Τρίτη, 09 Ιουνίου 2015 22:25

Σεμινάριo του ΚΠΕ για την Αρχαία Μεσσήνη

Σεμινάριo του ΚΠΕ για την Αρχαία Μεσσήνη

Σεμινάριο με θέμα «Περιβάλλον - οικονομία - κοινωνία στην αγορά της Αρχαίας Μεσσήνης, σε μια διαχρονική προσέγγιση» διοργανώνει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας το απόγευμα του Σαββάτου 4 Ιουλίου και το πρωί της Κυριακής 5 Ιουλίου. Αυτό θα γίνει στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ (Θουκυδίδου 2, Καλαμάτα) και στο χώρο της αγοράς της αρχαίας Μεσσήνης.

 

Το σεμινάριο γίνεται στο πλαίσιο της διά βίου μάθησης και είναι ανοιχτό στο ευρύ κοινό στοχεύοντας σε εκπαιδευτικούς, ενήλικες, μέλη φορέων και συλλόγων, νέους, φοιτητές, επιχειρηματίες και κάθε άλλον ενδιαφερόμενο. 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του σεμιναρίου θα γίνουν εισηγήσεις από το διευθυντή ανασκαφών της Αρχαίας Μεσσήνης καθηγητή Πέτρο Θέμελη και άλλους ομιλητές, μελέτη και έρευνα πεδίου, βιωματικά εργαστήρια. Θα γίνει επίσης μελέτη και έρευνα της αρχαίας αγοράς, θα μελετηθεί ο τρόπος αγορανομικών ελέγχων της εποχής και οι εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων. Μέσα στις στοές θα εξεταστούν τα θέματα συζητήσεων και συναντήσεων που κρύβει η δυναμική μιας πόλης, θα γίνει μελέτη των εκθεμάτων και των χώρων λατρείας καθώς και των τρόπων και χώρων δημόσιας υγιεινής (αγωγοί, ύδρευση, αποχέτευση, λουτρά, σφαγεία, …).

Στις εργασίες θα δοθεί η δυνατότητα μελέτης του χώρου που ανασκάπτεται, αναστηλώνεται και ταυτόχρονα είναι επισκέψιμος, ενώ θα γίνουν σχετικές δραστηριότητες στους χώρους της αρχαίας αγοράς. 

Το πρόγραμμα και οι τελικοί πίνακες των συμμετεχόντων (τακτικών και αναπληρωματικών) θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ Καλαμάτας. Η μετακίνηση των συμμετεχόντων θα γίνει με δικά τους έξοδα. Το ΚΠΕ Καλαμάτας θα καλύψει τα έξοδα προσφοράς καφέ, κολατσιού, ενός γεύματος και της μετακίνησης προς και από το πεδίο, όπως γίνεται γνωστό από ανακοίνωση. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση στο www.kpe-kalamatas.gr το αργότερο μέχρι την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι.