιτών γεννημένων το έτος 1997. Μεταφέροντας και τα συναισθήματα των συνομηλίκων μας, καθώς το θέμα δεν αφορά μόνο την Βουλή των Εφήβων, αποφασίσαμε να αποστείλουμε αυτήν την επιστολή για να δηλώσουμε την έντονη αντίθεσή μας στο γεγονός ότι αυτοί οι πολίτες δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.
Αρχικά, θεωρούμε αδύνατο την στιγμή που ο ίδιος ο κύριος υπουργός Παιδείας στο πλαίσιο των εργασιών της ΙΘ' Βουλής των Εφήβων υποστήριξε την ελευθερία της νεολαίας να εκφράσει τα δικαιώματά της καθώς και να τα ασκεί υπεύθυνα όταν απαιτείται, να παραγκωνίζονται τα εκλογικά δικαιώματα 100.000 περίπου μαθητών-πολιτών.
Τα εκλογικά δικαιώματα είναι ο δεύτερος άξονας του θέματος στον οποίο θέλουμε να σταθούμε. Οι γεννημένοι το 1997 σύμφωνα και με τον εκλογικό νόμο έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν. Είναι πρωτοφανές, να στερείται αυτό το δικαιώματα ακόμα και με την δικαιολογία (πρόφαση κατά κάποιους) της αδυναμίας του υπουργείου Εσωτερικών να προλάβει να καταγράψει 100.000 ψηφοφόρους στους εκλογικούς καταλόγους μέχρι τις 25 Ιανουαρίου.
Θέλουμε να τονίσουμε πως μέχρι την συγκεκριμένη Κυριακή - ημέρα εκλογών 25 Ιανουαρίου 2015 μεσολαβούν 15 εργάσιμες ημέρες. Είναι, λοιπόν, ακατανόητη η αδυναμία των κρατικών υπηρεσιών να διεκπεραιώσουν την καταγραφή των νέων ψηφοφόρων στους σχετικούς καταλόγους. Ακόμα και αν τελικά αυτό δεν μπορέσει να γίνει προτείνουμε να δοθεί η δυνατότητα για επί τόπου εγγραφή στο εκλογικό κέντρο την ημέρα των εκλογών.
Θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν υπάρχει κάποιος που φοβάται την ψήφο των νέων. Ωστόσο, το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης όλοι το ευαγγελιζόμαστε μα πολλές φορές καταφεύγουμε σε ενέργειες που το υπονομεύουν.
Ελπίζουμε, να λάβετε κάθε δυνατό μέτρο έτσι ώστε να αποφευχθεί η πραγματοποίηση αυτού του απίστευτου λάθους που θέτει πολλά ερωτήματα ακόμα και για την εφαρμογή του εκλογικού νόμου αλλά και για την ίδια την εκλογική διαδικασία!
Επίσης, καλούμε οποιοδήποτε φορέα δικαιοσύνης της χώρας να ερευνήσει το ζήτημα ως προς το νομικό πλαίσιο αυτής της “απαγόρευσης” άσκησης των εκλογικών δικαιωμάτων.
Τέλος, καλούμε να αντιμετωπίσετε με την δέουσα προσοχή την παρούσα επιστολή και να μην προβείτε στην κομματικοποίησή της ή στο συμπέρασμα της υποκίνησής της από συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα καθώς έχει γραφεί από μαθητές-πολίτες, 18 ετών, που αγωνιούν για το μέλλον τους».


NEWSLETTER