Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020 09:03

“Τέλος οι χωματερές το ’21 στην Πελοπόννησο” σύμφωνα με τον γ.γ. Αποβλήτων Εμ. Γραφάκο

Γράφτηκε από τον
“Τέλος οι χωματερές το ’21 στην Πελοπόννησο” σύμφωνα με τον γ.γ. Αποβλήτων Εμ. Γραφάκο

 

Τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 θα βρουν την Πελοπόννησο χωρίς παράνομες χωματερές, εκτίμησε ο γενικός γραμματέας Αποβλήτων Εμμανουήλ Γραφάκος, από τα Φιλιατρά όπου βρέθηκε εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στον εορτασμό του πολιούχου Αγίου Χαραλάμπους.

Εκτίμησε πως μέχρι το Πάσχα θα ξεκινήσει το έργο διαχείρισης των απορριμμάτων και πως τέλος του 2020 ή αρχές του 2021 θα μπορούν να διοχετεύονται εκεί τα σκουπίδια.

Χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του για την κατάσταση με τις παράνομες χωματερές και την ολοκλήρωση του έργου διαχείρισης τόνισε: «Αν δεν προχωρήσει το έργο το οποίο έχει προγραμματιστεί, δεν θα μπορέσουμε να κλείσουμε τις ανοιχτές χωματερές. Η αίσθησή μου είναι πως μέχρι το Πάσχα θα έχει ξεκινήσει το έργο. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει το έργο τότε είναι πολύ πιθανό τέλος του 2020 ή αρχές του 2021 να μπορούμε να διοχετεύουμε τα απορρίμματα εκεί, στα πλαίσια της μεταβατικής λύσης που έχει προγραμματιστεί και έτσι να μπορέσουμε στις 19 από τις 21 χωματερές της περιοχής τουλάχιστον σε πρώτη φάση να βγάλουμε το πρόστιμο. Από εκεί και μετά εντός του 2021 να μας βρει στην Πελοπόννησο, 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, να μην έχουμε καμία παράνομη χωματερή. Νομίζω ότι είναι εφικτό να γίνει, να τις κλείσουμε όλες και να τελειώσουμε οριστικά με αυτή τη γάγγραινα, με αυτό το βραχνά».

Σχετικά με τη χρηματοδότηση δήμων στο να τρέξουν προγράμματα διαχείρισης απορριμμάτων, επισήμανε: «Υπάρχουν προγράμματα ανοιχτά από το ΕΣΠΑ που οι δήμοι μπορούν να υποβάλουν προτάσεις. Τα προγράμματα αυτά ακολουθούν τις ευρωπαϊκές επιταγές, πρακτικές που δεν είναι τίποτα άλλο από την κοινή λογική. Είναι κοινή λογική να μην θάβουμε τα απορρίμματά μας, να μπορέσουμε να κάνουμε ανακύκλωση και να αναπτύξουμε δίκτυο γαιοαποβλήτων. Από την άλλη ό,τι δεν χρηματοδοτείται σε επίπεδο ΕΕ, όπως το κλείσιμο των παράνομων χωματερών, αυτό θα το αναλάβει η πολιτεία γιατί πρέπει να τελειώνουμε μια και καλή με αυτό το ζήτημα».

Κ.Μπ.


NEWSLETTER