Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2015 09:02

Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αρχαιότητες και σχολείο για το μέλλον: Μια προσέγγιση αειφορίας»

Γράφτηκε από την
Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αρχαιότητες και σχολείο για το μέλλον: Μια προσέγγιση αειφορίας»

Το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αρχαιότητες και σχολείο για το μέλλον: Μια προσέγγιση αειφορίας» ξεκίνησε χθες στην Καλαμάτα, με την έναρξη σχετικού πενθήμερου σεμιναρίου. 

Η όλη διοργάνωση εντάσσεται στο πλαίσιο του «Erasmus+» / Δράση ΚΑ2 «Συνεργασία για καινοτομία και ανταλλαγή καλών πρακτικών στον τομέα της σχολικής εκπαίδευσης». Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, ως συντονιστής του έργου, διοργανώνει αυτό το επιμορφωτικό σεμινάριο στην Καλαμάτα και σε επιλεγμένα σημεία της Μεσσηνίας, στο οποίο συμμετέχουν τα μέλη των παιδαγωγικών ομάδων των φορέων - εταίρων του έργου. 

Από την Ελλάδα, εκτός από το ΚΠΕ Καλαμάτας, συμμετέχουν ακόμη η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, το Γυμνάσιο Θουρίας και το Επαγγελματικό Λύκειο Μεσσήνης. 

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες στο ξενοδοχείο «Pharae», ο υπεύθυνος του ΚΠΕ Γιώργος Παναγόπουλος μίλησε για το σεμινάριο και το πρόγραμμα, καλωσορίζοντας όλους τους συμμετέχοντες.

Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου Πάνος Πετρόπουλος δήλωσε πως η Περιφέρεια θα συνεχίσει να στηρίζει το ΚΠΕ σθεναρά - και εξέφρασε την ελπίδα του χρόνου να γίνουν και ακόμη περισσότερες δράσεις. 

Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Νίκος Κλάδης υπογράμμισε την εξωστρέφεια, το δυναμισμό και τη θέληση για προσφορά που επιδεικνύει το ΚΠΕ. 

Ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας Ηλίας Γυφτέας καλωσόρισε τους Ευρωπαίους συμμετέχοντες και είπε πως ο δήμος θα συνεχίσει να στηρίζει τα ευρωπαϊκά προγράμματα και το ΚΠΕ. 

Ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, υπεύθυνος ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη, υπενθύμισε ότι στόχος του ήταν πάντα ο αρχαιολογικός χώρος να γίνει προσιτός στα παιδιά, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου - και ταυτόχρονα να αποτελεί χώρο μάθησης. 

Η αρχαιολόγος Μαίρη Τσουλάκου είπε ότι μέσα από το πρόγραμμα θα παραχθεί μια «μουσειοσκευή» με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Στην προσπάθεια θα βοηθήσουν συμμετέχοντες από όλες τις ειδικότητες.

Η εκπαιδευτικός Μαρία Μπαλάσκα εξέφρασε τη μεγάλη της χαρά για τη συμμετοχή στις δράσεις. Η Μιρέγια Μοντανέ από τη Βαρκελώνη δήλωσε ενθουσιασμένη από την Καλαμάτα και τους αρχαιολογικούς της χώρους. Ο Αντρέα Μπενάσι από την Ιταλία αναφέρθηκε στη (δωρεάν) διαδικτυακή πλατφόρμα, η οποία θα χρησιμοποιηθεί στις εργασίες του σεμιναρίου. 

Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη η Ευγενία Λιοσάτου από τη Βενετία, ο Αντώνης Φειδάς από το ΕΠΑΛ Μεσσήνης και ο Πέρε Μπολούντα από την Ισπανία, περιγράφοντας ο καθένας το δικό του κομμάτι συμμετοχής.

Η Λουίζα Αναστοπούλου, μέντορας του προγράμματος, εξήγησε ότι έχει εργαστεί για πολλά χρόνια πάνω στα προγράμματα "Comenius" και πως μετά την γνωριμία της με τον κ. Θέμελη είχε την ιδέα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αργότερα ήρθε και η συνεργασία με το ΚΠΕ, μαζί με τους ανθρώπους του οποίου εργάζεται 6 μήνες τώρα. Ευχαρίστησε μάλιστα ιδιαίτερα την εκπαιδευτικό Ιωάννα Ραβάνη, για την πολύτιμη βοήθειά της. 

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Το πρόγραμμα του επιμορφωτικού σεμιναρίου για τις μέρες αυτές έχει ως εξής: 

- Σήμερα Σάββατο το πρωί, στο αμφιθέατρο του ΚΠΕ Καλαμάτας, θα παρουσιαστεί η παιδαγωγική θεωρία που θα στηρίξει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του έργου.

- Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες θα μεταβούν στο Εργαστήριο Πληροφορικής του ΕΠΑΛ. Μεσσήνης για πρακτική εξάσκηση. 

- Το απόγευμα θα γίνει οργανωμένη επίσκεψη στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας με το συντονισμό των μελών της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ. 

- Αύριο Κυριακή το πρωί, θα γίνει επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, όπου θα υποδεχτεί τους εταίρους ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης. Θα ακολουθήσει περιήγηση με μελέτη και έρευνα του αρχαιολογικού χώρου, την οποία έχουν οργανώσει και θα συντονίσουν τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ. 

- Το απόγευμα θα γίνει ανοιχτή συζήτηση με την τοπική κοινωνία και επιχειρηματίες της περιοχής. 

Γ.Σαρ. 


NEWSLETTER