Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019 10:13

1.800 αιτήσεις για διορθώσεις στο Κτηματολόγιο Καλαμάτας μετά από 15 χρόνια λειτουργίας

Γράφτηκε από την

 

Περίπου 1.800 αιτήσεις, οι οποίες επιφέρουν χωρική μεταβολή -δηλαδή γεωμετρικές διορθώσεις των ορίων στα κτηματολογικά διαγράμματα- έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα για το Κτηματολόγιο το οποίο λειτουργεί από το 2004 στην πόλη της Καλαμάτας.

Από τις αιτήσεις αυτές, τα δύο τρίτα αφορούν σε εγγραπτέες δικαιοπραξίες (συμβόλαια, δικαστικές αποφάσεις, κ.λπ.) και το ένα τρίτο σε διορθώσεις ορίων γεωτεμαχίων.

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

 

Τα προαναφερόμενα στοιχεία έδωσε στην "Ε" η Ελεονώρα Δημαλέξη, γενική γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών (ΠΣΔΑΤΜ) και προϊσταμένη του Τμήματος Συντονισμού Περιφερειακών Τεχνικών Υπηρεσιών (χωρικών μεταβολών) του ΝΠΔΔ Ελληνικό Κτηματολόγιο. Η κ. Δημαλέξη συμμετείχε στην 11η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη των Διπλωματούχων Τοπογράφων Μηχανικών, που έγινε νωρίτερα αυτό το μήνα στην Καλαμάτα. Για τη συνδιάσκεψη κρίθηκε ότι το μέρος της ενημερωτικής εκδήλωσης θα πρέπει να έχει θέμα "Κτηματολόγιο: η επόμενη μέρα". Δηλαδή, το Κτηματολόγιο κατά λειτουργία ή αλλιώς τι γίνεται στο Κτηματολόγιο της πόλης της Καλαμάτας, που ξέρουμε ότι είναι σε λειτουργία από το 2004.

 

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η 11η Συνδιάσκεψη του ΠΣΔΑΤΜ πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα μετά από σχετική πρόσκληση του τοπικού Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Καλαμάτας, η οποία -εξηγεί η γεν. γραμματέας του συλλόγου- έγινε αποδεκτή λόγω και του επαγγελματικού ενδιαφέροντος που υπήρχε. Η ίδια επισημαίνει ότι "η σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου αποτέλεσε για δεκαετίες όραμα για την υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα της χώρας". Παράλληλα παρατηρεί ότι "μετά από περίπου 23 χρόνια προσπάθειας για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της χώρας, θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να προβληματιστούμε και να αποφασίσουμε για την επόμενη μέρα του Κτηματολογίου". Διαπιστώνει ακόμη πως "είναι επιτακτική ανάγκη να απαντηθεί με ειλικρίνεια από όλους μας το ερώτημα αν είναι ωφέλιμο όπως εξελίσσεται το Κτηματολόγιο για τους πολίτες και την πολιτεία", αλλά και αν "με τις υπάρχουσες διαδικασίες αποτελεί αυτό μοχλό ανάπτυξης ή εγκλωβίζεται μέσα από γραφειοκρατικές διαδικασίες και εξελίσσεται σε μέγκενη για όσους εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο μαζί του".

 

ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Οσον αφορά στο Κτηματολόγιο της Καλαμάτας η κ. Δημαλέξη υπενθυμίζει ότι στην πόλη έχει ξεκινήσει η λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου από το 2004. Και "μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 1.800 αιτήσεις που επιφέρουν χωρική μεταβολή στα κτηματολογικά διαγράμματα". Από αυτές, "τα δύο τρίτα αφορούν σε εγγραπτέες δικαιοπραξίες (συμβόλαια, δικαστικές αποφάσεις, κ.λπ.) και το ένα τρίτο σε διορθώσεις ορίων γεωτεμαχίων". Συνεπώς, διευκρινίζει, θα μπορούσαμε κάπως απλοϊκά να πούμε ότι "κάθε χρόνο για τα τελευταία 15 χρόνια υποβλήθηκαν 80 αιτήσεις που αφορούσαν σε μεταβολές μέσω νέων συμβολαιογραφικών πράξεων ή δικαστικών αποφάσεων και 40 αιτήσεις που αφορούσαν σε διορθώσεις ορίων γεωτεμαχίων λόγω αστοχιών". Επισημαίνει ακόμα ότι, όσον αφορά στη λήξη των προθεσμιών, "μετά την εφαρμογή του άρθρου 102 του ν. 4623/19 οι προθεσμίες για την Καλαμάτα παρατάθηκαν έως την 31η Δεκεμβρίου του 2020". Η προθεσμία αυτή, σημειώνεται ότι "δεν αφορά σε γεωμετρικές διορθώσεις των ορίων των γεωτεμαχίων διότι γι’ αυτές συνεχίζει να υπάρχει σχετική δυνατότητα και μετά την 31 Δεκεμβρίου 2020".

 

ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ "ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ"

Θυμίζουμε πάντως ότι μέχρι τον περασμένο Μάιο, οπότε εξαντλήθηκε το όριο της 15ετίας, υπήρχαν φόβοι ότι πολλοί ιδιοκτήτες θα έχαναν τα ακίνητά τους επειδή δεν τα δήλωσαν στο Κτηματολόγιο ή επειδή από λάθος είχαν καταχωρισθεί ως "αγνώστου ιδιοκτήτη". Η κτηματογράφηση στην Καλαμάτα ήταν από τις πρώτες άλλωστε στην Ελλάδα και φαίνεται σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους της πόλης να έγιναν λάθη στις εγγραφές. Η νέα παράταση λοιπόν δόθηκε ώστε να προχωρήσουν οι αιτήσεις διόρθωσης από το Κτηματολογικό Γραφείο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι ίδιοι άνθρωποι αναφέρουν μιλώντας στην "Ε" ότι μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν φρόντισαν να δηλώσουν σωστά τα ακίνητά τους και έκαναν τη δήλωση χωρίς τοπογραφικό, ενώ μεγάλο μέρος της κτηματογράφησης στο κομμάτι εκείνο της πόλης όπου δεν υπήρχε σχέδιο πόλης έγινε με αεροφωτογραφίες, με αποτέλεσμα να καταχωρισθεί λάθος η τοποθέτηση των ακινήτων. 

 

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ

Συνεπώς, κάθε πολίτης που δεν έτυχε να ελέγξει με κάποιο τρόπο στο διάστημα το οποίο λειτουργεί το Κτηματολογικό Γραφείο Καλαμάτας (δηλαδή από το 2004 και μετά) την ιδιοκτησία του, θα μπορούσε θεωρητικά να έχει πρόβλημα. Σημειώνεται επίσης ότι μετά και τη λήξη της παράτασης στα τέλη του 2020, οριστικοποιούνται οι κτηματολογικές εγγραφές και ό,τι έχει καταχωρισθεί, παράγει πλέον τεκμήριο κυριότητας. Ετσι, θα επιτρέπεται να γίνονται μόνο απλές διορθώσεις, όπως για παράδειγμα σε επιφάνειες. Οσα ακίνητα, όμως, έχουν εγγραφεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη ή στο όνομα κάποιου άλλου, είτε θα περάσουν στο ελληνικό Δημόσιο, είτε στο όνομα αυτού που εξ αρχής καταχωρίσθηκαν.