Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020 19:44

Μέτρα για επικίνδυνες ουσίες στις ΒΙΠΕ

Γράφτηκε από την

 

Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ λαμβάνοντας υπόψη το πρόσφατο καταστροφικό συμβάν του Λιβάνου, συνιστά στις εγκατεστημένες υπό εποπτεία ΒΙΠΕ επιχειρήσεις να λάβουν ή/και να επικαιροποιήσουν μέτρα για πρόληψη των κινδύνων σοβαρών ατυχημάτων και περιστατικών, που μπορεί να περιλαμβάνουν έκρηξη, πυρκαγιά, απελευθέρωση επικίνδυνων ουσιών και να προκαλέσουν θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό ανθρώπων ή σοβαρή ζημιά σε εγκαταστάσεις και υποδομές.

Ειδικότερα στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ υπενθυμίζει ότι η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων της ΒΙΠΕ, προβλέπει: Η αποθήκευση χημικών ουσιών να γίνεται με ασφαλή τρόπο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στα αντίστοιχα δελτία δεδομένων ασφαλείας. Ιδιαίτερα πρέπει να επιτυγχάνεται η απομόνωση των ασύμβατων μεταξύ τους χημικών ουσιών. Η κατάλληλη σήμανση των χημικών, των αποβλήτων και των χώρων φύλαξης. Η φύλαξη σε ασφαλείς θέσεις κάτω από κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης. Η ενημέρωση των εργαζομένων πάνω στα θέματα φύλαξης και ασφαλούς χειρισμού των χημικών ουσιών. Η εξασφάλιση κατάλληλων υλικών και μέσων για τον καθαρισμό τυχόν διαρροών χημικών ουσιών. Η προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού παροχής Πρώτων Βοηθειών.

Επιπλέον, συνιστάται κάθε επιχείρηση σε συνεργασία με τον Τεχνικό Ασφαλείας να εφαρμόζει πάντα: Σήμανση επικίνδυνων χώρων και υλικών. Σήμανση θέσης πυροσβεστικών υλικών και οδών διαφυγής. Ανάρτηση πινακίδων σε εμφανή σημεία με κατάλληλες οδηγίες ενεργειών σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ανάρτηση πινακίδων με οδηγίες πρόληψης πυρκαγιάς. Ανάρτηση πινακίδων απαγόρευσης χρήσης πηγών θερμότητας ανοιχτής φλόγας στα επικίνδυνα σημεία. Συνεχή καθαρισμό των χώρων εργασίας, αποθηκών, διαδρόμων κ.λπ. και απομάκρυνση των υλικών που μπορεί να αναφλεγούν και τοποθέτησή τους σε ασφαλή μέρη. Επιθεώρηση των χώρων μετά το τέλος εργασίας για επισήμανση και εξάλειψη τυχόν καταστάσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε εκδήλωση πυρκαγιάς. Επιθεώρηση και επιμελή συντήρηση του εξοπλισμού πυροπροστασίας. Επιμελή συντήρηση των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων για την πρόληψη βραχυκυκλωμάτων. Τακτική αποψίλωση από ξερά χόρτα και καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου. Εκπαίδευση προσωπικού για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς.

Καθώς και: Ολες οι εγκατεστημένες μονάδες να τηρούν τις διατάξεις της ΚΥΑ 12044/613/2007 (ΦΕΚ 376Β/19-03-2007), όπως διορθώθηκε στο ΦΕΚ 2259Β/27.11.2007 και τις κείμενες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας σε σχέση με τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής των εργαζομένων στους χώρους εργασίας. Ειδικότερα οι μονάδες που εντάσσονται στην ΚΥΑ 12044/613/2007 (ΦΕΚ Β 376/19-03- 2007/Οδηγία SEVESO II), όπως εκάστοτε ισχύει, να τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα από τις μελέτες ασφαλείας έναντι ατυχημάτων μεγάλης έκτασης.