Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020 13:16

Το Κέντρο Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής για την ανάγκη προστασίας των νεοσσών

Γράφτηκε από την

Η ζωή για τα νεαρά άγρια ζώα που τώρα αφήνουν την ασφάλεια της φωλιάς τους είναι πολύ δύσκολη.

Υπολογίζεται ότι από τα πουλιά που γεννιούνται κάθε χρόνο, μόνο το 1/3 θα καταφέρει να φτάσει στο 1ο έτος της ζωής του. Και από αυτά επίσης περίπου το 1/3 θα φτάσει στο 2ο έτος της ζωής του. Τα υπόλοιπα θα πεθάνουν από ασθένειες, προσβολή παρασίτων, ασιτία, ατυχήματα, καιρικά φαινόμενα, θα γίνουν θηράματα ή θα πέσουν θύματα ανταγωνισμού. Αυτά είναι τα λεγόμενα φυσικά αίτια. Υπάρχουν όμως και τα… ανθρωπογενή, όπως τζαμαρίες, κεραίες, καλώδια, πηγάδια, περιφράξεις, στα οποία προσκρούουν ή παγιδεύονται.

Το Κέντρο Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής (ΚΕΠΠΑΖ), με αφορμή τη βοήθεια και φιλοξενία στη μονάδα τριών νεοσσών, ενός ασημόγλαρου της Μεσογείου (Larus michahellis) από τη Μαραθούπολη Τριφυλίας, μιας μικρής κουκουβάγιας (Athene noctua) από την Κόκλα και νεοσσού γερακίνας (Buteo buteo) από το Βοδίνο Αρκαδίας, τα οποία… έπεσαν θύματα της απειρίας τους, προτρέπει να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να μην τους κάνουμε τη ζωή δυσκολότερη, με τον τρόπο που εμείς λειτουργούμε.

 

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Στους κινδύνους που έχουν να αντιμετωπίσουν οι άμαθοι και ανυποψίαστοι νεοσσοί είναι και η θήρευση από οικόσιτα ζώα (κυρίως γάτες), αλλά και δηλητηριάσεις άμεσες ή έμμεσες με φυτοφάρμακα, ποντικοφάρμακα ή χημικά υλικά που δεν φυλάσσονται κατάλληλα. Επίσης, ο μόλυβδος από τα σκάγια που βρίσκονται διάσπαρτα στην ύπαιθρο, ατυχήματα με οχήματα, ηλεκτροπληξίες, προσκρούσεις σε ανεμογεννήτριες και σε καλώδια υψηλής τάσης, είναι μερικά από τα ανθρωπογενή αίτια, που σύμφωνα με το ΚΕΠΠΑΖ, απειλούν τη ζωή των άγριων πουλιών. Και ακόμα καταστροφές φωλιών, ηχορρύπανση στην ύπαιθρο, κυνήγι νόμιμο και παράνομο, παράνομο εμπόριο άγριας πανίδας, απελευθερώσεις άρρωστων άγριων ζώων που μεταφέρουν ασθένειες στους άγριους πληθυσμούς, απελευθερώσεις υβριδίων που υποβαθμίζουν γενετικά τους άγριους πληθυσμούς, απελευθερώσεις εξωτικών κατοικιδίων που μεταφέρουν παράσιτα, ασθένειες και εκτοπίζουν τα ενδημικά άγρια είδη... Και ο κατάλογος έχει συνέχεια: πετρελαιοκηλίδες, μόλυνση από πλαστικά, συρρίκνωση φυσικών οικοσυστημάτων, που είναι και τα πλέον σοβαρά αίτια.

* Το Κέντρο Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής είναι σωματείο για την προστασία, μελέτη, περίθαλψη και επανένταξη της άγριας ζωής και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Ο φορέας λειτουργούσε από τις αρχές του 2012 και έως τα τέλη του 2014 ως σταθμός Πρώτων Βοηθειών του ΕΚΠΑΖ στη Μεσσηνία. Ομως θέλοντας να πετύχει την ευελιξία και την αμεσότητα που απαιτούνται σε κάποιες περιπτώσεις, αυτονομήθηκε με βασικό πυρήνα του τους εθελοντές Γιώργο Γεωργακόπουλο και Ματίνα Πάλλη, αλλά και μέλη από τη Μεσσηνία, τους όμορους νομούς και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη