Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018 08:28

Μεσσηνία: Ανθρώπινα ή ζωικά απόβλητα βρέθηκαν στη γράνα Μουτελάκη

 

Επιβάρυνση από ανθρώπινα ή ζωικά απόβλητα, στα 2 από τα 5 σημεία απ' όπου ελήφθησαν δείγματα στην αποστραγγιστική γράνα Μουτελάκη, έδειξαν τα αποτελέσματα των δειγμάτων από τα αρμόδια εργαστήρια, τα οποία στάλθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.

Η υπόθεση αφορά τη ρύπανση στου Μουτελάκη από τις 15 έως τις 17 Ιανουαρίου. Με βάση τα αποτελέσματα πάντως, δεν μπορεί να επισημανθεί με σιγουριά ποια είναι η αιτία της ρύπανσης - αν δηλαδή ευθύνονται: α) Η λυματολάσπη και ο βιολογικός καθαρισμός. β) Τυχόν λύματα από απόρριψη βυτιοφόρων. γ) Απόβλητα από κτηνοτροφικές μονάδες.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τότε η εφαρμογή διαδικασιών που είχαν αποφασιστεί σε σύσκεψη, υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάχη Ελ. Αλειφέρη. Αυτές είναι: Η καταγραφή στάβλων και κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής, βιοτεχνικών - βιομηχανικών μονάδων, χώρων εναπόθεσης σκουπιδιών και λυματολάσπης (βιολογικός καθαρισμός), καθώς και υπολείμματα φυτοφαρμάκων από τα κτήματα που καλλιεργούνται.

Στην ίδια σύσκεψη είχαν αποφασιστεί, ακόμα: Καθαρισμοί, από το ΓΟΕΒ Παμίσου, σε κανάλια και κυρίως στις αποστραγγιστικές γράνες, για να γίνουν προσβάσιμοι οι χώροι αυτοί και να μπορούν να ελεγχθούν χωρίς πρόβλημα. Ελεγχοι από την Επιτροπή Σταβλισμού, για το αν οι κτηνοτροφικές μονάδες διαθέτουν σωστά τα απόβλητά τους.

Την περασμένη εβδομάδα και τις προηγούμενες ημέρες, νέες εικόνες ρύπανσης και φαινόμενα δυσοσμίας εκδηλώθηκαν στη γράνα Μουτελάκη προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες από κατοίκους και επαγγελματίες. Μάλιστα, κάποιοι έκαναν λόγο και για ανθρώπινες ακαθαρσίες στη γράνα.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας την περασμένη Πέμπτη, όπου σύμβουλοι των μειοψηφιών έκαναν ερωτήσεις και παρεμβάσεις για το συγκεκριμένο θέμα, ο δήμαρχος Π. Νίκας ανέφερε ότι η ΔΕΥΑΚ στέλνει ενημέρωση στις αστυνομικές αρχές για το επιβαρυμένο φορτίο λυμάτων από βυτιοφόρα που δεν γίνονται δεκτά στο βιολογικό καθαρισμό. Ο δήμαρχος επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση, που δεν έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ τη διαχείριση της παλιάς λυματολάσπης του βιολογικού, παρότι υπάρχει ώριμη μελέτη από την εποχή που ήταν αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ο Γ. Τσιρώνης.

Οσον αφορά την ενημέρωση στις αστυνομικές αρχές, η Π.Ε. Μεσσηνίας έχει επισημάνει εγγράφως στη ΔΕΥΑΚ και το Δήμο Καλαμάτας πως για το επιβαρυμένο και ακατάλληλο για τον βιολογικό καθαρισμό φορτίο από βυτιοφόρα, θα πρέπει να ενημερώνονται η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών (δίνει την άδεια κυκλοφορίας) και το Τμήμα Περιβάλλοντος (για την πηγή, από πού προέρχονται τα επιβαρυμένα λύματα). Χαρακτηριστικά έχει επισημάνει:

«Οι άδειες κυκλοφορίας ΦΔΧ βυτιοφόρων αυτοκινήτων εκκενώσεως βόθρων εκδίδονται από την αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών κι Επικοινωνιών. Ο έλεγχος πεδίου σε ΦΔΧ γίνεται από τα αρμόδια μικτά κλιμάκια ελέγχου οχημάτων, τα οποία συστήνονται βάσει του Ν. 3446/2006 (ΦΕΚ 49/Α/10.3.2006) όπως ισχύει. Τυχόν διαπίστωση διενέργειας μεταφορών αντίθετα με τις ισχύουσες διατάξεις για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος, εξετάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της περίπτ. Ε της παράγρ. 1 του κεφ. Δ της υπ’ αριθμ. Β3/30129/2476/16-5-2005 Υ.Α.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, διευκρινίζοντας στην υπηρεσία (Τμήμα Περιβάλλοντος) μόνο ως προς το σκέλος που αφορά τυχόν αρμοδιότητές της, εφόσον διαθέτετε στοιχεία σχετικά με την τυχόν προέλευση (αστικά ή βιομηχανικά) των μη αποδεκτών προς επεξεργασία επιβαρυμένων λυμάτων, προκειμένου να δυνάμεθα να εξετάσουμε συμμόρφωση περιβαλλοντικά αδειοδοτούμενων δραστηριοτήτων σχετικά με τους όρους διάθεσης των υγρών τους αποβλήτων».

Γ.Σ.