Τρίτη, 08 Μαρτίου 2016 17:53

“Ο πολιτικός λόγος στην κλασική Αθήνα” στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ο Αθανάσιος Ευσταθίου αναπληρωτής καθηγητής «Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας» στο Τμήμα Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

θα μιλήσει αύριο Τετάρτη 9 Μαρτίου στην Καλαμάτα στις 7 μ.μ. για το θέμα «Ο πολιτικός λόγος στην κλασική Αθήνα», στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Η ομιλία θα γίνει στο πλαίσιο των ανοικτών σεμιναρίων που διοργανώνει το Εργαστήριο Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης του Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, 

σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας.

Ο Αθανάσιος Ευσταθίου γεννήθηκε στη Λάρισα, ενώ μετά τις εγκύκλιες σπουδές του εισήχθη και αποφοίτησε από το Τμήμα Φιλολογίας με ειδίκευση Κλασικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, έλαβε από το ίδιο Τμήμα Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Κλασική και Βυζαντινή Φιλολογία. Υπότροφος στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου παρακολούθησε τον Μεταπτυχιακό Κύκλο Σπουδών (Master of Arts) του King’s College και του University College, με ειδίκευση στην Υστερη Αρχαιότητα, στην Παπυρολογία, Παλαιογραφία. Ακολούθως, εκπόνησε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Royal Holloway College) διδακτορική διατριβή στην Κλασική Ρητορεία. Από το 2002 υπηρετεί ως μέλος ΔΕΠ, σήμερα αναπληρωτής καθηγητής και αναπληρωτής πρόεδρος, στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Είναι ιδρυματικός υπεύθυνος του Προγράμματος Πρακτικής Ασκησης για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ενώ πρόσφατα εξελέγη διευθυντής του Εργαστηρίου Μελέτης του Αρχαίου Κόσμου. Διετέλεσε επισκέπτης ερευνητής στα πανεπιστήμια του Λονδίνου, της Οξφόρδης και του Ινστιτούτου Κλασικών Σπουδών της Μεγάλης Βρετανίας. 

Το έργο του περιλαμβάνει μελέτες για τη λόγια Βυζαντινή γλώσσα και τη Βυζαντινή ρητορεία, για τον Διόδωρο Σικελιώτη, τον Ομηρο, την αττική γλώσσα, την κλασική ρητορεία και ρητορική, παπυρολογία, παλαιογραφία και κριτική κειμένου, το αττικό δίκαιο, τους θεσμούς της κλασικής περιόδου και την Αθηναϊκή δημοκρατία.   

Η επόμενη ομιλία θα γίνει την Τετάρτη 16 Μαρτίου από το Χρήστο Γιανναρά καθηγητή Φιλοσοφίας και Πολιτιστικής Διπλωματίας και συγγραφέα με θέμα «Ο πολιτικός λόγος ασυμβίβαστος με την καταναλωτική λογική».

Οσοι δώσουν το παρών θα πάρουν βεβαίωση συμμετοχής. Συντονίζουν η Ελένη Βολονάκη επίκουρη καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και ο Δημήτρης Βεργόπουλος αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Θεμάτων Δήμου Καλαμάτας.