Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018 09:23

Ούτε σε 2 χρόνια η εκδίκαση: Λιμνάζουν 14.500 ενστάσεις για δασικά στη Μεσσηνία (βίντεο)

Ούτε σε 2 χρόνια η εκδίκαση: Λιμνάζουν 14.500 ενστάσεις για δασικά στη Μεσσηνία (βίντεο)

 

Δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η εκδίκαση των 14.500 ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες, που έχουν υποβληθεί στη Μεσσηνία.

Μαζί μ’ αυτές οι 4 επιτροπές, από τις οποίες η μία θα συνεδριάζει στην Κυπαρισσία, θα εξετάσουν και τα 3.000 πρόδηλα σφάλματα, για τα οποία έχει γίνει προεργασία. Ο χρόνος εκδίκασης όλων αυτών των ενστάσεων δεν μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων, αλλά υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Αυτά σημείωσε στην “Ε” ο διευθυντής Δασών Μεσσηνίας Γιώργος Σωτηρόπουλος, εκφράζοντας επιφυλάξεις και προβληματισμό για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων - μελών των επιτροπών, που προέρχονται από γειτονικούς νομούς. “Η μετακίνηση είναι πρόβλημα. Υπάρχει ζήτημα κίνησης - συντήρησης και προμήθειας καυσίμων για τα οχήματα, με τα οποία θα μετακινούνται”, παρατήρησε ο διευθυντής.

Οσον αφορά τον αριθμό των ενστάσεων που θα μπορεί να εξετάζει μία επιτροπή την ημέρα, ανέφερε ότι σε παρόμοια διαδικασία στο παρελθόν επιτροπή εξέταζε μέχρι 10 ενστάσεις την ημέρα. Ο κ. Σωτηρόπουλος μας ενημέρωσε ότι κάνουν μια ομαδοποίηση - κατηγοριοποίηση των ενστάσεων, για να διευκολύνουν το έργο των επιτροπών.

Επεσήμανε ότι υπάρχει μια προθεσμία 3 μηνών που έχει δοθεί, η οποία είναι αδύνατο να επιτευχθεί, με τόσες χιλιάδες αιτήσεις και με την παρουσία του ενισταμένου στην κάθε εκδίκαση της ένστασης.

Ο διευθυντής παραδέχθηκε ότι οι επιτροπές δεν μπορούν να συνεδριάζουν κάθε ημέρα, καθώς 4 άτομα προέρχονται από τη Λακωνία, ενώ ανέφερε πως όπου η επιτροπή θεωρεί αναγκαίο, θα κάνει αυτοψία. Ακόμα, επιβεβαίωσε ότι το 94% των δασικών χαρτών του νομού είναι προς κύρωση με ΦΕΚ.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι επιτροπές είναι 4μελείς και απαρτίζονται από δασολόγο, δασοπόνο, δικηγόρο και δασικό υπάλληλο. Η 1η επιτροπή θα εξετάζει ενστάσεις που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Δασονομείου Μεσσήνης. Η 2η ενστάσεις αρμοδιότητας των Δασονομείων Αλαγονίας, Μελιγαλά και του Δασαρχείου Καλαμάτας. Η 3η ενστάσεις αρμοδιότητας του Δασονομείου Καλαμάτας και η 4η ενστάσεις αρμοδιότητας του Δασονομείου Πύλου και του Δασαρχείου Κυπαρισσίας.

Μέλη των επιτροπών είναι δασολόγοι και δασοπόνοι από Λακωνία και Αρκαδία, για να μην έχουν σχέση με τη Μεσσηνία και να μην μπορούν να επηρεαστούν από τους ιδιοκτήτες που έχουν κάνει ενστάσεις, σύμφωνα με την εκτίμηση των αρμοδίων του υπουργείου.

Γ.Σ.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=jyhfAAYm_7A}