Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017 14:28

Tα πρώτα χελωνάκια στον Κυπαρισσιακό 

Γράφτηκε από την
Tα πρώτα χελωνάκια στον Κυπαρισσιακό 

Tα πρώτα χελωνάκια της Πελοποννήσου ξεκίνησαν ήδη το ταξίδι τους από τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπως διαπίστωσαν εθελοντές του Σωματείου “Αρχέλων”, οι οποίοι τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου 22 Ιουλίου εντόπισαν τα ίχνη των πρώτων νεοσσών που βγήκαν από τις φωλιές τους και κατευθύνθηκαν προς την θάλασσα. 

Οπως ενημερώνει στη σχετική ανακοίνωσή του το σωματείο, οι πρώτες φωλιές που εκκολάφθηκαν φέτος βρίσκονται στις θέσεις Ελαία και Βουνάκι στον νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο και “κάθε χρόνο, η μέρα αυτή, που οι πρώτοι νεοσσοί εξέρχονται από τις φωλιές, όπου προστατεύτηκαν δύο περίπου μήνες πριν, είναι μία μέρα χαράς και συγκίνησης καθώς ο κόπος δεκάδων ανθρώπων ανταμείβεται με το θαύμα της ζωής”.

Στην ίδια ανακοίνωσή του, ο “Αρχέλων” υπενθυμίζει ότι “οι θαλάσσιες χελώνες είναι φωτοτακτικά ζώα, δηλαδή κινούνται προς το πιο φωτεινό σημείο που κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι η θάλασσα, λόγω της αντανάκλασης του φεγγαριού και των αστεριών στην επιφάνειά της. Για τον λόγο αυτό, η φωτορρύπανση στις παραλίες ωοτοκίας είναι μία μεγάλη απειλή για το είδος και εάν θέλουμε να το προστατέψουμε οφείλουμε να την εξαλείψουμε. Σε όλη την Ελλάδα, αλλά και συγκεκριμένα στη Μεσσηνία, υπάρχουν πολλά παραδείγματα συνεργασίας δημοτικών αρχών, επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην παράκτια ζώνη και του Συλλόγου "Αρχέλων", με σκοπό τη μείωση της φωτορρύπανσης στις παραλίες ωοτοκίας”.


NEWSLETTER