Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016 17:17

Μαθητικοί αγώνες ρητορική και ελληνικής λογοτεχνίας 

Μαθητικοί αγώνες ρητορική και ελληνικής λογοτεχνίας 

 

Τους πρώτους "Μαθητικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης Αρχαίας και Ελληνικής Λογοτεχνίας Περιφέρειας Πελοποννήσου" διοργανώνει αύριο και το Σάββατο στην Καλαμάτα, το Εργαστήριο Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης, του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Οι αγώνες ρητορικής τέχνης ξεκινούν στις 4 το απόγευμα με τις εγγραφές των συνολικά 180 συμμετεχόντων μαθητών και καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πανεπιστημιακών, και θα διαρκέσουν μέχρι τις 9 με 10 το βράδυ. Γίνονται στο αμφιθέατρο «Ν. Πολίτης» της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου - ενώ την δεύτερη μέρα Σάββατο, ξεκινούν στις 9 το πρωί και μετά από ένα μεσημεριανό διάλειμμα θα συνεχιστούν μέχρι το απόγευμα· οπότε και θα γίνει η τελετή λήξης και οι βραβεύσεις. Στην τελετή λήξης θα παραστεί και η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γεωργία Ξανθάκη - Καραμάνου. 

Πιο αναλυτικά, όπως ανέφερε χθες σε σχετική συνέντευξη Τύπου η υπεύθυνη συντονίστρια των Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Τέχνης Ελένη Βολανάκη, επίκουρη καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, οι αγώνες γίνονται φέτος για πρώτη φορά, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου Π.Ε. Μεσσηνίας, τον Δήμο Καλαμάτας, την Καλαμάτα:21, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τους Σχολικούς Συμβούλους Φιλολόγων Μεσσηνίας, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μεσσηνίας και την Ελληνική Ενωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση. Η ίδια είπε πως θεωρεί το διαγωνισμό ως ένα μεγάλο έργο για την Παιδεία και την εκπαίδευση, καθώς δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να προσεγγίσουν διαφορετικά τα κείμενα της αρχαιοελληνικής και νεοελληνικής γραμματείας. Τόνισε δε πως φέρνει σε επαφή τους μαθητές σε επικοινωνία και διάλογο με την αρχαία να νεοελληνική λογοτεχνία, πέρα από τον τετριμμένο τρόπο που προσεγγίζεται στο σχολείο.

Η Δήμητρα Σταθοπούλου, σχολική σύμβουλος Φιλολόγων Μεσσηνίας σημείωσε ότι ήτανε υποχρέωσή τους να συμμετάσχουν και χαρακτήρισε σημαντικό το ότι η δουλειά που γίνεται είναι συμμετοχική - κι επειδή όπως είπε είναι σε επαφή με τα σχολεία της Καλαμάτας σημείωσε ότι από μόνοι τους οι μαθητές εκδηλώνουν την ανάγκη για συμμετοχή τους σε έναν τέτοιο διαγωνισμό. Κλείνοντας εξέφρασε την ελπίδα οι μαθητικοί αγώνες ρητορικής να γίνουν θεσμός.

Ο Βασίλης Μπαζάνης, γεν. γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας σημείωσε ότι ανταποκρίθηκαν με θέρμη στην πρόσκληση γιατί πιστεύουν ότι οι αγώνες θα είναι κέρδος και για τους φιλόλογους και για τους μαθητές. Σημείωσε δε ότι συμμετοχή δήλωσαν 130 μαθητές από 4 νομούς και 50 φιλόλογοι και καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πανεπιστημιακοί - οι οποίοι θα ασκηθούν και θα ασχοληθούν με την αρχαία και νεοελληνική λογοτεχνία.

Ν.Κ.

 

Επιστημονική - Οργανωτική Επιτροπή Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Τέχνης

Ανδρέας Μαρκαντωνάτος, αναπληρωτής καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, πρόεδρος Τμήματος Φιλολογίας, διευθυντής Εργαστηρίου Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Γιώργος Ανδρειωμένος, καθηγητής Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Γεωργία Ξανθάκη - Καραμάνου, ομότιμη καθηγήτρια Τμήματος Φιλολογίας, Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Βασίλης Κωνσταντινόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Θανάσης Ευσταθίου, αναπληρωτής καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας,  Τμήμα Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Δήμητρα Σταθοπούλου, σχολική σύμβουλος Φιλολόγων Νομού Μεσσηνίας. Βασιλική Σακκά, σχολική σύμβουλος Φιλολόγων Νομού Μεσσηνίας. Γιάννης Σόλαρης, φιλόλογος, υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Μεσσηνίας. Βασίλης Μπαζάνης, φιλόλογος, γενικός γραμματέας του Σ.Φ.Μ., Βάλια Λουτριανάκη, φιλόλογος (Αρσάκειο Ψυχικού), πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, DEA. Δρ Φωτεινή Εγγλέζου, φιλόλογος – διευθύντρια 2ου Δημοτικού Αλίμου, γενική γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, δρ Διδακτικής της Γλώσσας. Μανώλης Πολυχρονίδης, εκπαιδευτής Ρητορικής – πολιτικός επιστήμονας, ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ενωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, συντονιστής ρητορικών ομίλων και προπονητής ρητορικών αγωνισμάτων σε Δημόσια Δημοτικά Σχολεία και σε Δημόσια και Ιδιωτικά Γυμνάσια Σχολεία. Ρούλα Μουντάνου, συνδιοργανώτρια Αγώνων Ρητορικής – διευθύντρια Εκπαιδευτηρίων «Πολύτροπη Αρμονία». Εφη Λαλιώτου, φιλόλογος, Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο, μέλος της Ελληνικής Ενωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση. 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή: 4 μ.μ. Εγγραφές.

5 μ.μ. Τελετή έναρξης, οδηγίες σε διαγωνιζόμενους και κριτές.

6 μ.μ. - 7.30 μ.μ. Α' προκριματικός γύρος διττών λόγων (Γυμνάσιο - Λύκειο). 

7.45 μ.μ. - 8.45 μ.μ. Προκριματικός γύρος ατομικών αγωνισμάτων (Γυμνάσιο - Λύκειο). 

Σάββατο: 9 π.μ. Εγγραφές, οδηγίες σε διαγωνιζόμενους και κριτές.

9.30 π.μ. - 11 π.μ. Α' ημιτελικός γύρος διττών λόγων (Γυμνάσιο - Λύκειο).

11.15 π.μ. - 12.30 μ.μ. Ημιτελικός γύρος ατομικών αγωνισμάτων (Γυμνάσιο - Λύκειο). 

12.30 μ.μ. - 2 μ.μ. Β' ημιτελικός γύρος διττών λόγων (Λύκειο). 

2 μ.μ. - 3 μ.μ. Γεύμα. 

3.30 μ.μ. - 4.30 μ.μ. Τελικοί διττών λόγων Νέων Ελληνικών (Γυμνάσιο - Λύκειο).

4.30 μ.μ. - 5.30 μ.μ. Τελικοί διττών λόγων Αρχαίων Ελληνικών (Λύκειο).

5 μ.μ. - 7 μ.μ. Τελικοί ατομικών αγωνισμάτων (Γυμνάσιο - Λύκειο). 

7 μ.μ. - 8 μ.μ. Τελετή λήξης - Βραβεύσεις.