Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015 21:18

Εντεκα τμήματα της Σχολής Γονέων στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την
Εντεκα τμήματα της Σχολής Γονέων στη Μεσσηνία

Εντεκα τμήματα της Σχολής Γονέων θα δημιουργηθούν στη Μεσσηνία την περίοδο Φεβρουαρίου - Σεπτεμβρίου 2015, από τη Γενική Γραμματεία διά βίου Μάθησης μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας και διά βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης, γονείς παιδιών με αναπηρίες, μελλοντικούς γονείς, εκπαιδευτικούς, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Στη Μεσσηνία θα δημιουργηθούν 11 τμήματα, σε 8 από τα οποία θα γίνει πρόγραμμα 25ωρης διάρκειας και σε 3, πρόγραμμα 50ωρης διάρκειας. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς (π.χ. σύλλογοι γονέων, σχολεία) καλούνται να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 20 αιτήσεις συμμετεχόντων, προκειμένου να συγκροτηθεί τμήμα της Σχολής Γονέων στο χώρο τους, και να επικοινωνήσουν με την υπεύθυνη εκπαίδευσης της Σχολής Γονέων Μεσσηνίας Λίζα Εκκεκάκη στο τηλέφωνο 6972-849666 (καθημερινές, ώρες 11 π.μ. - 7 μ.μ.) ή στο email  sxolhgonewnmesshnias@gmail.com. Οι πολίτες που ενδιαφέρονται για προσωπική εγγραφή μπορούν να επικοινωνήσουν επίσης με τους παραπάνω τρόπους.

Η συμμετοχή στα τμήματα της Σχολής Γονέων είναι δωρεάν και έχει ως μόνη προϋπόθεση τη συμπλήρωση σχετικής αίτησης.

Στο πλαίσιο των Σχολών Γονέων, αναπτύσσονται 5 εκπαιδευτικά προγράμματα: σύγχρονη οικογένεια - διάρκειας 50 ωρών, σύνδεση σχολείου οικογένειας - διάρκειας 50 ωρών, αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών σε άτυπα περιβάλλοντα μάθησης - 25 ωρών, συμβουλευτική σε εξειδικευμένα θέματα (σχολικός εκφοβισμός, διαδίκτυο, πρόληψη εξαρτήσεων κ.λ.π.) - 25 ωρών, συμβουλευτική σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες - 25 ωρών.

Σκοπός του έργου των Σχολών Γονέων είναι η στήριξη των γονέων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους όπως αυτός διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Το έργο θα προσφέρει στους γονείς και στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον γνώσεις και ευκαιρίες για προβληματισμό. Η εκπαιδευτική διαδικασία έχει ως στόχο την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευομένων, σύμφωνα με τις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων (θεωρητικό μέρος, συζήτηση/ανταλλαγή απόψεων και βιωματικές ασκήσεις) και παρέχεται από εξειδικευμένους επιστήμονες (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, γιατρούς κτλ.).

 


NEWSLETTER