Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015 17:20

Αναβίωσαν οι λαμπαδηφορίες στο Σιδηρόκαστρο (φωτογραφίες)

Με εντυπωσιακό τρόπο αναβίωσε το έθιμο των λαμπαδηφοριών στο Σιδηρόκαστρο, το βράδυ του Σαββάτου, το οποίο φέτος παίρνει παντριφυλιακό χαρακτήρα και γίνεται η κεντρική εκδήλωση του δήμου που συμβολίζει τη συμμετοχή της Τριφυλίας στην Επανάσταση του 1821 -συμμετοχή ουσιαστική στο να κρατηθεί ζωντανός ο αγώνας της και να απελευθερωθεί η πατρίδα μας.

Με κανονιοβολισμούς από τα υψώματα του χωριού και με τα στενά του δρομάκια να πλημμυρίζουν από ένα ποτάμι φωτιάς, από δάδες που κρατούσε ο κόσμος στα χέρια του, δημιουργήθηκε ένα μοναδικό σκηνικό. Ενα ποτάμι φωτιάς που συμβόλιζε το μήνυμα της ελπίδας και της ανάστασης του έθνους από το ζυγό 400 χρόνων σκλαβιάς. 

Ξεχωριστή παρουσία είχαν οι "Ελληνομνήμονες" με τις παραδοσιακές στολές τους και τα αυθεντικά κειμήλια του απελευθερωτικού αγώνα. Η υποδοχή τους έγινε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, όπου στη συνέχεια έγινε δοξολογία. Μετά το πέρας της ακούστηκαν οι πρώτοι κανονιοβολισμοί και μπουλούκια με δάδες στα χέρια εμφανίστηκαν από τα υψώματα του χωριού. Ενα από αυτά το μπουλούκια με σημαίες της Επανάστασης και την ελληνική σημαία, τραγουδώντας παραδοσιακά κλέφτικα τραγούδια έφτασε στο ναό, όπου εκεί  μεταλαμπάδευσαν την φωτιά από τις δάδες και στους υπόλοιπους συμβολίζοντας την μεταλαμπάδευση της σπίθας της Επανάστασης. Ολοι μαζί με τραγούδια έφτασαν στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου άναψαν μια μεγάλη φωτιά. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά τμήματα της Σχολής Χορού Κυπαρισσίας και του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, που καταχειροκροτήθηκαν για την παρουσία και την λεβεντιά τους.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας σημείωσε: «Ο Δήμος Τριφυλίας γιορτάζει την συμμετοχή του στην Επανάσταση του 1821. Από αυτό το χωριό, από αυτό τον ορεινό όγκο, με ένα σεβασμό ότι αυτά τα βουνά ήταν το απάγκιο μας όταν κινδυνεύαμε σε όλη την περίοδο της Τουρκιάς. Αυτός ο τόπος, η Τριφυλία, έχει δώσει ποτάμια αίματος και δεν υπήρχε στιγμή ιστορική στο χρόνο που να μην συμμετείχε ευπρόσωπα, επώνυμα και μαζικά. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι εδώ ακόμη και στα Ορλωφικά έγινε αγώνας μεγάλος και συμμετοχή και πληρώσαμε πολύ αυτό το τίμημα. Στην Επανάσταση του '21 και πριν, όλος αυτός ο χώρος ήταν χώρος που είχε ανθίσει το μήνυμα της Φιλικής Εταιρείας και συμμετείχαμε επώνυμα και μαζικά στον αγώνα». Αναφέρθηκε ακόμη στους αγώνες που έδωσαν οι αγωνιστές από αυτά τα μέρη, τονίζοντας ότι «εδώ ήταν ο τόπος που άνθισε η Επανάσταση». Κλείνοντας σημείωσε ότι μετά την Επανάσταση σε αυτή την επαρχία δεν έμεινε παρά μόνο το 1/5 του πληθυσμού της και αυτή ήταν η έμπρακτη συμμετοχή της, ενώ ανακοίνωσε ότι την επόμενη χρονιά θα είναι έτοιμος και ο κατάλογος όλων των αγωνιστών του Δήμου Τριφυλίας.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, τονίζοντας πόσο ισχυρή είναι η παράδοσή μας αλλά και οι άνθρωποί μας, «καθώς αυτοί οι τόποι γεννούν γενιές που δεν ξεχνούν, γενιές ανυπότακτες που τιμάνε και σέβονται τον ηρωισμό». 

Ο πρόεδρος του χωριού Αναστάσιος Λιακάκης ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και κυρίως όσους βοήθησαν σε αυτή την εκδήλωση.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Μαρία Λιακάκη ευχαρίστησε και αυτή όλους για την συμμετοχή και την παρουσία τους.

Τους διοργανωτές συνεχάρη η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη κάνοντας μάλιστα την πρόταση, η Περιφέρεια να υιοθετήσει και να ενισχύσει την εκδήλωση.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο γενικός γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας Παναγιώτης Μπαζίγος.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν επίσης ο πολιτευτής Μίλτος Χρυσομάλλης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αντωνία Μπούζα, Παναγιώτης Αλευράς και Δήμητρα Λυμπεροπούλου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Συνδέσμων Τριφυλίας, δημοτικοί σύμβουλοι κ.ά.

Κ.Μπ.