Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2015 14:07

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας: Ανάβαση στον Κτενιά

Tην πρώτη ημέρα της άνοιξης, ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας δεν θα μπορούσε να μην αποδράσει στα βουνά. Σαν πρώτος ανοιξιάτικος προορισμός του, επιλέχθηκε το βουνό Κτενιάς (ή Χτενιάς) το οποίο βρίσκεται στα σύνορα Αρκαδίας και Αργολίδας.

Η υψηλότερη κορυφή του βρίσκεται στα 1.634 μέτρα υψόμετρο, ενώ είναι γνωστό πως στην αρχαιότητα το βουνό ονομαζόταν "Κρείον όρος", ονομασία που σχετιζόταν με τον τιτάνα Κρείο, ο οποίος λατρευόταν ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο.

1η Μαρτίου λοιπόν και 25 μέλη του Ορειβατικού επιβιβάζονται στα βανάκια του συλλόγου με προορισμό την Νεστάνη. Στο χωριό, η ομάδα ενώθηκε με τέσσερις ακόμα συνοδοιπόρους (3 μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Κορίνθου και ένα μέλος του Ορειβατικού Αργους). Στην αρχή του μονοπατιού, συναντήσαμε και ένα μικρό τσοπανόσκυλο, το οποίο αποφάσισε να μας ακολουθήσει στην διαδρομή μας και έτσι, μαζί με τον 7χρονο Γιάννη απ’ την Κόρινθο, η ομάδα απέκτησε τα νεαρότερα μέλη της. 

Επειτα από ανηφορική πορεία 1 ώρας πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας στάση αφού βρεθήκαμε σε διάσελο απέναντι απ’ το οποίο ορθώνεται η κορυφή του Αρτεμίσιου, σε υψόμετρο 1.771 μέτρων. Η συνέχεια μας βρήκε ν’ ακολουθούμε νότια πορεία μέχρις ότου πεζοπορώντας, φτάσαμε στην κορυφογραμμή του βουνού και με σύμμαχο τον καλό καιρό, απολαύσαμε μια αεροπλανική θέα, με τον αργολικό κάμπο στα ανατολικά και το οροπέδιο της Τρίπολης στα δυτικά μας. Περπατώντας πάντα στην πορεία της κορυφογραμμής και πατώντας το μοναδικό χιόνι που βρήκαμε στο βουνό, φτάσαμε στην κορυφή του Κτενιά, ολοκληρώνοντας το πρώτο 3ωρο της διαδρομής μας. Ο καιρός εξακολουθούσε να είναι με το μέρος μας και μπορέσαμε να χαρούμε θέα 360 μοιρών. Στο νότο, ο δικός μας Ταΰγετος (2.407μ.) και ο Πάρνωνας (1.940μ.). Στα δυτικά και βόρεια απ’ την Τρίπολη, δέσποζε η οροσειρά του Μαινάλου (1.980μ.) ενώ επίσης ορατά και χιονισμένα ήταν τα βουνά: Τραχύ (1.808μ.), Ντουρντουβάνα (2.109μ.) και Ζήρεια (2.374μ.). Ανατολικά, η πεδιάδα της Αργολίδας, με το Αργος και το Ναύπλιο να ξεχωρίζουν πριν ξεκινήσουν να διαγράφονται ο αργολικός κόλπος και στο βάθος οι Σπέτσες και η Υδρα. Απ’ αυτό το υψόμετρο ήμασταν σε θέση να δούμε και την λίμνη Τάκα η οποία ανήκει στον Νομό Αρκαδίας που βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μέτρων στο οροπέδιο της Τεγέας. Η λίμνη είναι εποχιακή και το καλοκαίρι αποστραγγίζεται ολοκληρωτικά, παρόλα αυτά, αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο της Πελοποννήσου με πλήθος πτηνών και ψαριών να ζουν στην περιοχή. 

Η ομάδα απαθανατίστηκε στην καθιερωμένη πια φωτογραφία-κορυφής και όλοι μαζί ξεκινήσαμε την κάθοδο. Λίγο πριν ακολουθήσουμε την πορεία προς τα αυτοκίνητα, ξεστρατίσαμε για να επισκεφτούμε τον λόφο Γουλά. Ο λόφος έχει πολύ χαρακτηριστική τραπεζοειδή κόψη και είναι διακριτός από την εθνική οδό, πίσω ακριβώς από το χωριό της Νεστάνης. Πάνω στο απότομο αυτό ύψωμα, φιλοξενείται το μοναστήρι της Παναγιάς της Γοργοεπηκόου και το αρχαίο ιερό της Δήμητρας, ενώ κάθε άνοιξη γιορτάζει και το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου το οποίο συναντήσαμε και εμείς στην κορυφή του Γουλά. 

Με την επιστροφή στα βανάκια, ολοκληρώσαμε την 5ωρη πορεία μας.  Αποχαιρετίσαμε τα μέλη των υπολοίπων συλλόγων που ήρθαν για να πεζοπορήσουμε παρέα , αλλά και το κουταβάκι το οποίο μπορεί να μην δέχτηκε να αποχωριστεί την στάνη του, όμως κράτησε το νέο όνομα που του δώσαμε και ονομάζεται πια για εμάς "Χτενιάς". Η αναζήτηση κάποιου ανοιχτού καφενείου στην Νεστάνη απέβη άκαρπη, γι’ αυτό και η στάση για τον απαραίτητο καφέ και τα μεζεδάκια μετά την πορεία , έγινε στην Τρίπολη. Το απόγευμα μας βρήκε στην Καλαμάτα…

Ετσι πέρασε λοιπόν η πρώτη ημέρα του Μαρτίου για μας. Πεζοπορία στον Κτενιά, ωραία παρέα, θέα και ήλιος. Και τώρα; Οι εποχές αλλάζουν βάρδια και ο χειμώνας ετοιμάζεται δώσει την θέση του στις ανοιξιάτικες ημέρες. Τα χιόνια σταδιακά θα αρχίσουν να λιώνουν και τα κρύα θα κοπάσουν, η δράση όμως του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας κάθε άλλο παρά μειωμένη θα 'ναι. Οσοι θέλετε να χαρείτε τα τελευταία χιόνια και να προλάβετε να δείτε τα μπουμπούκια να ανθίζουν, φορτώστε το σακίδιο στην πλάτη και ελάτε μαζί μας. 

Η άνοιξη μόλις ξεκίνησε!

Κείμενο: Αντιγόνη Κουραμπά

Φωτογραφίες: Αντιγόνη Κουραμπά, Κωνσταντίνος Δημόπουλος