Τρίτη, 27 Απριλίου 2021 17:48

Ελαφόνησος: Πρόστιμο 3.000 ευρώ στο GNTM για γυρίσματα με 4Χ4 σε προστατευόμενες παραλίες

Γράφτηκε από την

Πρόστιμο 3.000 ευρώ επιβλήθηκε στην εταιρεία παραγωγής του ριάλιτι του STAR «Greece's Next Top Model (GNTM) 3» μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν για τα γυρίσματα μέσα στην προστατευόμενη περιοχή της Ελαφονήσου που «οργώθηκε» με τη χρήση 4Χ4 καθώς και την προσφυγή 17 περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Το πρόστιμο, επιβλήθηκε καθώς, σύμφωνα με σχετική Εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, η κίνηση τροχοφόρων μέσων στις προστατευόμενες αμμοθίνες της Ελαφονήσου αποτελεί παράβαση.

Η καταγγελία αφορούσε σοβαρό περιστατικό κίνησης τροχοφόρων οχημάτων με υψηλές ταχύτητες σε προστατευόμενες παραλίες της Ελαφονήσου για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στους προστατευόμενους βιότοπους της Ελαφονήσου.

Όπως επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων, τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε θέσεις που αποτελούν προστατευόμενους τύπους οικοτόπων, σε μια περιοχή με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, η οποία περιλαμβάνει ενδημικά είδη φυτών, εκ των οποίων δύο στενοενδημικά της Ελαφονήσου, ενώ εκεί φωλιάζει και η χελώνα Caretta caretta.

Η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Διατήρησης με την ονομασία «Περιοχή Νεάπολης και Νήσος Ελαφόνησος».

Με την καταγγελία τους, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς ζήτησαν από τον εισαγγελέα και τις αρμόδιες υπηρεσίες να πράξουν τα δέοντα στο πλαίσιο των καθηκόντων τους και να μην επιτρέψουν, για την προβολή μερικών λεπτών μίας δημοφιλούς εκπομπής σε ώρα υψηλής τηλεθέασης, να ακυρωθούν 30 χρόνια περιβαλλοντικής πολιτικής και εκπαίδευσης, δημοσιεύσεων, μελετών και επιχειρηματολογίας για την προστασία και διαχείριση των αμμοθινών.