Κυριακή, 08 Δεκεμβρίου 2019 09:49

Πύργος Τριφυλίας: Περιθάλπει έως και 600 άγρια ζώα κάθε χρόνο το ΚΕΠΠΑΖ

Γράφτηκε από την
Πύργος Τριφυλίας: Περιθάλπει έως και 600 άγρια ζώα κάθε χρόνο το ΚΕΠΠΑΖ

Ενα ζευγάρι ανάπηρα περιστέρια, μια χτυπημένη γερακίνα μέχρι να αναρρώσει και να αφεθεί ελεύθερη, ή ένας μπούφος, ένας μικρός ασβός, ένα μοσχαράκι ή και ένα πεινασμένο κοτσύφι, κάθε πλάσμα σε αυτόν τον κόσμο που θα χρειαστεί βοήθεια μπορεί να φιλοξενηθεί στο ΚΕΠΠΑΖ.

Το Κέντρο Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής είναι σωματείο για την προστασία, μελέτη, περίθαλψη και επανένταξη της άγριας ζωής και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Ο φορέας λειτουργούσε από τις αρχές του 2012 και έως τα τέλη του 2014 ως σταθμός Πρώτων Βοηθειών του ΕΚΠΑΖ στη Μεσσηνία. Ομως θέλοντας να πετύχει την ευελιξία και την αμεσότητα που απαιτούνται σε κάποιες περιπτώσεις, αυτονομήθηκε με βασικό πυρήνα του τους εθελοντές Γιώργο Γεωργακόπουλο και Ματίνα Πάλλη, αλλά και μέλη από τη Μεσσηνία, τους όμορους νομούς και την υπόλοιπη Ελλάδα.

 

Ο Γιώργος Γεωργακόπουλος με ένα φλαμίνγκο και η Ματίνα Πάλλη με μια δεκαοχτούρα

 

600 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ

Το ΚΕΠΠΑΖ συνεχίζει τις δράσεις του σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ στην Αθήνα αλλά και με όποιον άλλο σχετικό φορέα απαιτηθεί. Ο Γιώργος Γεωργακόπουλος και η Ματίνα Πάλλη φροντίζουν καθημερινά όλα τα ζώα να είναι σωστά ταϊσμένα και προφυλαγμένα, αφού στο Κέντρο φιλοξενούνται και μόνιμα ανάπηρα ή εγκαταλελειμμένα πουλιά και ζώα. Και μπορεί να αποτελούν μία μικρή μονάδα περίθαλψης μεν, με μεγάλα όμως επιτεύγματα, καθώς κάθε χρόνο αναλαμβάνουν έως και 600 περιστατικά άγριων ζώων από όλη την Πελοπόννησο, αν και σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις έχουν επιληφθεί και περιστατικών από την Αττική, τη Βοιωτία και την Κρήτη. Τα περιστατικά αυτά αφορούν κατά κύριο λόγο πουλιά, αλλά και θηλαστικά και ερπετά, κυρίως χελώνες ξηράς.

 

 

 

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Η μέχρι τώρα εμπειρία τους επιτρέπει τη δραστηριοποίησή τους τόσο στην περίθαλψη, αποκατάσταση και επανένταξη των ειδών άγριας πανίδας που περιθάλπουν, όσο και στη στοχευμένη παρέμβαση με μία σειρά προτάσεων και δράσεων που έχουν ως σκοπό την προστασία, διατήρηση και προβολή των φυσικών οικοσυστημάτων, σε συνεργασία με επιστήμονες όπως κτηνιάτρους, περιβαλλοντολόγους, ερπετολόγους, ορνιθολόγους, βιολόγους κ.ά. Επιπλέον στόχος τους είναι μέσα από τις δράσεις τους να αναδείξουν τα στοιχεία εκείνα που αποδεικνύουν ότι μπορεί να υπάρχει ομαλή συνύπαρξη μεταξύ των κατοίκων των γύρω περιοχών και της βιοποικιλότητας των φυσικών οικοτόπων και μάλιστα εν δυνάμει να προκύπτει μεγάλο όφελος, τόσο οικονομικό όσο και οικολογικό, από τη διατήρηση της ακέραιης και καλής κατάστασης των φυσικών αυτών οικοσυστημάτων.

 

 

ΠΟΥ ΕΔΡΕΥΕΙ

Το ΚΕΠΠΑΖ εδρεύει σε απομονωμένη περιοχή και είναι περιτριγυρισμένο από βιολογικές καλλιέργειες. Βρίσκεται 1 χιλιόμετρο έξω από τον Πύργο Τριφυλίας, κοντά στο καταφύγιο Αγριας Ζωής - ΚΑΖ Κ483 Ευρετής - Δενδρούλη - Αγ. Νικολάου (Μουζακίου). “Αποτελεί προσωπικό στοίχημα για εμάς να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την αυτονομία μας και την ικανότητα παραμονής του Κέντρου μας στο συγκεκριμένο χώρο καθώς αποτελεί το πλέον ιδανικό οικοσύστημα για τα άγρια είδη που περιθάλπουμε, καθώς έχουν την δυνατότητα να έχουν καθημερινή επαφή με ελεύθερα άτομα του είδους τους και να παρατηρούν την συμπεριφορά τους, πράγμα πολύ σημαντικό κατά τη διαδικασία της αποκατάστασης και της σταδιακής επανένταξης”, εξηγούν οι εθελοντές.

Βρίσκεται όμως και σε απόσταση μισής ώρας από τον σπουδαιότερο οικότοπο της Νότιας Ελλάδας, τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, που αποτελεί τον νοτιότερο ηπειρωτικό μεταναστευτικό σταθμό της Ευρώπης για τα πουλιά που ταξιδεύουν από και προς την Αφρική. “Από την ευρύτερη περιοχή έχουμε λάβει μερικούς από τους πιο σπάνιους ασθενείς μας και αποτελεί επίσης ιδανικό τόπο απελευθέρωσης για πολλά είδη κυρίως πουλιών”, μας λένε.

 

ΣΠΑΝΙΑ ΕΙΔΗ

Εχουν λοιπόν περιθάλψει ορισμένα εξαιρετικά σπάνια είδη: για παράδειγμα ο πελαργός, ένα κοινό σε παγκόσμιο επίπεδο είδος που έχει όμως εξαφανιστεί από την Πελοπόννησο από την δεκαετία του 1990. Επίσης, κάποια σπάνια και κινδυνεύοντα είδη που αξίζει να αναφερθούν είναι: κραυγαετός, φιδαετός, μαυροπετρίτης, κιρκινέζι, μαυροκιρκίνεζο, λευκή κουκουβάγια, μπούφος, καστανοκέφαλος γλάρος, ήταυρος, νυχτοκόρακας, λευκός πελαργός, αφρικανικός χαμαιλέοντας, τσακάλι, ασβός και πολλά άλλα. “Εχουμε ποσοστό επανένταξης 62-66% που πρακτικά σημαίνει ότι από τα 10 περιστατικά που λαμβάνουμε τα 6 περίπου θα επιστρέψουν επιτυχώς στη φύση”, μας τονίζουν.

 

ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ

Η εξειδικευμένη εκπαίδευση, που όπως εξηγούν έχουν λάβει από πανεπιστήμια του εξωτερικού, στη συμπεριφορά ζώων και τη φροντίδα και περίθαλψη πτηνών συμβάλλει σε αυτό ουσιαστικά. “Τα περιστατικά μας παραμένουν για νοσηλεία από μερικές ημέρες έως δύο χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις, ανάλογα με τις ανάγκες, όμως ο μέσος όρος παραμονής στο Κέντρο μας είναι οι 6 μήνες. Διαθέτουμε τους πρώτους πανελλαδικά κλωβούς (τρεις σε αριθμό, μήκους 5, 6 και 5 μέτρων αντίστοιχα) με ειδικές πόρτες-καταπέλτες σχεδιασμένες να ανοίγουν την κατάλληλη εποχή, δίνοντας την ευκαιρία στους ασθενείς που φιλοξενούν να φεύγουν όταν αισθανθούν εντελώς έτοιμοι και ικανοί να ζήσουν μόνοι τους”, περιγράφουν. Και προσθέτουν ότι “είναι το λεγόμενο σύστημα σταδιακής επανένταξης και είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για αυτό”.

 

4 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Τα ζώα που παραλαμβάνουν χωρίζονται σε 4 μεγάλες κατηγορίες.

Στην πρώτη ανήκουν αυτά που λαμβάνουν τις πρώτες βοήθειες και με σύντομη φιλοξενία επιστρέφουν θεραπευμένα στη φύση, καθώς και νεοσσοί που μεγαλώνουν μέχρι την επανένταξη τους.

Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει περιστατικά τα οποία αφού λάβουν τις πρώτες βοήθειες και σταθεροποιηθούν, θα σταλούν στην ΑΝΙΜΑ για περαιτέρω θεραπεία ή χειρουργείο.

Η τρίτη κατηγορία είναι αυτή με τα ανάπηρα ζώα: θηλαστικά, πουλιά ή ερπετά που ναι μεν επέζησαν, αλλά αδυνατούν να ζήσουν ξανά μόνα τους και φιλοξενούνται στο Κέντρο για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Τέλος στην τέταρτη κατηγορία είναι εγκαταλελειμμένα ή ανάπηρα εξωτικά κυρίως ζώα συντροφιάς (pets) και αναπαραγωγικά ζώα. Παπαγάλοι, κουνέλια, αμερικάνικες νεροχελώνες, πάπιες, χήνες, πρόβατα, κατσίκα, ελάφι είναι μερικά από αυτά.

 

ΜΟΝΙΜΑ 160 ΖΩΑ

Σήμερα στις εγκαταστάσεις μας φιλοξενούμε μόνιμα 160 ζώα, πουλιά και ερπετά. Κάθε ζώο σε δικό του χώρο, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις που επιβάλλει η σωματική του κατάσταση”, λένε οι Γ. Γεωργακόπουλος και Μ. Πάλλη. Επιπλέον “προσπαθούμε να προσφέρουμε σε αυτά συνθήκες όσο γίνεται πλησιέστερες σε αυτές υπό τις οποίες θα ζούσαν στη φύση, και ανάλογα προσαρμόζουμε και τη διατροφή τους. Οι ανάγκες σε τροφές, φάρμακα, παραφαρμακευτικά προϊόντα και υλικά επισκευών και νέων κατασκευών είναι μεγάλες και καθημερινές”, σημειώνουν.

 

ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Το ΚΕΠΠΑΖ είναι επισκέψιμο και μπορείτε να γνωρίσετε τους εθελοντές από κοντά και να λύσετε απορίες σας, με απαραίτητη προϋπόθεση να επικοινωνήσετε πρώτα μαζί τους για ραντεβού. Μπορείτε λοιπόν να καλείτε όλο το 24ωρο στα τηλέφωνα 6985-620111 και 27630 41446 για αναφορά περιστατικού, για προσφορά βοήθειας ή για όποια άλλη πληροφορία. Στη σελίδα του Κέντρου στο Facebook www.facebook.com/keppazg οι εθελοντές αναρτούν καθημερινά τις δράσεις τους. Το email τους είναι: keppazgr@gmail.com  και η διεύθυνσή τους: Πύργος Τριφυλίας, Μεσσηνία 24400.

 

 

 


NEWSLETTER