Κυριακή, 02 Απριλίου 2023 08:48

Μεσσηνία: Από την διαφήμιση στην ροδοκαλλιέργεια, με 6.000 δένδρα στους Κωνσταντίνους

Γράφτηκε από τον
Μεσσηνία: Από την διαφήμιση στην ροδοκαλλιέργεια, με 6.000 δένδρα στους Κωνσταντίνους

Ολοένα αυξάνεται η ζήτηση για το ρόδι και τα προϊόντα του κυρίως απ’ το εξωτερικό, όπου θεωρείται το Νο1 αντιοξειδωτικό φρούτο, ενώ και στην Ελλάδα πλέον οι καταναλωτές φαίνεται να το επιλέγουν τόσο στο χυμό όσο και στο φαγητό τους.

Το γεγονός αυτό έχει κάνει παλιούς και νέους παραγωγούς να στρέψουν το βλέμμα τους σε αυτό το είδος καλλιέργειας, επενδύοντας αν μη τι άλλο σε ένα φρούτο που μόνο οφέλη προσφέρει στον καταναλωτή.

Στην περίπτωση αυτή ανήκει ο Ανδρέας Ρέππας, ο οποίος από το 2012, δημιούργησε τη δική του εταιρεία, φυτεύοντας 60 στρέμματα με 5.700 περίπου δέντρα ροδιάς, στον κάμπο της Ανω Μεσσηνίας και συγκεκριμένα στο χωριό Κωνσταντίνοι, τόπο καταγωγής της μητέρας του.

Η εταιρεία πήρε το όνομα “ΑΘΗΡΟΔΙ ΙΚΕ” και ιδρύθηκε επισήμως το 2014. Με βασικό του επάγγελμα τη διαφημιστική φωτογραφία για 35 χρόνια, ο κ. Ρέππας αποφάσισε να ασχοληθεί με τον αγροτικό τομέα, μη έχοντας εξ’ αρχής στο μυαλό του όπως εξήγησε στην “Ε” τον καρπό που θα επένδυε. «Στην αρχή είχα σκεφτεί κάποια άλλα φρούτα, ωστόσο ανέλυσα τα προβλήματα που είχε το κάθε ένα, καταλήγοντας εν τέλει στο ρόδι το οποίο διαπίστωσα πως έχει μεγαλύτερες αντοχές μέχρι την πώλησή του.

Εχοντας ένα αρχικό κτήμα της γιαγιάς μου αγόρασα κάποια ακόμα, ώστε να κάνω τη συγκεκριμένη καλλιέργεια» ανέφερε, προσθέτοντας πως οι παραγωγοί ροδιού στη Μεσσηνία δεν είναι τόσοι πολλοί όπως σε άλλες περιοχές της χώρας. Σχετικά με την καλλιέργεια του ροδιού, ο ίδιος την χαρακτήρισε δύσκολη, όπως συμβαίνει άλλωστε σε όλες τις κατηγορίες στον αγροτικό τομέα. «Θεωρώ πως σημαντικό ρόλο παίζει ακόμα η διάθεση του προϊόντος αλλά και προφύλαξή του.

Παράλληλα, η σταδιακή απόκτηση γνώσεων είναι πολύ σημαντική, τόσο από τους παραγωγούς όσο και από τους γεωπόνους, ώστε να διορθώνονται καταστάσεις μέσα από την όποια εμπειρία» συμπλήρωσε, πληροφορώντας πως τα προϊόντα της εταιρείας του διατίθενται αποκλειστικά στην ελληνική αγορά. «Για ανοίγματα στο εξωτερικό χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες, οπότε με βάση τους 200 τόνους το χρόνο που παράγουμε, είμαστε ικανοποιημένοι για το γεγονός πως το προϊόν μας εξαντλείται στην εσωτερική αγορά» σημείωσε.

ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΡΟΔΙΟΥ

Αναφορικά με την αξία του ροδιού τα τελευταία χρόνια, ο ίδιος τόνισε πως ως παραγωγός δεν έχει παρατηρήσει μεγάλες διαφορές, όντας πολύ μικρές. «Σε κάθε περίπτωση, σαν επαγγελματίας βλέπω πως υπάρχει καλή εξέλιξη. Είναι βασικό το προϊόν σου να ξέρεις πώς θα το εκμεταλλευτείς και πώς θα το πουλήσεις» υπογράμμισε, αναλύοντας στη συνέχεια τις τρεις βασικές ποικιλίες του ροδιού.

«Πρόκειται για την “Ερμιόνη”, το αφράτο – ελληνικό ρόδι που είναι περισσότερο γλυκό, το “ACCO” που είναι επίσης γλυκό και βγαίνει πιο νωρίς από το προαναφερόμενο, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ ο “βασιλιάς” του ροδιού είναι το “Wonderful”, όχι γιατί είναι πιο νόστιμο από τα υπόλοιπα αλλά γιατί είναι ανθεκτικό» επισήμανε, προσθέτοντας πως η δική του εταιρεία διαθέτει δύο ποικιλίες ροδιών, την πρώιμη “ACCO”, και την όψιμη “Wonderful”, με στόχο όπως είπε από το νέο έτος η ΑΘΗΡΟΔΙ να έχει και τις τρεις.

Ο Ανδρέας Ρέππας γνωστοποίησε ακόμα πως η εταιρεία του έχει συνεργασία με αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Ελλάδας, ξεκαθαρίζοντας πως στη δική του περίπτωση δεν υπάρχει σύνδεση με κάποιο συνεταιρισμό όπως παρατηρείται στην αγορά, κινούμενη ανεξάρτητα. Σε ό,τι έχει να κάνει με την εστίαση και κατά πόσο υπάρχει ζήτηση από τα καταστήματα για το ρόδι, ο κ. Ρέππας διευκρίνισε πως είναι έντονη, λόγω κυρίως του γεγονότος πως ο καρπός χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στις σαλάτες.

ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Σε ερώτηση της “Ε” για το αν η Ανω Μεσσηνία είναι ιδανική από πλευράς συνθηκών ώστε να ευδοκιμήσει η καλλιέργεια του ροδιού, ο Ανδρέας Ρέππας στάθηκε αρχικά σε δύο κατά τη γνώμη του προβλήματα που βάζουν τα δικά τους εμπόδια στη διαδικασία. «Το ένα είναι η υψηλή υγρασία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, διάστημα που συνδυάζεται με την καρποφορία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιδερμίδα του καρπού.

Το δεύτερο αφορά τις χαμηλές θερμοκρασίες την εποχή του κλαδέματος, δηλαδή στις αρχές της Ανοιξης, επηρεάζοντας σε ένα βαθμό τα δέντρα», σχολιάζοντας πως τα όποια εμπόδια παρακάμπτονται χάρις τον τρόπο που επιμελείται κανείς το κτήμα του, δίνοντας έμφαση στα κλαδέματα και στον καθαρισμό των δέντρων καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ

Με τη συγκομιδή ροδιών, σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα, να ξεκινά στις αρχές του Φθινοπώρου, οι παραγωγοί σε περιοχές που δεν πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από έντονα καιρικά φαινόμενα προχωρούν στη συγκομιδή του συγκεκριμένου φρούτου, παίρνοντας στη συνέχεια το δρόμο για την αγορά.

Οσο για τις τιμές, πέρυσι κατέγραψαν σχετική άνοδο, επηρεαζόμενες από το υψηλό κόστος της καλλιέργειας, ενώ οι τιμές σύμφωνα με τον Ανδρέα Ρέππα έχουν επηρεαστεί ανάλογα από το γεγονός πως πολλοί παραγωγοί έχουν αποστασιοποιηθεί από τις ροδιές. «Το φαινόμενο πριν 10 χρόνια της μαζικής καλλιέργειας ροδιού πλέον έχει περιορισθεί, με αποτέλεσμα το ρόδι να είναι λιγότερο στην αγορά και οι τιμές να διαμορφώνονται σχετικά με τη διαθεσιμότητα» ενημέρωσε.

ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Το ρόδι είναι ένα φρούτο με πολλά οφέλη που αποτελεί superfood μιας και έχει πολύ σημαντική διατροφική αξία. Γι’ αυτό άλλωστε είναι γνωστό για τις σπουδαίες ιδιότητες που φέρει. Συνώνυμο της καλοτυχίας, της γονιμότητας, της ομορφιάς και της ευτυχίας, το ρόδι βρίσκεται πάρα πολλά χρόνια στη λίστα με τα πιο σημαντικά φρούτα που επιλέγει το αγοραστικό κοινό κυρίως για τα οφέλη του στην υγεία.

Σύμφωνα δε με επιστήμονες, η κατανάλωση ροδιού αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης, ορμόνης που συνδέεται με την αύξηση της λίμπιντο, έχοντας τη φήμη του φυσικού αφροδισιακού. «Δεν μπορώ να τοποθετηθώ σε επιστημονικές έρευνες, αλλά το σίγουρο είναι πως πρόκειται για ένα χυμό που προσφέρει ενέργεια, γι’ αυτό άλλωστε συνδέεται με τον αθλητισμό, ενώ συνήθως συνδυάζεται και με τη δίαιτα» πρόσθεσε.

Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ

Κύριος μέτοχος και ιδιοκτήτης της εταιρείας ΑΘΗΡΟΔΙ είναι ο Ανδρέας Ρέππας, με διευθύνουσα σύμβουλο τη σύζυγό του, Μαρία Σελιγαρδάκη. Πίσω από το όνομα ΑΘΗΡΟΔΙ είναι η κόρη τους, Αθηνά Ρέππα, από όπου εμπνεύστηκαν την ονομασία της εταιρείας. Μέσα στο χώρο της εταιρείας, υπάρχουν ψυγεία για την άμεση αποθήκευση των φρούτων, το οποίο βρίσκεται στα 30 μέτρα από το κτήμα.

Στο κτήριο αυτό, γίνεται η διαλογή του καρπού καθώς και η χυμοποίηση. Επίσης, υπάρχει χώρος για την αποθήκευση και την κατάψυξη του χυμού, εντός του κτήματος. Η ΑΘΗΡΟΔΙ είναι πιστοποιημένη για τον καρπό του ροδιού με το Globalgap. Η εταιρεία απασχολεί 3 άτομα μόνιμο προσωπικό, ενώ απασχολεί και εποχιακό προσωπικό, όπως κατά τη διαδικασία της συγκομιδής.

Τέλος, ο τζίρος της εταιρείας σύμφωνα με τον κ. Ρέππα έχει ετήσια πρόοδο 30 με 40%, λέγοντας πως ο επαγγελματισμός είναι κάτι που λείπει πολύ στον αγροτικό τομέα. «Αυτή τη στιγμή έχουμε κοντά στα 6.000 δέντρα, με στόχο να κάνουμε μια επέκταση στους ψυκτικούς θαλάμους, για να μπορούμε να αποθηκεύουμε το προϊόν. Εφόσον έχουμε κάποιους καλούς συνεργάτες, προτιμούμε να παίρνουμε από εκεί τα εξτρά ρόδια, παρά να μεγαλώσουμε το κτήμα, μιας και χρειάζεται σε αυτή την περίπτωση παραπάνω χρόνος» κατέληξε.


NEWSLETTER