Τρίτη, 25 Απριλίου 2017 20:18

“Υπόγεια λίμνη στην περιοχή ΧΥΤΕΑ” σύμφωνα με κατοίκους της Μεγαλόπολης

“Υπόγεια λίμνη στην περιοχή ΧΥΤΕΑ” σύμφωνα με κατοίκους της Μεγαλόπολης

 

Μια τεράστια υπόγεια λίμνη φέρεται να έχει εντοπιστεί στην περιοχή που χωροθετείται ο ΧΥΤΕΑ της Μεγαλόπολης, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έγιναν στην πρώτη ανοιχτή συνάντηση, την οποία διοργάνωσε στις αρχές του μήνα η Επιτροπή Κατοίκων Μεγαλόπολης.

Στη συνάντηση, που έγινε στο πλαίσιο των αντιδράσεων εναντίον της ενδεχόμενης δημιουργίας Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων στην περιοχή, η Φωτεινή Σπυρακοπούλου «μοριακή βιολόγος και γενετιστής, με σεμινάρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως ειδικός αντιρύπανσης και ανακύκλωσης αποβλήτων», έκανε λόγο για την «ύπαρξη στην περιοχή μιας υπόγειας λίμνης που πλησιάζει σε όγκο τα 300 εκ. κυβικά μέτρα νερού και η ανανέωσή της ανέρχεται στα 80-90 εκ. κυβικά μέτρα ετησίως».

Από την πλευρά του, συνεχίζει η ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ Παναγιώτης Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε στις πιθανότητες ρύπανσης του υπόγειου υδροφόρου, ενώ ο μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας, μιλώντας στη συνέχεια, δεσμεύτηκε «ότι η Εκκλησία θα σταθεί κοντά στον αγώνα αυτόν, θα ξεσηκώσει το λαό της, θα κατέβουν και οι καλόγριες ακόμα στο πεζοδρόμιο».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση, επισημαίνει ότι οι κάτοικοι της Μεγαλόπολης απαιτούν «α) την εκπόνηση υδρογεωλογικών μελετών στις περιοχές των εξαντλημένων λιγνιτικών πεδίων, επίσημη κρατική αναγνώριση της υπόγειας λίμνης του λεκανοπεδίου, υδρολογική μελέτη της νεοσυσταθείσας λίμνης, καθώς και ανάλυση κινδύνου μόλυνσης του τοπικού υδροφόρου ορίζοντα, με συσχέτιση τόσο με την περιοχή όσο και με τους όμορους νομούς, όπως επίσης και β) την  άμεση αποκατάσταση των εδαφών στα εξαντλημένα ορυχεία της ΔΕΗ».