Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015 20:39

Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης: Πανδαισία χρωμάτων, μουσικής και χορού στην Κυπαρισσία (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης: Πανδαισία χρωμάτων, μουσικής και χορού στην Κυπαρισσία (φωτογραφίες)

Μέσα σε μια πανδαισία χρωμάτων, μουσικής και χορού έγινε η έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Παράδοσης «Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες» το απόγευμα της Τετάρτης στο Λαογραφικό Μουσείο Κυπαρισσίας.

Εκεί έγινε η επίσημη υποδοχή και παρουσίαση των διεθνών αποστολών από τις πέντε χώρες που συμμετέχουν φέτος (Τουρκία, Ταϊβάν, Κροατία, Σερβία και Ουκρανία) αλλά και του οικοδεσπότη Μορφωτικού-Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας. Οι "Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες" θα φωτίζουν όλη την Τριφυλία τις επόμενες μέρες, με το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός του δήμου που φέρνει κοντά διαφορετικούς πολιτισμούς, παραδόσεις και κουλτούρες, ένα φεστιβάλ που παράγει πολιτισμό.

Η επίσημη έναρξη έγινε με χαιρετισμό και καλωσόρισμα του δημάρχου Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα. "Σας καλωσορίζω στην ευγενή και ανήσυχη, την ιδιαίτερη και μοναδική, την ελκυστική και φιλόξενη μα και απέραντα γοητευτική Τριφυλία", ανέφερε χαρακτηριστικά. Για να συμπληρώσει: «Σας καλωσορίζω στο 11ο Φεστιβάλ Παράδοσης "Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες" σε μια πόλη της ιστορίας, του πολιτισμού και της εξωστρέφειας που έχει δημιουργήσει αυτό το θεσμό παράδοσης. Και για μας παράδοση είναι ο πνευματικός και ιστορικός βίος του έθνους, που κληροδοτείται από τις προηγούμενες γενιές στις επόμενες». Κλείνοντας ευχαρίστησε τον ΜΕΣΚ «για την ανυπολόγιστη συνεισφορά του για τη δημιουργία αυτού του φεστιβάλ, που αποτελεί θεσμό. Και θέλω να ευχαριστήσω κάθε ένα ξεχωριστά τα μέλη του από σεβασμό και μόνο για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν. Θέλω να κάνω αδιαμφισβήτητο ότι αυτός ο θεσμός με ό,τι κόστος και με όσο κόπο θα συνεχιστεί γιατί ο δήμος μας δεν θα σταματήσει να τον στηρίζει». Ευχαρίστησε επίσης τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου, όσους εργάστηκαν για το φεστιβάλ και τα ΜΜΕ για την προβολή που κάνουν.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΜΕΣΚ Σόνια Τουρκολία επισήμανε: «Μέσα στο πενθήμερο των εκδηλώσεων αυτών θα βιώσουμε και εμείς και εσείς τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις των καλεσμένων νέων, αλλά αντίστοιχα και αυτοί θα γευτούν το δικό μας πολιτισμό και τα δικά μας ήθη και έθιμα. Εχει αποδειχθεί ότι στο τέλος κάθε φεστιβάλ τόσο οι χώρες που φεύγουν όσο και η Τριφυλία που τους αποχαιρετά, κρατούν ένα μικρό διαμαντάκι στα χέρια τους που λαμπιρίζει. Ενα διαμάντι πλεγμένο με το βελονάκι της καρδιάς και με πολύ γερές κλωστές φιλίας που δεν ξηλώνονται με το πέρασμα του χρόνου».

Κηρύσσοντας την έναρξη του φεστιβάλ ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Γιάννης Κατσούλας υπογράμμισε: «Σας καλωσορίζω στην τελετή έναρξης του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παράδοσης στο Δήμο Τριφυλίας. Ιδιαίτερα καλωσορίζω τους προσκεκλημένους μας στην Ελλάδα και δηλώνω τη χαρά και την ικανοποίησή μου για τη διοργάνωση ενός τόσο σημαντικού πολιτιστικού γεγονότος  στο Δήμο μας. Η διοργάνωση αυτή συνάδει απόλυτα με τις κατευθύνσεις και τους στόχους του δήμου, του δημάρχου και της Κοινωφελούς Επιχείρησης στον τομέα του Πολιτισμού. 26 με 30 Αυγούστου η καρδιά της παράδοσης θα χτυπάει στην Τριφυλία. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια η φιλοξενία μας να σας κάνει τους καλύτερους πρεσβευτές της Τριφυλίας στη χώρα σας».

Κατά την έναρξη κάθε χώρα παρουσίασε ένα σύντομο βίντεο που είχε σχέση με τον τόπο τους, αλλά και ένα μικρό χορευτικό από δύο χορευτές με τις παραδοσιακές τους φορεσιές.

Κ.Μπ.

 

 


NEWSLETTER