Τρίτη, 05 Απριλίου 2016 19:11

6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

Το 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας οργανώνουν οι σχολικοί σύμβουλοι Πληροφορικής των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου (Π.Ε. Λακωνίας, Μεσσηνίας) κ.α., παράλληλα σε 17 πόλεις (Αγιος Νικόλαος, Αγρίνιο, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Λάρισα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Πύργος Ηλείας, Ρόδος, Τρίκαλα, Φλώρινα, Χανιά και Χίος).

Αυτό θα γίνει την Πέμπτη 7, την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Απριλίου. Η κοινή μέρα όλων των πόλεων θα είναι η Παρασκευή 8 Απριλίου, όταν στις 11 π.μ. θα συναντηθούν όλες οι πόλεις και το υπουργείο Παιδείας με τηλεδιάσκεψη. Στην Καλαμάτα το φεστιβάλ θα διεξαχθεί 7 και 8 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, 9 - 1.30 μ.μ. και θα συμμετέχουν 535 μαθητές από 26 σχολεία όλων των βαθμίδων, της Μεσσηνίας και της Λακωνίας. 

Μέσα από το φεστιβάλ θα υπάρχει η ευκαιρία να φανεί μια άλλη, δημιουργική πλευρά των μαθητών του σχολείου: να μάθουν να χρησιμοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες ως μέσο δημιουργίας και έκφρασης. Μια πλευρά που αναφύεται, σε κάθε περίπτωση όταν συνδυάζεται με εκπαιδευτικούς που διαθέτουν μεράκι, όραμα, και έμπνευση. Θα δει κανείς τους μαθητές να φτιάχνουν δικά τους παραμύθια, ηλεκτρονικά παιχνίδια, βίντεο που ευαισθητοποιούν για σύγχρονα ζητήματα, κινούμενα σχέδια, προγραμματιζόμενα πολυμέσα, ιστοσελίδες, εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα ή εφαρμογές ρομποτικής κ.ά. και, το κυριότερο, να εξηγούν σε άλλα παιδιά και μεγαλύτερους πώς τα έφτιαξαν! 

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ στον ίδιο χώρο θα γίνουν εργαστήρια για  μαθητές από άλλα σχολεία με θέματα: α) stop motion animation – animagraph και β) εκπαιδευτικής ρομποτικής. Το πρώτο εργαστήριο συντονίζει η εκπαιδευτικός Αναστασία Λαμπροπούλου. Το δεύτερο εργαστήριο θα συντονίζουν μαθητές από το 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, το Λύκειο Μελιγαλά και το Λύκειο Μεσσήνης. 

Εκτός από τις παρουσιάσεις στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου, στο φουαγιέ θα υπάρχουν τραπέζια με υπολογιστές, όπου κάθε σχολείο καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα δείχνει και θα εξηγεί τη δουλειά του στους επισκέπτες.

Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, γίνεται με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ενωσης Καθηγητών Πληροφορικής (Π.Ε.Κα.Π), της Ενωσης Πληροφορικών Ελλάδος (Ε.Π.Ε), της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Ε.Π.Υ) και της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (Ε.Τ.Π.Ε) και τοπικών φορέων. Στη Μεσσηνία συνεργαζόμενοι φορείς είναι ο Δήμος Καλαμάτας, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Μεσσηνίας και η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου.