Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2015 18:57

“Ουσιαστική η επίσκεψη Τσιρώνη στην Καλλιρρόη” σύμφωνα με το Σύλλογο Απανταχού Κωνσταντινέων

«Θεωρούμε ότι η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη στην Καλλιρρόη ήταν ουσιαστική και περιμένουμε να αποδειχθεί κι έμπρακτα ουσιαστική, με αποφάσεις που θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθούν σύντομα από πλευράς Πολιτείας». Αυτό επισημαίνει ο Σύλλογος των Απανταχού Κωνσταντιναίων, σε ανακοίνωση - σχόλιο για την επίσκεψη Τσιρώνη στην περιοχή, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.

Παρατηρεί ότι «εμείς ως τοπική κοινωνία μπορούμε να υποσχεθούμε ότι θα συνδράμουμε στην προσπάθεια της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, στα πλαίσια μιας σωστής κατεύθυνσης, όπως αυτή εφαρμόζεται στην προηγμένη Ευρώπη και στα πλαίσια της ισχύουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας».

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Σύλλογο, ο υπουργός τόνισε ότι «είναι εκτός σχεδιασμού της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου η παραγωγή τέτοιας ποσότητας (150.000 τόνοι το χρόνο) απορριμμάτων και κάλεσε τους πολίτες να σταματήσουν να πετάνε χρήσιμα αντικείμενα στα σκουπίδια. Ο νέος εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων -ο οποίος ολοκληρώνεται σύντομα- είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος, καθώς, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, προβλέπει τη μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων στο 30% με τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση. Αυτό το 30% ο κ. Τσιρώνης σημείωσε ότι θα πηγαίνει σε χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων, τους οποίους θα χωροθετήσουν οι ίδιοι οι δήμοι, είτε μόνοι είτε σε διαδημοτική συνεργασία. Στη συνέχεια ο κ. Τσιρώνης απάντησε σε ερωτήματα που του τέθηκαν από τους παρευρισκομένους πολίτες. Στα πλαίσια των απαντήσεων που έδωσε, δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση για το αν θα κατασκευασθεί σκουπιδοεργοστάσιο στην προτεινόμενη περιοχή "Ονι" της Καλλιρρόης».

Από τον Πρόεδρο του Συλλόγου των Απανταχού Καλλιρροιτών και μέλος του Συντονιστικού Οργάνου των Συλλόγων της περιοχής Πέτρο Μπούρκουλα δόθηκαν στον αναπληρωτή υπουργό: α) Εικοσασέλιδο υπόμνημα, το οποίο υπογράφεται από τους εκπροσώπους  της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων χωριών του Δήμου Οιχαλίας και της Ομοσπονδίας Συλλόγων - Συνδέσμων Τριφυλίας, από τους εκπροσώπους της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων της Καλλιρρόης και των όμορων χωριών και τους εκπροσώπους της Σουηδικής Κοινότητας (Ελαιώνα) της Καλλιρρόης και στο οποίο γίνεται αναλυτικά αναφορά των λόγων για τους οποίους πρέπει να ανακληθεί και ακυρωθεί η 173714/9.7.2014 απόφαση του υπουργού ΥΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη και β) Ενυπόγραφη δήλωση 2.283 μόνιμων και εποχικών κατοίκων δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου μας οι οποίοι «αντιτίθενται στη χωροθέτηση της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Πελοποννήσου, δυτικά του χωρίου Καλλιρρόη του Δήμου Οιχαλίας, στη θέση "Ονι" παραπλεύρως της εθνικής οδού Τσακώνα - Καλό Νερό, και σε απόσταση (αναπνοής) 500 περίπου μέτρων από το χωριό αυτό, εγγύς και ανάμεσα στα χωριά Βασιλικό, Κωνσταντίνοι, Κόκλα, Πολίχνη, Στενύκλαρος, Μίλα, Κάστρο, Ζευγολατιό και άλλων χωριών του Δήμου Οιχαλίας».